Ontbijtbabbel met Kürt Rogiers, die zijn radiocomeback maakt: “Het voelt alsof ik aan een leuke vakantiejob begin”

338

Vijf jaar na ‘Ornelis & Rogiers’ op Qmusic keert Kürt Rogiers terug naar zijn twee oude liefdes: Sven Ornelis en de radio. De Familie-acteur vervangt Anke Buckinx tijdens haar zwangerschapsverlof. “Toen Sven me vroeg om in te vallen voor Anke, heb ik impulsief ja gezegd. Maar de combinatie met Familie – toch ook een fulltime job – wordt pittig.”

door Sebastiaan Bedaux

Luisteraars van Joe konden afgelopen week al genieten van de vertrouwde radiostem van Kürt Rogiers, die een paar dagen met Sven en Anke meeliep in hun ochtendshow ter voorbereiding van wat komen gaat. En dat is dus de vervanging van Anke, die op zwangerschapsverlof gaat. “Vanaf deze week wordt het weer een tijdje ‘Ornelis & Rogiers’. Ik ben daar geweldig enthousiast over, al is het ook een gigantische uitdaging. Van 6 tot 9 uur ’s morgens op de radio, om daarna van 10 tot na 19 uur op de set van Familie te staan. Het wordt dus wel zwaar, maar ik kon dit niet laten schieten. Het worden echt hele leuke maanden.”

Is dit een gevalletje van ‘oude liefde roest niet’?

Ik geloof het wel ja. Sven en ik zijn altijd goede vrienden gebleven en plots kwam hij op de proppen met dit idee. Ik zei onmiddellijk ja, maar bij VTM wilden ze eerst nog even bekijken of het allemaal wel haalbaar was. In Lint, waar Familie wordt opgenomen, maken ze zich toch een beetje zorgen. Maar ik ga het gewoon proberen. Vroeg opstaan en laat thuis, ik zal mijn weekends nu goed kunnen gebruiken om uit te rusten en te studeren. Alleszins voelt het nu aan als thuiskomen. Alsof ik nu aan een leuke vakantiejob begin.

Wat als je het zo leuk vindt dat je radio wil blijven maken?

Als ik het zo leuk vind, wat ik eigenlijk wel verwacht, zal mijn vakantiejob voorbij vliegen en zal het gebrek aan slaap geen probleem zijn. Maar ik ben zelf een fan van Sven en Anke, dus geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om definitief terug te keren naar de radio. Daarvoor doe ik Familie te graag. Ik heb het gevoel dat Familie een soort Wittekerke 2.0 aan het worden is, met hele lieve collega’s en een stijgende kwaliteit. Ik zou Familie daarom niet kunnen loslaten op dit moment. Ik heb trouwens ook alleen maar ja gezegd tegen Sven omdat ik wist dat dit tijdelijk was. Anders zou het te zwaar worden. Familie is een machine die enorm hard draait en veel van de acteurs eist.

Je bent nu 48, hoe zie jij de komende 15 tot 20 jaar van je carrière?

Ik laat alles op me afkomen. Dat kan ik nu, vroeger kon ik dat niet. Toen ik van het Conservatorium kwam, was ik heel onrustig. Ik was ten tijde van Wittekerke bang dat ik als acteur verbrand zou zijn door mijn rol als Sneyers. Nu is de kalmte ingedaald. Hoe ouder je wordt, hoe wijzer. Wanneer de ene deur sluit, gaat een andere weer open. Dus ik plan niet te veel.

Zijn jouw weekends je heilig?

Absoluut. Ik heb rust nodig. En tijd om mijn teksten te leren. Want Familie betekent dertig scènes per week en die moet je dus allemaal van buiten leren. Ik moet vanaf nu dus wel heel hygiënisch omgaan met mijn tijd. Maar zo’n spartaans regime, dat lukt me wel. Het weekend is er ook om eens goed door te slapen, want van zo’n ochtendshow krijg je een soort chronische vermoeidheid. Als ik wakker word, is het eerste dat ik doe met de hond wandelen. Daarna studeer ik, en dan komt mijn vrouw met mijn jongste dochter terug van de paardrijles. Dan proberen we samen wat te chillen. We zijn thuis nogal bingewatchers. We wachten nu tot alle afleveringen van Game of Thrones beschikbaar zijn, om dan alles in één ruk te bekijken. Vertel me dus alsjeblieft niet wat er al gebeurd is in dat laatste seizoen! (lacht)

Kürt Rogiers is om 6 uur elke werkdag te horen op Joe. Meer info: joe.be.