Maggie De Block wil glaasjes cava wegwerken met aquagym

1270

Maggie De Block op de warmste dag van het jaar in een villa met zwembad droppen: de programmamakers van Het Huis hoopten ongetwijfeld dat ze beelden zouden kunnen schieten van de minister van Volksgezondheid in badpak. Dat lukte helaas niet. Ze weigerde bovendien de sportproeven, de meting en weging in de sportkamer te ondergaan. Naar haar BMI blijft het dus ook gissen. Wel kwamen we te weten dat Maggie tweewekelijks van enkele sprankelende glaasjes geniet in haar cavaclubje én dat ze wil starten met aquagym.

Hoewel ze geneeskunde studeerde, is de minister niet echt een voorbeeld voor mensen die gezond willen leven. Ze is elke dag voor 7 uur de deur uit en komt pas rond 23.30 uur terug thuis. Ze werkt te hard en heeft geen tijd om te koken.

“Ben jij iemand die ‘s nachts de koelkast plundert?” wil presentator Eric Goens weten. Maggie, die op dat moment een gezond slaatje met komkommer, tomaat en fetakaas naar binnen aan het werken is, ontkent en benadrukt dat ze heel veel groenten eet, aangevuld met een stukje kip of vis. “McDonalds is van mij niet rijk geworden hoor”, lacht ze. Wat later vernemen we dat ze wel geniet van haar cavaclubje: een tweewekelijkse afspraak met enkele vriendinnen waarbij de Spaanse bubbels rijkelijk vloeien.

Hongerdieet opgegeven

Maggie17De strijd tegen de kilo’s heeft ze opgegeven in haar late tienerjaren. We krijgen een foto te zien van een slanke, nauwelijks herkenbare Maggie. “Tot mijn zeventiende volgde ik een hongerdieet. Sommige dagen overleefde ik enkel op een appel en een tomaat. Het was niet gezond. En ik had het er niet meer voor over om zo te leven.”

Dat haar huidige situatie evenmin gezond is, blijkt als ze zuchtend met veel moeite de trap beklimt. De sportkamer, waar elke gast enkele proeven aflegt en ook gemeten en gewogen wordt, laat ze links liggen. “Ik weet zelf hoe groot ik ben en hoeveel ik weeg, dat volstaat. En sporten? Vroeger heb ik gefietst. En nu zwem ik.” Maar hoewel het ruim 30 graden is, waagt ze zich niet in het zwembad van Het Huis.

Vrachtwagen reed over vader

Ook emotioneel geeft Maggie zich amper bloot. Goens doet verwoede pogingen om door het pantser te breken, maar dat lukt amper. Bij vrijwel alle andere gasten vloeiden er traantjes, maar Maggie houdt het droog. Zelfs toen het over haar vader ging, die verongelukte toen ze amper 8 jaar was, hield ze zich kranig. “Ik herinner me die dag nog goed. Normaal nam mijn vader de trein naar het werk, maar omdat hij zich verslapen had, reed hij mee met de buurman. Een vrachtwagen is over hen heen gereden, ze waren allebei op slag dood” vertelt ze. “Een verschrikkelijk verhaal, hoe ging je hiermee om?” wil Goens weten. Waarop Maggie, droogjes: “Ik moest flink zijn en ons mama helpen, die zwanger was” .

20 kilogram afvallen?

R2015_A0005_1202292In de biechtkamer, waarmee de uitzending telkens wordt afgesloten, voelt de minister zich duidelijk niet thuis. “Ik heb nooit in een biechtstoel gezeten. Zonden? Ik tracht steeds goed te zijn voor mijn medemensen”. Na enig aandringen, wil ze wel een goed voornemen kwijt: “Ik neem me voor meer te bewegen. Maar niet fietsen, dat doe ik niet graag. Wandelen evenmin, dat gaat te traag. Ik zal beginnen met een tienbeurtenkaart aquagym.”
“En een kilo of 20 afvallen?” probeert Eric Goens. Maar dat lukt alweer niet: “Neen, daar durf ik me niet voor te engageren”, zegt Maggie waarna ze haar spullen pakt en zichtbaar opgelucht de villa met de vervelende vragensteller verlaat.