De laatste aflevering voor de grote finale van ‘De Mol’ neemt ons mee naar een rugbyveld waar de kandidaten getest worden op hun kennis over filmmuziek. Verder moeten ze op zoek gaan naar tien verschillen in een kamer vol antiek en volgt er een aanlokkelijk voorstel om in de Molboekjes van de afvallers te snuisteren. Wie niet om een leugentje verlegen zit,  maakt overigens kans om twee pasvragen te scoren voor de test. Daarin delft de uitermate fanatieke Robin het onderspit. De finale wordt dus gespeeld met Annelies, Davey en Eline. Maar wie van hen is volgens onze de Mol-wachter Renzo Verdonckt nu de verrader?

Filmtitels en rugbyspelers

De reis van de kandidaten gaat door richting Johannesburg, waar ze in een buitenwijk een rugbyveld betreden. Presentator Gilles zoekt de speler die het meest weet over filmmuziek. Davey wordt naar voren geschoven. Hij zal aan de ene kant van het veld een bekend muziekfragment horen. Dat moet hij koppelen aan één van de dertig rugbyballen die voorzien zijn van een filmtitel. Deze bal moet naar de anderen worden getrapt die aan de andere zijde van het veld staan. Robin, Annelies en Eline kregen een bekend acteur op hun rugbyoutfit gespeld.

rugby

Nu nog 1 vrolijke bende.

De speler van wie de naam overeenkomt met de film moet de bal in een geldzone op het veld zien te leggen. Moeilijkheid? Een aantal struise rugbyspelers zal hen dat proberen te beletten en er is een ‘bankroetzone’ op het veld. De tijd voor deze opdracht wordt bepaald door het rugbyteam die een scrummachine van ruim 900 kilo tussen hun verdedigen door over het veld moeten duwen. Er kan maar liefst 5.000 euro verdiend worden.
 

Op de muziek van ‘Pirates of the Caribbean’ komt de eerste bal dankzij Robin in het 500 euro vak terecht. Maar daarna loopt het tot grote frustratie van de bloedfanatieke Robin minder goed: voetbalspeelster Eline laat de bal schieten uit angst getackeld te worden, Annelies verrekt tijdens het lopen een spier en Davey’s kennis over filmmuziek laat meermaals te wensen over (wie kent nou de muziek van E.T. niet?). Pas bij de achtste soundtrack weet Davey de bal met het antwoord ‘Trainspotting’ naar Robin te schieten, die hem in het 100 eurovlak weet te plaatsen. De groepspot wordt dus maar met 600 euro aangevuld.
 

rugby-2

Gilles met zijn rake analyse.

Zoek de 10 verschillen

Davey en Eline duiden zichzelf aan als de twee opmerkzaamste spelers. Zij gaan dineren in het Belgables restaurant. De kamer waarin ze tafelen, staat boordevol antiek. Na een halfuur worden ze begroet door de manager, die hen een rondleiding geeft. Achter de rug van de twintigers worden 10 voorwerpen in de kamer waar ze zonet aten, veranderd. Ondertussen zitten Annelies en Robin in een aangrenzende ruimte met twee monitors: op de ene zien ze de kamer voor de verandering, op de ander zien ze de aangepaste versie. Gilles vertelt hen dat zij nu bedragen moeten inzetten op de voorwerpen.  Als alle veranderingen door Eline en Davey worden ontdekt, dan kan dat de pot 2.750 euro opleveren. Er is een marge van twee fouten.
 

Wanneer de rondleiding erop zit, legt de presentator de bedoeling van de proef uit aan Davey en Eline. Zij speuren meteen de kamer af. Davey merkt meteen dat er een ander kleur van groente in de schaal ligt. Goed voor 300 euro. Hij meent ook zeker te weten dat een ei van plaats is veranderd. Eline gaat akkoord. Dat levert echter een eerste fout op. De politie-inspectrice duidt een voorwerp aan, maar zegt dan dat het waarschijnlijk te voor de handliggend is. Toch wil Davey ervoor gaan en dat levert 350 euro op.

verschillen

Frustratie alom bij Robin en Annelies.

Op de monitor kunnen Robin en Annelies alles volgen. Zij ergeren zich aan het feit dat de zaken met de hoogste bedragen (zoals het kussen op Davey’s stoel) niet gevonden worden. Hebben ze dat wel goed ingeschat? Het beeld van een vrouw met zwaard levert Eline 150 euro op. En dan maakt Davey een tweede fout wanneer hij zegt dat er een ei van de tafel is verdwenen. Nadat Eline nog een schamele 50 euro kan verzilveren, duidt ze op een figuur met een wit kleed. Haar teamgenoot weet het echt niet meer en stemt in. Derde fout; wat betekent dat de opdracht er opzit en er maar 850 euro is verdiend.

