Nieuw Vlaams thrillerduo Hilde Vandermeeren en Walter Damen: “Onmiddellijk een creatieve klik”

1347

Wat gebeurt er als je een strafpleiter en een misdaadauteur samen zet? Dan krijg je in het geval van Walter Damen en Hilde Vandermeeren een bloedstollende thriller. Rusteloos is het eerste deel van een trilogie met een vermiste vrouw, een advocate en een web van leugens als ingrediënten. “Er was onmiddellijk een creatieve klik tussen ons”, vertelt Hilde.

Hoe zijn jullie samengekomen om een boek te schrijven?
Hilde: Uitgeverij Van Halewyck kwam met de vraag om vanuit de unieke samenwerking tussen een strafpleiter en een misdaadauteur een nieuwe reeks te bedenken. Walter en ik hadden meteen een creatieve klik en al tijdens dat eerste gesprek lagen de krijtlijnen van het gloednieuwe concept op tafel.

Waarin versterken jullie elkaar?
Walter: Hilde is een perfectionistische auteur die bovendien met verschillende prijzen is bekroond. Het was schitterend werken met haar.

Hilde: Tijdens het schrijfproces heb ik, zelfs na vijftig boeken, nog altijd momenten van twijfel en kan ik blokkeren. Deze keer stond ik er echter niet alleen voor. Door de dynamiek, de creatieve input, de gerichte feedback en het enthousiasme van Walter heb ik nauwelijks momenten van twijfel gehad en vooral veel zin om verder te werken aan het boek. Juist de combinatie van onze persoonlijkheden, specifieke vakkennis en de gedeelde creativiteit maakt dit project zo uniek. Deze trilogie zou geen van ons kunnen schrijven, los van elkaar.

Botste het ook soms tussen jullie?
Hilde: Neen, wij hebben nooit botsingen gehad en ik verwacht ook niet dat die er zullen komen. Dat heeft te maken met het positieve werkklimaat: al van in het begin hebben we afgesproken om vrij en open te communiceren in een constructieve sfeer.

Walter: Die openheid is inderdaad onze sterkte. We stonden open voor elkaars suggesties en de ideeën gingen heen en weer tussen ons. Zo twijfelde ik over de titel en hebben we die aangepast. Hilde wilde dan graag dat het verhaal zich in het buitenland afspeelde en dus is ze naar Lissabon getrokken.

Walter, schrijven en de advocatuur is iets helemaal anders. Is schrijven een uitlaatklep voor jou?
Walter: Na 21 jaar strafrecht is het zalig dit project te mogen doen. Er zijn wel heel wat gelijkenissen tussen het auteurschap en de advocatuur. Als strafpleiter dien ik me ook aan strakke schema’s te houden en moet ik ook emoties kunnen bovenbrengen. Ik vond het zalig om de ziel van de advocatuur en de ziel van elke vrouw met passie voor haar job in het boek te kunnen leggen.

Hilde, dit is de eerste keer dat je schrijft in co-auteurschap. Hoe beviel je dat?
Hilde: Het is een heel positieve ervaring. Walter geeft niet alleen juridische tips, hij denkt ook actief mee over de verhaallijnen, plotwendingen en personages. Zo heb ik op het einde na Walters terechte feedback een sleutelscène een paar keer herschreven tot die helemaal perfect zat. Een co-auteur die je boven je individuele, creatieve plafond doet uitstijgen, daar kan je als auteur alleen maar dankbaar voor zijn.

Waarom hebben jullie al onmiddellijk gekozen voor een trilogie?
Hilde: Sowieso wisten we dat het om meer dan één boek zou gaan. Onze hoeveelheid ideeën was immers niet te vatten in één boek (lacht). Een trilogie als vertelvorm lijkt me voor dit project de beste keuze, omdat je met een sterke verhaalboog kan werken: begin, midden en einde. Je personages kunnen in deze constructie veel sterker evolueren op psychologisch vlak dan als je een reeks schrijft van pakweg tien boeken. Elk boek heeft een nieuwe afgewerkte case en kan op zich afzonderlijk gelezen worden, maar wegens de reeks- en de familiale lijn is het wel aan te raden om dat in de juiste volgorde te doen.

Het verhaal is fictie, maar leunt zeer nauw aan bij de realiteit…
Walter: Als je het boek leest, dan is het volledig uit het leven gegrepen. Elk detail klopt. Elke vrouw die carrière wil maken, zal zich er ook in herkennen. Hilde is hier trouwens twee dagen bij ons op kantoor gekomen om te voelen hoe het er aan toe gaat. Het verhaal speelt zich af in Lissabon, dus is Hilde daar ook naartoe gereisd. Mijn schoonzus is er gids en heeft haar rondgeleid. Elk steegje dat in het boek beschreven staat, bestaat ook echt.

(tekst: Mieke Vercruijsse)

 

Rusteloos, Damen & Vandermeeren,

uitgeverij Van Halewyck.

332 blz., 21,99 euro.