Cheeru Mampaey maakt documentaire over fenomeen ‘OnlyFans’: “Fetisjen waar ik het bestaan niet van wist”

Vanaf morgen krijgen Streamz-abonnees een inkijk in de (expliciete) wereld van het sociale mediaplatform ‘OnlyFans’. In de vierdelige documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse waarheid’ richt regisseur Cheery Mampaey haar camera’s op tien Vlaamse OnlyFans content creators, die zich letterlijk blootgeven tegen betaling.

Voor wie zich helemaal niks kan voorstellen bij de term OnlyFans: het sociale mediakanaal ontstond in 2016 als een platform waar artiesten exclusieve content tegen betaling kunnen aanbieden aan hun fans. Denk aan muzikanten die gitaarlessen aanbieden of fitnessinstructeurs die hun fans bijstaan op weg naar een strakker lichaam. Maar denk vooral – en al helemaal sinds de coronacrisis – aan naaktmodellen, pornosterren en sekswerkers die expliciete beelden en filmpjes aanbieden aan hun fans. “OnlyFans is een soort Instagram, maar dan next level , met inhoud die voornamelijk seksueel getint is. Die inhoud zit achter een betaalmuur. Wil je dus meer zien van je favoriete ‘artiest’, dan kan je een abonnement op zijn of haar kanaal nemen”, vertelt documentairemaker Cheeru Mampaey, die uitzocht wat Vlaamse makers drijft om te kiezen voor een OnlyFans-carrière.

‘OnlyFans’ bestaat dus al sinds 2016, maar is pas sinds vorig jaar echt doorgebroken. Met dank aan corona.

“Klopt. Sinds corona is OnlyFans haast ontploft, aan beide zijden overigens. Er zijn veel meer makers bijgekomen, die door corona minder werk hadden en dus minder inkomsten. En er zijn veel meer ‘fans’ komen opdagen, omdat het in de lockdown moeilijker was voor singles om iemand te leren kennen. Dankzij OnlyFans vonden zij een soort online ‘boyfriend’ of ‘girlfriend’, met wie ze konden chatten, aan wie ze foto’s en filmpjes konden vragen en met wie ze een heel intieme band konden opbouwen. En dat is net de sterkte van OnlyFans : je hebt echte interactie met je favoriete content creator. Tegen betaling kun je alles vragen, je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken.”

Hoe vertrouwd was jij zelf met het concept? Heb je in je research nog zelf grote ogen getrokken?

“Ik kende het concept, maar ik wist niet hoe ver het allemaal kon gaan. Er zijn in mijn research verschillende fetisjen aan bod gekomen waar ik het bestaan niet van wist. Wat me ook opviel, was de intensiteit van het werk. Het lijkt allemaal eenvoudig om wat foto’s en filmpjes online te zetten, maar de makers krijgen zoveel berichten en aanvragen, de hele dag door, die ze allemaal moeten beantwoorden. Ik heb gemerkt dat er een groot risico bestaat op verslaving onder content creators. Verslaafd aan de aandacht.”

In Nederland zijn er makers die tot 80.000 euro per maand verdienen. Er gaat dus wel wat geld in om”

Met een succesvol ‘OnlyFans’-account valt bovendien behoorlijk wat geld te verdienen.

“Niet iedereen wilde voor de camera zeggen hoeveel hij of zij maandelijks ophaalde. Ik kan je vertellen dat het in Vlaanderen schommelt tussen de 1.000 en 10.000 euro per maand. In Nederland zijn er makers die tot 80.000 euro per maand verdienen. Er gaat dus wel wat geld in om.”

Wat me opviel aan je docu, is dat de tien Vlaamse makers die je volgt allemaal heel open zijn. Was het moeilijk om hen te overtuigen om mee te werken?

“Nee, dat ging verrassend vlot. Ik had verwacht dat de researchfase moeilijker zou verlopen, maar uiteindelijk hadden we nog best veel keuze uit de mensen die we mochten volgen. Wat vaak terugkwam, was het taboe dat ze wilden doorbreken. Ze vinden dat er helemaal niks mis is met wat ze doen – en daar is ook helemaal niks mis mee, dat ze er niemand pijn mee doen en dat het dus niks is om je voor te schamen. En misschien hebben ze wel gelijk. Ik zou zelf niet op OnlyFans gaan, maar ergens snap ik wel dat je het doet, zeker als je jong bent en opgroeit met het idee dat dit steeds normaler wordt. Ook de ouders en zelfs grootouders van de Vlaamse makers vonden het allemaal best oké.”

‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse waarheid’, vanaf morgen integraal op Streamz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier