Loïc Van Impe gaat kookbattle aan met topchefs: “De verliezer doet de afwas”

525
Loïc Van Impe gaat een kookbattle aan met gerenommeerde (sterren)chefs: “Objectief gezien kan ik natuurlijk nooit winnen van een sterrenchef.” (foto DPG Media)
Loïc Van Impe gaat een kookbattle aan met gerenommeerde (sterren)chefs: “Objectief gezien kan ik natuurlijk nooit winnen van een sterrenchef.” (foto DPG Media)

Vanavond pakt VTM uit met een gloednieuw kookprogramma. In Loïc Tussen 2 Vuren scherpt VTM-kok Loïc Van Impe elke week zijn messen om de strijd aan te gaan met een gerenommeerde chef-kok. “Het was crazy om te zien wat sterrenchefs deden met een simpel gerecht.”

Na twee jaargangen van Zot van Koken heeft Loïc Van Impe opnieuw een eigen kookprogramma te pakken. In Loïc Tussen 2 Vuren gaat de sympathieke tv-kok de kookbattle aan met gerenommeerde (sterren)chefs als Nicolas Misera (AIRrepublic), Bart Desmidt (Bartholomeus) en njam!-chef Peppe Giacomazza. “Het format is eigenlijk heel simpel: elke zondag ontvang ik een topchef en bereiden we het lievelingsgerecht van een mysterieuze gast, een bekende Vlaming die voor ons geheim blijft. Ik maak een gemakkelijke versie van dat gerecht, waarbij ik meestal de nostalgische kaart trek. De topchef maakt een gastronomische versie met zijn of haar signatuur. Allebei krijgen we daarvoor dertig minuten de tijd en in die tijd proberen we de identiteit van de BV te weten te komen. Wie het juist heeft, krijgt een gouden tip. Bijvoorbeeld: houdt de BV in kwestie van pikant eten? Die tip levert een mooi voordeel op. Uiteindelijk bepaalt de bekende Vlaming wie de kookbattle wint. En de verliezer? Die doet de afwas.”

Is dat wel een faire strijd? Kiest niet elke BV automatisch voor het sterrengerecht?

“Niet altijd. Objectief gezien kan ik natuurlijk nooit winnen van een sterrenchef, maar smaak is gelukkig subjectief. Met mijn meer nostalgische aanpak probeer ik in te spelen op de emoties van de BV. Een lievelingsgerecht is namelijk vaak gelinkt aan een herinnering, een persoon, een bepaalde vakantie, … Zo is nasi goreng een van onze opdrachten. Ik maak zoiets supersimpel, zoals je het in de straten van Jakarta zou eten. Tegenover mij staat dan iemand die met verse langoustines, scheermesjes en schuimpjes van kokos aan de slag gaat. Uiteraard zijn beide gerechten lekker, maar de keuze is aan de BV. Ik moet dan onmiddellijk denken aan de Disneyfilm Ratatouille, waarin een criticus gaat eten in de beste sterrenzaken, maar pas echt omvergeblazen wordt door een simpele ratatouille klaargemaakt door een rat. (lacht)

Ik heb zelf heel veel van bijgeleerd.”

Hoe fijn is het voor jou om na Zot van Koken weer een eigen tv-programma te hebben in Vlaanderen?

“Ik ben heel tevreden. Het is een project waar we al heel lang aan werken. De gesprekken hierover waren ten tijde van Zot van Koken al gaande, al konden we daar toen nog niet over communiceren. In de media is toen verschenen dat ik na twee seizoenen al afgedankt werd, maar dat klopte dus helemaal niet. Ik hoop nu vooral dat Loïc Tussen 2 Vuren goed zal scoren. Het is een heel laagdrempelig en toegankelijk programma, maar het is natuurlijk altijd afwachten of je daarmee ook scoort. Ik hoop in ieder geval dat er nog seizoenen volgen. Ik had een lijst gemaakt met 40 topchefs tegen wie ik wilde ‘battelen’. Omdat we nu wat dichter tegen de opening van de horeca aan zitten, hebben een aantal chefs gezegd dat ze nu geen tijd hadden, maar wel interesse hebben voor een volgende reeks. Je moet weten: dat zijn mijn helden. Wat zij met ingrediënten kunnen, is ongelooflijk. Die nasi goreng met prachtige producten uit Zeeland bijvoorbeeld, die was totaal van de pot gerukt, zo lekker. Tovenaars zijn het. Ik heb daar zelf heel veel van bijgeleerd.”

Ben je ondertussen ook nog actief in Wallonië?

“Absoluut. Op RTL zijn we nu 260 afleveringen ver met Loïc: fou de cuisine . De kijkcijfers daar blijven traag maar gestaag stijgen. En elke dag maken we het best bekeken programma in Wallonië. Dat programma werkt daar uitermate goed. Ik ben heel tevreden dat mijn dagelijkse baby daar verder kan groeien. Ik weet nu trouwens niet meer hoe ik ooit de twee versies van Zot van Koken heb kunnen combineren. Zoveel werk dat dat was. (lacht)

Loïc Tussen 2 Vuren, elke zondag om 18.20 uur bij VTM.