The Man Who Sold His Skin eindelijk te zien in Belgische bioscopen: “Monica is de perfecte tegenspeelster”

In april maakte ‘The Man Who Sold His Skin’ nog een kans op een Oscar voor beste buitenlandse film, pas vanaf aanstaande woensdag is de prent met Koen De Bouw te zien in de Belgische bioscopen. Eindelijk!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk kunnen we Koen De Bouw zien schitteren in de Oscargenomineerde film The Man Who Sold His Skin . Die film vertelt het verhaal van Sam Ali, een jonge Syriër die naar Libanon vlucht, weg van de oorlog. Om verder naar Europa te kunnen reizen en met de liefde van zijn leven samen te kunnen zijn, accepteert hij zijn rug te laten tatoeëren door één van de meeste besproken hedendaagse kunstenaars ter wereld. Met een lichaam getransformeerd tot een prestigieus kunstwerk, zal Sam ondervinden dat deze beslissing allesbehalve vrijheid betekent. Het verhaal is duidelijk geïnspireerd op het levende kunstwerk ‘Tim’ van Wim Delvoye. Delvoye tatoeëerde de rug van ene Tim Steiner, die vervolgens wereldwijd in kunstgalerijen werd tentoongesteld. De kunstenaar duikt trouwens zelf op in de film, als verzekeringsagent.

Mag ik nog even terugkomen op de Oscars? Toch jammer dat je dat beeldje niet won?

“Als je op die shortlist staat voor beste buitenlandse film, is het natuurlijk extra leuk als je wint. Maar de nominatie was al een overwinning op zich, want dat betekende dat de film wereldwijd getoond zou worden. Alleen al dat idee zorgde voor heel veel vreugde, vooral ook omdat deze film absoluut geen budget had om op grote billboards op Hollywood Boulevard te prijken.”

Je hebt een zeer interessante rol in deze film. Eigenlijk speel je Wim Delvoye.

“Nee, dat klopt niet. Ik speel de rol van de Belgisch-Amerikaanse kunstenaar Godefroi, wiens karakter niet geïnspireerd is op Wim Delvoye. Het verhaal van de film is wel geïnspireerd op werk van Delvoye. Verder heeft mijn personage niks met hem te maken.

De film is geïnspireerd op het werk van Wim Delvoye, maar verder heeft mijn personage niks met hem te maken

Wel is het zo dat ik voor de opnames een afspraak met Wim had. Dat was aanvankelijk een afspraak van een uur of twee, maar draaide uit op een volledige dag omdat het zo goed klikte tussen ons. Wim bleek een ongelooflijk inspirerende en grappige man. Na onze afspraak heeft hij aan de productie laten weten dat hij zijn volledige medewerking zou verlenen.”

Het is een bijzonder verhaal en een bijzondere film. Ben je zelf tevreden met het resultaat?

”Toen de film aan mij gepitcht werd, dat idee dat een Syrische jongeman enkel toegang krijgt tot de Schengenlanden wanneer hij tot voorwerp wordt geminimaliseerd, was ik al gefascineerd. Toen ik las hoe het was uitgewerkt in het scenario, vond ik het nog fascinerender. En toen ik uiteindelijk het resultaat in beeld zag, kon ik niet anders dan tevreden zijn met deze film.”

Je speelt aan de zijde van Monica Bellucci, een bijzonder grote naam in de filmwereld. Was je starstruck?

”Starstruck is een groot woord, maar ik merkte dat ik die eerste dag op de set toch wat zenuwachtiger was. We hadden nog nooit met elkaar gespeeld, ik wist niet aan wie of aan wat ik me moest verwachten. Maar die situatie werd heel snel ontzenuwd toen Monica zich in de eerste dialogen een paar keer versprak. Dat overkomt mij ook wel eens. Dat toont je kwetsbaarheid en eigenlijk doet dat alleen maar deugd. Later ontdekten we dat we op exact dezelfde dag van dezelfde maand van hetzelfde jaar geboren zijn. Verder vond ik haar een toonbeeld van eenvoud. De perfecte tegenspeelster.”

The Man Who Sold His Skin, vanaf woendag 4 augustus in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier