Het EK op je bord (14): (Noord-)Ierland

Wij hebben ons stoofvlees, de Hongaren hun goulash, bij de Ieren en Noord-Ieren is de Irish stew de stoofvleesspecialiteit. Je kan het bereiden met rundvlees of, zoals Njam.tv-kok Johan Segers het doet, met lamsvlees. In zijn recept gebruikt hij geen bier, maar als je dat er zou in willen, gebruik dan het Ierse bier bij uitstek, de Guinness.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 800 g lamsschouder + 3 kleine lamsbeentjes voor extra smaak
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ½ knolselder
  • 200 g spruitjes
  • 4 wortelen
  • 1 preistengel
  • 3 raapjes
  • 3 boterraapjes
  • Zout
  • Voor de afwerking: Engelse saus, mosterd, fijngehakte peterselie

Bereiding

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

  • Vul een grote kookpot voor de helft met water en breng aan de kook. Snijd ondertussen de lamsschouder in blokjes. Leg het vlees en de drie extra lamsbeentjes in het water.
  • Breng terug aan de kook zodat de onzuiverheden naar boven komen.
  • Giet af door een vergiet en spoel het vlees onder koud stromend water. Vul de kookpot opnieuw met water. Doe het vlees en de helft van de aardappelen erbij.
  • Voeg een snuif zout toe en breng terug aan de kook. Doe de laurier en tijm erbij. Draai het vuur lager en laat rustig verder pruttelen.
  • Schil ondertussen de knolselder en snijd in blokjes. Kuis de spruitjes. Snijd de wortelen in stukjes en de prei in ringen. Schil de raapjes en snijd in stukjes. Doe al de groenten samen met de rest van de aardappelen bij het vlees.
  • Breng terug aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.
  • Verdeel de stew over 4 voorverwarmde kommen. Werk af met een beetje Engelse saus, een lepeltje mosterd en strooi er een beetje gehakte peterselie over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier