In de zesde aflevering van ‘De Mol’ mogen de kandidaten aan het legendarische Rad van Fortuin draaien, ondergaan ze aan enkele angstige beproevingen en maken ze een wandeling met een kudde geitjes. Voldoende voer voor onze Mol-watcher Renzo om zijn kritische blik te werpen. Weet jij het antwoord al op de vraag: wie is de Mol?

GRACHT VAN FORTUIN

Van de oorspronkelijke groep blijft na het vertrek van Steve de helft over. De spelers treffen presentator Gilles De Coster bij de Drijvende Tuinen van de Xochimilco. Hij vertelt hen dat ze drie rondjes van het alombekende Rad van Fortuin gaan spelen. Drie deelnemers mogen op een boot plaatsnemen om een woord of zin te achterhalen door aan een rad draaien waarop verschillende bedragen staan. Vervolgens mogen ze een gokje wagen op een klinker. Als de letter in het woord voorkomt,  verdienen ze geld. Staat de klinker niet in het woord, dan verliezen ze dat bedrag. Een medeklinker kopen kost 50 euro. Voor ze van start gaan krijgen ze de categorie te horen waarmee het gezochte woord verband houdt.

De damens spelen samen met Lloyd de eerste ronde. Ze zoeken een voorwerp bestaande uit 9 letters. Joke, Pascale en Lloyd halen echter veel klinkers aan die niet in het gezochte woord voorkomen en eindigen zo met een bedrag in de min. Of het bedrag uit de groepspot gaat, hangt af van de twee andere kandidaten. Baha en Pieter moeten op een andere boot de zes ingredienten van een net geproefde tortilla vinden. Ze krijgen hiervoor drie pogingen. Het lukt hen waardoor ze de -150 euro van de anderen verzilveren. Kreeg Pieter of Bahador te horen dat ze voor een negatief bedrag speelden?

In de tweede ronde gaan de mannen aan het rad draaien. Ze vinden het woord ‘gevechtspiloot’. De dames moeten een lied dat achterstevoren wordt afgespeeld nazingen in een microfoon. De opname wordt vervolgens omgedraaid. Als ze bij drie van de vier liedjes de titel en uitvoerder weten te vinden, dan is hun opdracht gelukt. Pascale en Joke slagen in hun opzet, waardoor het minbedrag toch in de plus gaat.

Pascale, Joke en Pieter gaan raden in ronde drie, terwijl Bahador en Lloyd drie toograadsels moeten oplossen. De drie bij het rad scoren deze keer een hoog bedrag. Op de andere boot is het vooral Lloyd die zich over de raadsels ontfermt en ze met glans oplost. Had de student voorkennis?

Na de drie rondjes Rad van Fortuin doet Gilles de groep nog een voorstel: ze kunnen het bedrag aan de pot toevoegen of inzetten in een alles-of-niets-ronde. Deze keer mag slechts één kandidaat spelen. Pascale en Bahador zijn meteen voor dit laatste idee te vinden en wijzen de jonge Lloyd als speler aan. Op de boot mag hij vijf klinkers en één medeklinker kiezen en krijgt hij de categorie ‘link’ te horen. Lloyd kiest de verkeerde letters uit waardoor hij onmogelijk tot de oplossing kan komen. Er wordt dus een cent verdiend met deze opdracht.

DE ANGSTPROEVEN

Op dag 15 worden de vijf kandidaten elk in een afzonderlijke kamer opgesloten. Beurtelings mogen ze tot bij Gilles gaan en één van de negen foto’s kiezen. Op elk daarvan staat een bepaalde prikkel waaraan een bedrag is gekoppeld. Om het geld te verdienen zullen de vier andere kandidaten aan de beproeving op de foto moeten weerstaan. Alleen de Mol krijgt de prikkel niet echt te verduren. De saboteur zal de angst dus ‘faken’. Degene die de keuze maakt mag op een scherm meekijken of de medespelers in hun opdracht slagen en krijgt zo de kans om zijn of haar Mol aan het werk te zien.

