Ontbijtbabbel met topacteur Lucas Van den Eynde: “Na 37 jaar heb ik nog altijd heel veel goesting”

464
Lucas Van Den Eynde: “Er zijn al zoveel mooie dingen op mijn pad gekomen. Het is al een heel fijn parcours geweest, en het is hopelijk nog niet afgelopen.” (foto Sbedaux)©sbedaux
Lucas Van Den Eynde: “Er zijn al zoveel mooie dingen op mijn pad gekomen. Het is al een heel fijn parcours geweest, en het is hopelijk nog niet afgelopen.” (foto Sbedaux)©sbedaux

In de gloria, Van vlees en bloed, Het eiland, Kongo,… De man die tegenover mij zit in de Lierse banketbakkerij Bizarr is wat mij betreft een icoon van de Vlaamse televisie. Maar ook iconen moeten ontbijten. In afwachting van zijn broodje spek en ei praat ik met Lucas Van den Eynde over zijn werk, zijn passie en zijn rijk gevulde carrière.

Het palmares van topacteur Lucas Van den Eynde is – mocht ik een collega van hem zijn – ronduit jaloersmakend. Alleen al dit jaar viel hij te bewonderen in de telenovelle Lisa , de topreeks Glad IJs (nu te zien op Streamz) en in een wel heel opvallende aflevering van de corona-miniserie LEEF , waarin Lucas in lingerie en op hoge hakken de camera verleidde. Nu zit hij volledig gekleed – waarvoor dank – voor me aan de ontbijttafel en gaat het gesprek al snel over zijn nieuwe projecten. “Op 6 augustus gaan we met de voorstelling 1830 in première op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo. Die historische musicals daar zijn ondertussen een traditie geworden. Nu gaat het in 1830 dus over de onafhankelijkheid van België. We spelen eerst in twee grote tenten, de Belgische tent en de Hollandse tent, en telkens kan een publiek van 500 personen zien wat er voorafging aan de grote revolutie. Voor de grote apotheose, de battle in Brussel, verhuist iedereen naar de grote tribune voor het kasteel. Het belooft een waar spektakel te worden, waar we met hart en ziel aan werken.”

Deze voorstelling stond vorig jaar al gepland. Heb je niet ergens schrik dat het alsnog misloopt en dat het allemaal opnieuw afgelast moet worden?

“Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we een hele maand kunnen spelen. Niet in het minst voor prins Simon de Merode, de producent van deze historische muziekspektakels. Alles wordt in zo veilig mogelijke omstandigheden georganiseerd, met respect voor social distancing, met mondmaskers en publiek in bubbels. Er wordt niks aan het toeval overgelaten. Ik merk ook dat iedereen enorm veel goesting heeft om eindelijk weer voor een live publiek te mogen spelen. Ik kan nu alleen maar hopen dat het publiek evenveel goesting heeft om te komen kijken.”

Na 1830 duik je de culturele centra in met een monoloog.

“Daar kijk ik ook enorm naar uit. Onheil in Black Creek heet die voorstelling, een oervlaams cowboyverhaal geschreven door Hugo Matthyssen. Muziektheater is dat, in samenwerking met muziektheater De Kolonie. Eind september trek ik daarmee naar de culturele centra, die tegen die tijd hun volle capaciteit hopelijk mogen gebruiken. Ik kan zelf alleen maar hopen dat de vaccinaties soelaas brengen en de podiumkunsten een succesvol najaar tegemoet gaan.”

Je krijgt momenteel veel lof voor je rol in de Streamz-topper ‘Glad IJs’. Vind je het prettig om nog eens zulke goede kritieken te lezen?

“Natuurlijk doet dat deugd. Ik was zelf ook heel erg blij om het eindelijk te kunnen zien. Die opnames dateren al van 2018, maar plots was er dan sprake van de nieuwe streamingdienst Streamz en duurde het dus even voordat Glad IJs uitgezonden kon worden. In het najaar of begin volgend jaar zal het dan op VTM te zien zijn. Sowieso had ik al een goed gevoel bij deze reeks. Ik had de twee regisseurs – Koen Van Sande en Raf Reyntjens – gesproken, het scenario gelezen en was meteen overtuigd.

‘Glad IJs’ valt moeilijk te plaatsen in een Vlaams fictiehokje, dat maakt het zo boeiend

Iemand die zijn eigen ontvoering ensceneert, dat vond ik wel een geestig gegeven. Net als heel dat familiegebeuren. Familie kan een geweldige basis zijn voor goede televisie. Dat was ook zo in Van vlees en bloed bijvoorbeeld. Iedereen speelt ook sterk in Glad IJs , vind ik. En dan dat Kempisch gegeven. Toch wel een rijk dialect ( lacht ). Glad IJs is wat mij betreft een buitenbeentje. Het valt moeilijk te plaatsen in een Vlaams fictiehokje, dat maakt het zo boeiend.”

Je bent ondertussen 62, maar je lijkt nog enorm ambitieus. Zijn er nog rollen die ontbreken op je palmares?

”Ik ben ondertussen bijna 37 jaar aan de slag als acteur, maar ik heb nog altijd heel veel goesting om te spelen. Dat is eigenlijk hallucinant om te constateren ( lacht ). Als ik echt zou mogen kiezen, zou ik heel graag eens een historisch kostuumdrama doen. Iets als Downton Abbey . Of een ridderserie. Of een western.”

Beleef het musicalspektakel ‘1830’ vanaf 6 augustus op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo. Tickets & info: www.1830.be .