Zou jij de kist hebben opengedaan en zo een stapje dichter bij de ware identiteit van de Mol geraakt zijn? Onze Mollenvanger Marc Denys analyseert voor ons elke maandag de aflevering van De Mol en smulde ook afgelopen zondag van deel twee van de Mollenjacht.

Met een beetje tegenslag lag de identiteit van de saboteur nu al op straat. Gilles De Coster bood de groep de kans om een kijkje te nemen in de doos van Pandora, een koffer waarin de naam van de Mol zich bevond. Tijdens twee nachten bevond de naam van de Mol zich op een kaartje, open en bloot voor iedereen toegankelijk. Uit schrik voor de mogelijke gevolgen, waarvoor Gilles uitdrukkelijk gewaarschuwd had, weerstond iedereen aan de verleiding. Ik waande me eventjes op ‘Temptation Island’.

Ik vroeg afvaller Bruno of hij geen spijt had dat hij niet in die doos gekeken heeft. Wat weerhield hem ervan om toch niet eens te piepen? Bruno antwoordde eerlijk: ‘Tijdens de tweede nacht hebben we gezamenlijk een feestje gevierd in de tent. Veel leuker dan ’s nachts opstaan om in een doos te loeren. Dit was echt hét hoogtepunt van mijn Mol-avontuur!’.

 

Opdracht 1: de trap van Vradéto

Gilles De Coster laat de groep zich in tweeën opsplitsen. Het eerste groepje van twee bepaalt wie wat zal doen voor hoeveel geld. Alina en Bruno worden geacht de kandidaten te zijn met het meeste geluk aan hun zijde. De rest wordt blootgesteld aan een fysieke beproeving in Zagóri. Door het beklimmen van de 1.100 treden van de trap van Vradéto en ondertussen beproevingen te doorstaan, kan de groep maar liefst 7.000 euro winnen, op voorwaarde dat ze binnen de tijd aankomen.

Het moet gezegd: Alina mag de volgende keer mijn Lottoformulier invullen: zij heeft tijdens deze opdracht al de meeval die je maar wensen kunt. Via het gooien van dobbelstenen wordt extra tijd gewonnen en alle geldbedragen worden verdubbeld!

Taak 1: 1.000 euro voor 3 kennisvragen. De 3 te vinden Griekse goden vormen geen probleem, maar waarom koopt Christian zoveel tips? Daardoor wordt slechts 200 euro verdiend.

Taak 2: een reus verslaan door middel van armworstelen. Bruno maakte de bizarre keuze door Jolien en Dorien te selecteren voor deze krachtproef. Het tweetal faalt, wat tot gefrustreerde reacties leidt. Hierdoor moet de groep terug naar beneden en wordt in totaal 12 minuten verloren. Deze verloren tijd blijkt cruciaal op het einde van de opdracht!

Taak 3: de boogschutter en de watermeloen. Deze test draait volledig rond vertrouwen en durf. De boogschutter zal geen echte pijl schieten, maar dat weet de groep niet. Is een kandidaat bereid ‘om zijn leven te wagen’ voor de groep? De keuze valt op Bart en wonder boven wonder: hij gaat de uitdaging aan. Deze 1.000 euro is dubbel en dik verdiend (of wist Bart, als Mol, dat er geen gevaar was?).

Taak 4: 6 botsende ballen ontwijken zonder 1 keer geraakt te worden. Laure, Salim en Els worden uitverkoren, maar het is Els die bij de laatste bal de mist ingaat. Geen extra geld in de pot.

Heel veel inzet leidt uiteindelijk tot een finish die net buiten de tijd valt. Alle moeite was voor niets, de pot blijft op -1.200 euro staan.

Opdracht 2: Het huwelijksfeest

De groep ontwaakt de volgende dag met een uitnodiging voor een huwelijk. Er schuilt wel een addertje onder het gras: de 8 kandidaten en de Mol moeten zorgen voor het feest. Een opdeling in teams is aan de orde: Christian en Els zorgen voor het aperitief, Bart en Dorien zoeken naar een delicatesse, Laure en Alina verzorgen het dessert en Jolien, Bruno en Salim gaan op dansles voor een special act.

1. Els en Christian falen in de opbouw van 165 champagneglazen in 9 verdiepingen.
Els laat glazen vallen, waardoor de opdracht mislukt. Eerlijk… mij viel vooral Christian op, die precies een glas leek te verwijderen in plaats van te stapelen. Lijd ik aan tunnelvisie?

