Het EK op je bord (7): Oekraïne

Oekraïne is de bakermat van borsjtj. Borsjtj wordt er beschouwd als een van de belangrijkste nationale gerechten. Intussen kan je deze groentesoep in vrijwel elk Slavisch land eten.

Ingrediënten

  • 350 gram runds ribben
  • 1 liter water
  • 1 grote biet of 2 kleine bieten
  • 3 middelgrote aardappelen
  • 1 grote wortel
  • 1 halve witte kool
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 1 kopje tomatenpuree
  • 2 teentjes look
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout

 

Bereiding

  • De basis voor een goede borsjtj  ligt in het bereiden van de bouillon. Gooi de rundsribben in 1 liter water en breng alles aan de kook, laat dit ongeveer 1 uur doorkoken.
  • Zo’n 15 minuten nadat het vlees in het water ligt, gooi je een halve ui in de kokende bouillon. Dit zal de bouillon helderder van kleur maken.
  • Terwijl de bouillon rustig doorkookt, kan je de groentjes al voorbereiden.
  • De witte kool snijd je in fijne snippers. De aardappel en de rode paprika ga je in kleine blokjes snijden. De wortel, rode biet en ui ga je fijn raspen.
  • Na ongeveer 1 uur is je bouillon klaar en ga je de witte kool en aardappel toevoegen.
  • Een tiental minuten later voeg je ook de tomaten toe aan de soep.
  • Intussen bak je in een pan de geraspte ui goudbruin. Als je ui een mooi kleurtje heeft dan voeg je ook de geraspte wortel, de paprika en rode biet toe. Dit laat je 10 minuten rustig sudderen.
  • Daarna doe je de tomatenpuree bij dit mengsel en laat je alles nog enkele minuten doorbakken.
  • Deze massa gooi je vervolgens samen met het laurierblad in jouw soepketel. Dit geheel laat je zeker nog 30 minuten op zacht vuurtje koken.
  • Op het einde haal je de tomaten terug uit de soep en voeg je de look toe. Dan met peper en zout op jouw smaak brengen.
  • Daarna kan je de soep opdienen met een blaadje peterselie als garnering. Traditioneel doet men in Oekraïne ook een lepeltje smetana (zure room) in de soep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier