Hind Eljadid op eerste editie intieme festival Whisper: “Emotie is wat ons verbindt”

105
 ©DAVIDDEGELIN.COM Daviddegelin.com
©DAVIDDEGELIN.COM Daviddegelin.com

Het nieuwe, intieme festival Whisper in het Rivierenhof focust op kwetsbaarheid. Naast muzikale acts als Charlie Cunningham, Joep Beving, Penguin Café & James Holden is er op de Sprookjesweide ruimte voor gesprek. Antwerps woordkunstenaar en schrijver Hind Eljadid vertelt het publiek over kwetsbaarheid en haar debuut Kruimeldief.

Als publiek mag je je verwachten aan sterke verhalen. In kwetsbaarheid schuilt veel kracht. Artiesten stellen zich per definitie open op, wat zorgt voor heel wat emotie. En dat is iets waar we allemaal gelijk in zijn. Emotie is datgene wat ons allemaal met elkaar verbindt. Ik geloof dat wij als mens heel vaak kwetsbaar zijn, maar dat we ons ook snel proberen afschermen. Ik ben ervan overtuigd dat events als dit festival ons helpen ons wat meer open te stellen.

Wat doe jij op Whisper?

“Een performance opgebouwd rond Kruimeldief , het debuut dat ik vorig jaar uitbracht samen met mijn zus Zahra die zorgde voor de illustraties. Mijn boek gaat over mijn jeugd en dat was niet altijd een gemakkelijk traject. Het is een intens boek en geen feelgoodstory. In Kruimeldief geef ik niet alleen mijzelf bloot, maar ook het gezin waarin ik ben opgegroeid. Het schrijven van dit verhaal was voor mij therapeutisch.”

Was het van bij de start je bedoeling er een roman van te maken?

“Dat was helemaal niet de bedoeling. Toen mijn mama overleden was, voelde ik de nood om te schrijven. Ik werkte toen al vaak samen met mijn zus. Nadat ik het eerste hoofdstuk schreef – Wit Schuim , wat ook het boek haalde – vroeg ik haar of ze iets bij de tekst wilde tekenen. Zo is Kruimeldief hoofdstuk per hoofdstuk gegroeid, tot we beseften dat we hier meer mee moesten doen. Het schrijven van het boek is een lang traject geweest. Ik heb geen enkel hoofdstuk geschreven zonder dat er tranen bij te pas kwamen. Maar nu ben ik trots dat het mensen raakt en nog steeds aan het raken is. En er was geen enkele persoon waarmee ik dit beter kon maken dan met mijn zus.”

Waar ben je nu mee bezig?

“Ik ben intussen bezig met de biografie van een man die met weinig is begonnen maar intussen een grote meneer is geworden. Ik ben een verhalenverteller en wil telkens nieuwe vormen van verhalen vertellen uitproberen. Zo zijn we nu ook bezig, in samenwerking met de Arenberg, om Kruimeldief om te zetten naar het theater. Weer iets nieuws. Ik wil niet stilstaan, maar blijven evolueren.”

Live Nation en OLT Rivierenhof organiseren Whisper op zaterdag 27 augustus 2022. Met muziek van o.a. Smerz, Anna B Savage en The Weather Station en talks over o.a. moederschap, climate depression en rouw. Info en tickets: www.whisperfestival.be