Acht weken lang zaten we aan het televisiescherm gekluisterd voor een spannende episode van het VIER-programma ‘De Mol’, maar gisteren kwam het verlossende antwoord op de vraag die ons al die tijd bezighield: Eline is de Mol! Nog een laatste keer brengt onze De Mol-watcher Renzo Verdonckt zijn analyse van de voorbije aflevering.


Terug Naar School

De drie finalisten zitten met Gilles De Coster in een bus. Ze gaan in een lokale school elk een duel aangaan met de leerkrachten. Ze kunnen hiervoor de hulp inschakelen van de leerlingen, maar die moeten ze eerst verzamelen door het beantwoorden van een vraag: een goed antwoord leidt de kandidaat naar een huisje met acht kinderen, een foute keuze brengt hen naar twee kinderen.

Eline bijt de spits af. Op de vraag ‘Wie wou niet de Mol zijn?’ stapt ze resoluut naar het gebouw dat de naam van Annelies draagt. Dat is de juiste keuze. Daarna is Annelies aan de beurt. Zij krijgt de vraag: ‘Wie vindt zichzelf een flapuit, maar is ook berekend?’ Zij gaat op het gebouw dat Eline’s naam draagt af, maar dat is fout. Tenslotte kiest ook Davey voor het correcte antwoord, Annelies, bij de vraag: ‘Wie wil iedereen te vriend houden ook al doet ze zotte dingen?’. Ze weten 18 leerlingen bij hen op de bus te krijgen.

De drie duels worden gespeeld tegen de leerkrachten Wiskunde, Taal en Lichamelijke Opvoeding. Annelies wil taal en ontfermd zich over de meisjes, Davey gaat voor sport en neemt de sterkste jongens mee, waardoor Eline genoodzaakt is om met de overige kindjes voor wiskunde te gaan. Elk geslaagd duel levert 1000 euro op voor de groepspot.

rekenen

Annelies moet haar groepje 20 Nederlandse woorden aan de hand van afbeeldingen aanleren. Zij nemen het op tegen de lerares taal. Wanneer de kinderen het niet weten, kan Annelies zelf scoren door het gezochte woord in het Tswana te vertalen. Dat lukt haar echter niet. Eline en haar helpers moeten een rekensom die op het bord staat sneller oplossen dan de lerares wiskunde. Het lukt hen. Vervolgens gaan Davey en zijn leerlingen touwtrekken tegen de leerkrachten L.O. Ook hij weet in zijn opzet te slagen. De pot wordt met 2000 euro gespekt.

touwtrekken

Op Safari

Het laatste geld van deze reeks kan verdiend worden op de Pilanesberg. Het reservaat is de plek waar toeristen ‘the big five’ kunnen spotten. Één kandidaat zal alle dieren zien, de tweede krijgt er slechts één te zien en de derde zal helemaal niets te zien krijgen. Het trio beslist zelf wie wat doet. Eline wil graag alles zien en wordt meegenomen naar een kantoortje in de buurt.

Daar krijgt ze een uur de tijd om zoveel mogelijk informatie over de dieren in het reservaat te leren, want zij moet een groep toeristen van ‘vakkundige uitleg’ voorzien bij een rondleiding. Het valt op dat Eline heel wat info overslaat. Tijdens de safaririt verzint de jonge vrouw tal van feiten over de dieren. Als Eline na de rit meer dan zestig procent scoort op de evaluatie die de toeristen geven, verdient ze 1000 euro. Daar slaagt ze in.

Ondertussen moeten Annelies en Davey een foto maken van een wild beest. Klein detail: Annelies die een tracker bedient, heeft een koptelefoon met klassieke muziek op waardoor ze de signalen niet hoort, terwijl Davey – die wel de signalen hoort, maar niets ziet vanwege een blinddoek – haar moet leiden in de richting van het beest. Eens ter plekke krijgt de ‘blinde’ Davey vijf pogingen om het gezochte dier op foto te zetten.

foto

Ze worden bijgestaan door een gewapende parkwachter, want het blijkt over een neushoorn te gaan. Na enkele verwoede pogingen lukt het Davey om de foto te maken. Nu moet het dier op afbeelding door de rondgeleide groep van Eline correct herkend worden. Maar draait het om een witte of zwarte neushoorn? De toeristen geven het juiste antwoord, waardoor er nog eens 2000 euro aan de groepspot wordt toegevoegd.

De drukknop deel twee

Op dag 18, de laatste van hun grootse avontuur, zit elke kandidaat in een andere auto. Ze worden naar een helikopter gebracht en krijgen te horen dat ze de dieren in het reservaat kunnen spotten vanuit de lucht. Maar in iedere wagen is er een drukknop, dezelfde als uit de eerste opdracht. Een klok zal geld uit de pot gaan optellen tot maximum 5000 euro.

ontbijt

Wie afdrukt, mag dat bedrag mee naar huis nemen. Dat gaat echter ook ten koste van de helikoptervlucht. Als niemand drukt, dan blijft de pot op 27.250 euro staan en mag iedereen van de unieke ervaring genieten. Wie laat zich verleiden?
Geen enkele kandidaat drukt af. De drie finalisten willen samen genieten van deze laatste momenten in Zuid-Afrika.

De Ontknoping

Midden in het nationale park van Pilanesberg staan drie tafels met een laptop opgesteld. Hierop maken de kandidaten de allerlaatste en meest belangrijkste test van de reeks. Wie hierop de hoogste score behaald, neemt de volledige geldpot mee naar huis. De tijd deze keer maakt ook geen verschil. Na de meerkeuzevragen in te vullen, zal op één van de tafels een lamp branden.

finale

De lamp licht plost op. Hij reageert in tranen en vol ongeloof. Na de felicitaties van presentator Gilles De Coster, is het tijd voor de onthulling van de Mol. Wie heeft de afgelopen tijd de boel lopen saboteren? Vanuit het duister komt een figuur naar hen toe gestapt. Het is Eline! Zij is de Mol 2017. Ook Annelies vervoegt het clubje en is oprecht blij met de overwinning van Davey. Een prachtig einde van een alweer schitterend seizoen van De Mol.

davey

Benieuwd hoe Eline tewerk ging? Kijk dan volgende week naar de laatste aflevering.
Zin om zelf deel te nemen? Inschrijven is de boodschap!
Graag tot volgend jaar!

Renzo