De molboekjes

Het is al na middernacht wanneer het viertal bij de guesthouse aankomt waar ze de nacht zullen doorbrengen. Zowel de dames als de heren treffen in hun slaapkamer een briefje aan. Voor 500 euro uit de pot mag elke kandidaat 5 minuten in het molboekje van een afvaller kijken. Wanneer Robin aangeeft dat hij wel op dat voorstel wil ingaan, krijgt hij Davey over zich heen die hem op andere gedachten wil brengen. Ook Eline en Annelies besluiten van het aanbod afzien. Toch sluipt Robin die nacht naar de boomhut om het molboekje van Hans uit te spitten. Zijn actie kost de pot 500 euro.

Waarheid of leugen?

De volgende dag maken de kandidaten een fietstochtje in Soweto. Daarna is het tijd voor de volgende opdracht. Gilles vertelt dat ieder van hen iets anders gaan doen en ze daarmee elk 1.000 euro voor de groepspot kunnen winnen. Davey gaat als eerste mee. Wanneer hij een kamer binnengaat is daar een rockband aan het spelen en staan er veel jongeren te dansen. De 1.000 euro hangt verspreid in briefjes van 100 met touwtjes aan het plafond. Hij moet het bedrag verzamelen door te gaan crowdsurfen.

 

fietsen

Tijdens de fietstocht kan iedereen nog lachen.

Wanneer Davey met het geld buiten komt, krijgt hij van Gilles de verdere verloop van de opdracht te horen. Als hij zijn medekandidaten om de tuin kan leiden over wat hij zonet heeft gedaan, dan zet hij het geld om in twee pasvragen. Hij kan dus kiezen om te liegen of om de waarheid te spreken. Aan een tafeltje doet de kerel vervolgens zijn verhaal. Annelies, Eline en Robin krijgen daarna 5 minuten om vragen te stellen. De drie zijn het unaniem eens dat Davey’s verhaal verzonnen is. Maar de houtbewerker sprak de waarheid en bekomt zo twee pasvragen.

Annelies gaat als tweede een kamer in. Wanneer zij stoïcijns aan haar medespelers vertelt dat ze vliegen moest doodmeppen met pannenkoeken, is Eline de enige die geloof hecht aan haar verhaal. Daar Robin en Davey denken dat ze loog, komt er wederom geen geld bij en krijgt ook Annelies twee pasvragen in handen. Eline is nummer drie. Zij slaagt er niet in om geld te verdienen door het scannen van een QR-code en besluit te liegen. Ze brengt haar leugen – dat ze peuters niet mocht laten huilen terwijl ze een dinopak aanhad – echter erg knullig naar voren.

annelies-pannekoeken

Zonder twijfel een van dé fragmenten van dit seizoen.

Doordat Davey en Annelies haar leugen doorzien, bekomt Eline geen pasvragen. Tenslotte komt Robin opdagen met het verhaal dat hij een kaars 10 minuten moest brandende houden in een kamer waar wind en regen werden gesimuleerd. Elke minuut leverde hem 100 euro op. De anderen het eens dat zijn verhaal klopt. Hierdoor komt er 300 euro bij in de pot, maar loopt Robin wel de twee pasvragen mis.

 
De test bepaalt wie net voor de finale het spel nog moet verlaten. De pasvragen van Davey en Annelies zorgen dat twee van hun eventuele foute antwoorden toch goed gerekend worden. Eline en Robin moeten het zonder doen. Even later nemen de vier plaats tegenover Gilles en de gevreesde eliminatie-laptop. Davey wordt als eerste aangeduid. Wanneer er een groen scherm verschijnt, is hij door het dolle heen. De volgende is Robin. Hij is de pineut en laat finalisten Eline, Annelies en Davey met tranen in de ogen achter.

eliminatie

De finalisten zijn in tranen door het vertrek van Robin.

Oordeel na aflevering 7

De drie personen die ik afgelopen weken op het verdachtenlijstje had staan, hebben de finale bereikt. Ieder van hen bezit de kwaliteiten om de Mol te zijn, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat Eline de saboteur van de bende is. Volgende week volgt de conclusie!

 

Lees ook: Review aflevering 1

Lees ook: Review aflevering 2

Lees ook: Review aflevering 3

Lees ook: Review aflevering 4

Lees ook: Review aflevering 5

Lees ook: Review aflevering 6

Foto’s: Vier