Glazed donut, dupe en tightline: onze beauty-experte Laure Vandendaele geeft tekst en uitleg bij de nieuwste beautytermen

599

Geen idee wat een arcadeboog is? Nog niet mee met de ‘glazed donut’-trend? Hoog tijd om je beautyvocabularium bij te spijkeren.

Arcadeboog

De arcadeboog of ‘crease’ is de huidplooi tussen het bewegend ooglid en de rand van het bot van de oogkas. In die plooi breng je een donkerdere oogschaduw aan om je oog optisch te vergroten. Deze techniek heet ‘cut crease’ en geeft meer diepte aan je look.

Bi-phase

Een bi-phaseformule reinigt de huid in twee verschillende fases: de oliefase verwijdert zelfs de meest hardnekkige make-up en de waterfase reinigt de huid in alle zachtheid. Het is belangrijk om de fles even te schudden voor je het product aanbrengt op een wattenschijfje.

Blending

Blenden betekent zoveel als vermengen of beter: vervagen. Gebruik je penselen om je make-up mooi in de huid te mengen en om harde lijnen te vervagen. Wie deze techniek goed toepast krijg een mooi, professioneel resultaat. Blenden is geen modewoord, maar een belangrijke techniek die elke make-upliefhebber onder de knie moet krijgen.

Contouring

 

Een highliter helpt je om vorm te geven aan je gelaat. Zoals deze is de Pearl Glaze Highliter Face Glaze van Catrice (6,99 euro).Een highliter helpt je om vorm te geven aan je gelaat. Zoals deze is de Pearl Glaze Highliter Face Glaze van Catrice (6,99 euro).

Contouren betekent zoveel als ‘vorm geven aan je gezicht’. Dat doe je door met schaduwen en licht te spelen. Breng de donkere kleuren aan op die delen van het gezicht die je optisch naar achter wil duwen (zoals net onder het jukbeen, de haarlijn, kaaklijn), en lichte kleuren of highlighter op die delen die het licht moeten vangen. Denk aan neusbrug en jukbeenderen. De combinatie zorgt voor een mooi gedefinieerd gelaat. Kim Kardashian maakte deze techniek bekend bij het grote publiek.

Dupe

Een dupe is een goedkoper alternatief voor een prijzig beautyproduct.

Flanker

Een flanker is een nieuwe interpretatie van een bestaand, en vaak succesvol, parfum. De nieuwe geur behoort tot dezelfde geurfamilie en wordt gecreëerd om fans van het origineel opnieuw te prikkelen.

Glazed Donut

 

Een glanzende huid, die eruit ziet als een geglazuurde donut: het Amerikaanse model Hailey Bieber is een toegewijde fan. (foto Getty Images)©Phillip Faraone Getty Images for The Wall Street JournalEen glanzende huid, die eruit ziet als een geglazuurde donut: het Amerikaanse model Hailey Bieber is een toegewijde fan. (foto Getty Images)©Phillip Faraone Getty Images for The Wall Street Journal

Een glanzende huid, die eruit ziet als een geglazuurde donut, is de skincaretrend van 2022. Het Amerikaanse model Hailey Bieber is een grote fan en gaat pas slapen nadat ze haar huid hydrateerde met een olie of een rijke crème. De glazed donut-trend is ook populair op de nagels. Pure, natuurlijke kleuren met een glanzende afwerking zijn helemaal in.

Kabuki

Een Kabuki brush is een make-uppenseel met een kort, dik handvat en veel dicht bij elkaar staande haartjes. Hierdoor breng je met deze kwast meteen veel product aan op het gezicht en krijg je een mooie dekking. Ideaal dus voor minerale make-up en losse poeders.

MUA(H)

Staat voor make-up artiest. Een MUAH is een make-upartiest die ook het haar stylet.

Swatch

Of kleurstaal. Influencers, YouTubers en TikTokkers gebruiken hun handen en armen om de kleuren van lippenstiften of oogschaduwen weer te geven. Met een swatch laten ze zien hoe de tint er op de huid uitziet. Sommige producten kunnen een hele andere kleur hebben wanneer je ze uit het potje haalt en op je gezicht smeert. Wanneer je eerst swatcht, kun je dit al zien.

Tightline

Of onzichtbare eyeliner is een techniek waarbij je de wimperhaartjes met een potlood, oogschaduw of eyeliner verbindt zonder een duidelijk zichtbare streep te vormen. Zo geef je op een natuurlijke manier meer definitie aan je oog.