Pieter gaat voor de hete peper, waaraan 1000 euro gekoppeld is. Hij ziet hoe Bahador geen moeite lijkt te hebben met de eetproef. Het is Joke die weigert te eten, waardoor de proef mislukt. Ging de priester bewust voor een moeilijke proef? Joke laat haar medespelers naar een eng filmfragment kijken, waarbij ze niet mogen wegkijken. In de mystery-box die Pascale kiest steken kakkerlakken. Beide proeven slagen, waardoor er 600 en 700 euro in de groepspot komen. Opmerkelijk is dat Pieter telkens geen krimp gaf. Lloyd gaat voor de stinkbom die 500 euro waard is. Hij merkt op dat Pascale zich helemaal niet aan de stank lijkt te deren. Het kriebelen aan de voeten zonder te verpinken is de keuze die Bahador maakt. Zijn medekandidaten slagen, maar het levert een laag bedrag op. In totaal wordt er 2200 euro aan de groepspot toegevoegd.

GEITEN HOEDEN

De groep verlaat Mexico City en komt terecht in de streek nabij de Popocatépetl-vulkaan. Hier mag iedere speler één geitje kiezen. Gilles vertelt hen dat ze samen de dieren moeten hoeden over een bepaalde afstand. De geitjes mogen maximum twintig meter van elkaar verwijderd zijn. Het doel is dus om ze zoveel mogelijk samen te houden. Onderweg komt de groep ook twee stops tegen waar ze extra geitjes kunnen verdienen door het vervullen van opdrachten. Lloyd heeft meteen moeite om zijn geit in toom te houden, terwijl het gekibbel tussen Pieter en Joke de kudde wel meermaals op hol brengt. Bij de eerste halte dient elke deelnemer met zijn of haar geit een hindernisparcours afleggen. Wederom zorgt de geit van Lloyd voor problemen. Pieter en Bahador scoren de meeste geitjes; een goede zet voor de Mol? Terug op pad is het dierenarts Joke die de tocht in goede banen leidt. Op de tweede halte mogen de kandidaten met een karabijn twee keer op een rek met gekleurde blikjes moeten schieten. Als ze hun eigen kleur raken, krijgen ze een geit bij. Raken ze die van een medespeler dan is die geit voor hen. Pascale, Lloyd en Joke schieten mis, terwijl Baha en Pieter elkaar een extra diertje bezorgen.

Net voor het eindpunt komt de groep ook voorbij drie charro’s (Mexicaanse cowboys), die één van Pieters geitjes kunnen roven. Elk dier dat de eindbestemming haalt levert 200 euro op. Maar de kandidaten krijgen van Gilles nog een keuze:  ze kunnen hun geitjes op de rechterweide steken en zo effectief geld verdienen of ze kunnen hun geitjes op de linkerweide zetten. Daar wordt een tortilla gelegd. De deelnemer wiens geit de tortilla opeet, wint een vrijstelling. Pieter en Baha, die elk vier geiten hebben, zetten ze allemaal op de vrijstellingsweide. Joke besluit deze keer om niet voor zichzelf te gaan en ruilt haar geiten in voor geld. Pascale zet in elke wei één dier, terwijl Lloyd zijn koppige geit, dat hij Bianca heeft gedoopt, inzet voor de vrijstelling. Het is Pieter die met de prijs gaat lopen. Dankzij de dames komt er wel nog 800 euro in de pot.

VAARWEL JOKE

Twintig meerkeuzevragen over de Mol bepalen wie naar huis moet. De vijf spelers nemen na de test plaats tegenover Gilles en zijn gevreesde laptop. Pascale krijgt als eerste het verdict te horen. Zij mag door naar de volgende aflevering. Het scherm van Joke kleurt echter rood. De West-vlaamse dierenarts wordt de zesde afvaller en moet meteen het spel verlaten.

VERDACHTEN

Ook in deze aflevering zijn de acties van hoofdverdachte Bahador heel subtiel; hij liet Lloyd de alles-of-niets-ronde spelen en ging fanatiek voor geitjes om ze dan in te ruilen voor de kans op een vrijstelling. Ook Pieter blijft ondermaats presteren, maar kan de priester het maken om de saboteur te zijn?

Heb jij iets verdacht gezien? Deel het dan op wieisdemol.be