Vijf beginnersfouten in de moestuin

198
Een torenhoog cliché, maar het is dan ook geen leugen. Begin met een klein hoekje of een klein perceeltje. Bevalt het je? Mooi zo! Dan kun je nog altijd uitbreiden. (foto’s AD)
Een torenhoog cliché, maar het is dan ook geen leugen. Begin met een klein hoekje of een klein perceeltje. Bevalt het je? Mooi zo! Dan kun je nog altijd uitbreiden. (foto AD)

Het lijkt nog veraf, de lente, maar voor je het weet is het zover en kunnen we weer aan de slag. Onze groenexpert Angelo Dorny helpt je graag op weg! Maar moestuinieren is ook vallen en weer opstaan. Leren, falen, opnieuw falen en weer leren. Daarom geef ik je vandaag een paar tips, om de start net iets makkelijker te maken. Want het hoeft natuurlijk niet altijd fout te gaan.

1. Begin klein

Een torenhoog cliché, maar het is dan ook geen leugen. Ik begrijp dat je vol goede moed wil beginnen aan je nieuwe project, maar wees realistisch. Begin met een klein hoekje of een klein perceeltje. Bevalt het je? Mooi zo! Dan kun je uitbreiden. Neem niet te veel hooi op je vork en creëer eerst affiniteit met je planten. Een grote moestuin vergt ook meer tijd van je. Maak voor jezelf duidelijk of je dat al dan niet kunt waarmaken.

2. Start eenvoudig

Geef makkelijke groenten de voorkeur. Radijsjes, sla, bonen, erwten en courgettes zijn ideale startersgroenten. De teelt van tomaten en aubergines – om maar een voorbeeld te geven – duurt langer en vergt iets meer van je tijd en zorgen. Leer eerst hoe je met planten omgaat, hoe ze groeien en wat ze precies nodig hebben.

3. Geef de planten genoeg ruimte

Elke plant heeft een ideale plantafstand. Met andere woorden: de aangewezen afstand tussen elke plant – in de moestuin. Een courgette bereikt al gauw een diameter van één tot anderhalve meter. Planten die te dicht op elkaar groeien zijn vatbaarder voor ziekten en schimmels en hinderen elkaar in hun ontwikkeling.

4. Zaai niet te dicht op elkaar

Zaaien is de start van je moestuin. Daar begint of eindigt het succes. Respecteer altijd de aangewezen zaaiafstanden. Kropsla kan dicht op elkaar gezaaid worden, om later uitgedund te worden, terwijl courgettes en pompoenen dan weer liefst een eigen potje krijgen waar ze apart kunnen groeien. Oh ja: en er is niks mis met kant-en-klare slaplantjes kopen. Dat maakt je geen minder goede tuinier.

5. Adoreer compost

Compost is écht het enige wat je nodig hebt als je een stukje tuin wil omtoveren tot moestuin. Je hoeft gras niet eens weg te krabben. Karton, compost erop en klaar. Ga maar eens op zoek naar de ‘No-dig’ methode. En los daarvan: compost is het zwarte goud van onze tuin. De ideale groeiomgeving voor planten en de perfecte voedzame basis om je bodem gezond te houden.

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tips en weetjes.