2. Bart en Dorien krijgen als opdracht om in het bos een truffel op te sporen. Ze krijgen hulp van een ‘truffelhond’, die ze zelf moeten uitkiezen. Ze pikken er de juiste speurhond uit en de 1.000 euro is binnen!

3. Laure en Alina zorgen voor de bruidstaart. Het enige probleem: welke taart? Er liggen er namelijk 3 klaar. Ze bellen naar het eerste team voor een beschrijving van het gelukkige paar. Ze krijgen uiteindelijk Els aan de lijn en dankzij haar tips nemen ze… de verkeerde taart mee. Dat wordt een leuk feestje; er wordt niets verdiend.

4/ Jolien, Bruno en Salim verzorgen de special act, een traditionele Griekse dans, ter waarde van 1.500 euro. Het trouwkoppel krijgt als opdracht de 3 mollen onder de dansers te ontmaskeren. Jolien en Salim worden betrapt, Bruno ontspringt de dans. Dit levert de groep 500 euro op.

Dankzij deze opdracht komt er eindelijk terug geld binnen: de pot staat dankzij Bart negatief (-1.200 euro) en met die gewonnen 1.500 euro staan we eindelijk boven nul: +300 euro!

Opdracht 3: De doos Van Pandora

Last but not least: kan de groep de verleiding weerstaan om de doos dicht te laten?
Van zodra 1 persoon de doos opent, volgen er zware consequenties. Gedurende 2 nachten, tussen 04u en 06u, wordt iedereen blootgesteld aan de verleiding. Indien de doos gesloten blijft, vloeit er 2.000 euro richting groepspot.

Hoe gaat de groep hiermee om? Bart wil van iedereen weten wat zij of hij zal doen. Met zijn eigen gekochte vrijstelling in het achterhoofd, vindt hij dit wel andere koek. Bruno heeft het over een vrijstelling in het tiende kwadraat. Iemand die nu al weet wie de Mol is, krijgt in feite een vrijgeleide naar de finale.

De tweede nacht besluiten ze allemaal samen te slapen om mekaar in de gaten te houden, zodat ze niet in de verleiding komen. De eerste nacht lijkt het aanvankelijk alsof er niets gebeurd is, maar wat blijkt? Jolien en Laure houden samen de wacht voor de doos en snijden zo iedereen de pas af. Conclusie: de Mol wordt gemold (en is daar niet blij mee).

Zo wordt de tweede aflevering afgesloten met 2.300 euro in de pot!

 

 

En dan is het tijd voor de eliminatie. De overgebleven kandidaten worden getest op hun kennis over de Mol. Wie is de Mol op het spoor en wie niet?

Dit valt voorlopig op bij de 8 overgebleven kandidaten:

Alina (20) – studente
Jolien hoort van Bruno dat Alina wil gokken. Met gunstig gevolg, dat wel, maar het blijft toch altijd een risico.

Bart (43) – advocaat
Bart neemt tot ieders verbazing de uitdaging met de boogschutter aan. Is dit echt durf of weet de Mol dat niet echt met pijl en boog gaat geschoten worden?

Christian (26) – consultant
Alina vindt dat Christian ’s morgens kleine oogjes heeft.
Laure vindt dat Christian teveel tips heeft gekocht bij de 3 vragen.

Dorien (27) – sauna-uitbaatster
Salim vindt dat Dorien de groep te veel heeft opgehouden bij het beklimmen van de 1.100 trappen. Uiteindelijk komen ze slechts een paar minuten te laat…

Els (51) – lerares
Christian vindt Els verdacht, aangezien ze de champagneglazen doet vallen, waardoor er geen geld wordt verdiend. Deze aflevering wordt Els ook geraakt door een bal, waardoor een proef verloren gaat. Het valt wel op dat Els blijkbaar het meeste vertrouwen geniet van de groep. Zij mag alleen slapen van de groep.

Jolien (25) – bankbediende
Alina vindt het eigenaardig dat Laure en Jolien verzwijgen dat ze de wacht gehouden hebben voor de doos van Pandora.

Laure (46) – management assistant
Bruno vindt dat er veel gemold is geweest tijdens het trouwfeest en dan kijkt hij vooral naar het duo dat de taart moet ophalen: Laure en Salina.

Salim (28) – shopmanager bioscoop
Salim danst niet echt vlot tijdens het huwelijksfeest, waardoor er geen geld wordt verdiend. Els vindt Salim verdacht omdat hij al direct duidelijk maakte misschien toch de doos te willen openen.

Voorlopig blijf ik bij Christian als meest verdachte kandidaat.

Op naar volgende week, dan weten we ongetwijfeld al een beetje meer!

Mollengroetjes,
Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep