Ontbijtbabbel met tv-maker Cath Luyten: “Ik heb Herman Van Molle zwaar gestalkt”

6327

‘Buurman, wat doet u nu?’ was lang geleden een bekend citaat uit ‘Flodder’. De laatste jaren behoort de vraag echter toe aan Cath Luyten, die nu al zes seizoenen lang BN’ers en BV’s opzoekt en heel even in hun leefwereld duikt. Haar ‘slachtoffers’ in dit nieuwe seizoen zijn bekende Vlamingen in het buitenland. “Op de koffie bij de buren, maar dan wel aan de andere kant van de aardbol.”

Cath Luyten is super tevreden over het nieuwe seizoen: “Het zijn zes heel bijzondere portretten geworden.” (foto SB)
Cath Luyten is super tevreden over het nieuwe seizoen: “Het zijn zes heel bijzondere portretten geworden.” (foto SB)

Afgelopen donderdag schoot het nieuwe seizoen van Buurman, wat doet u nu? uit de startblokken met een trip naar de Verenigde Staten, voor een bijzonder portret van Sam Bettens. Deze nieuwe reeks draait volledig rond Vlamingen in het buitenland, van de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika en van Tenerife tot Oeganda. “Ik mag dit seizoen opnieuw aanbellen bij een aantal bekende Vlamingen. Op de koffie bij de buren, maar dan wel aan de andere kant van de aardbol en buren van het avontuurlijke soort. Zij die het soms zo miezerige Vlaanderen durfden inruilen voor betere oorden. Zon, rust, werk of gewoon toeval: de redenen van hun verhuis blijken legio. Een paar dagen in hun kielzog lopen en blijven slapen in hun nieuwe stulp op een ander halfrond is opnieuw de beste manier om erachter te komen waarom deze BV’s voor een totale ommekeer hebben gekozen en hoe hen dat bevalt.”

Ooit begon het programma met een bezoekje aan bekende Nederlanders, later ging je op visite bij bekende Vlamingen, ondertussen zijn het BV’s in het buitenland. Een logisch vervolg?

“Ja, dat vond ik wel. Niet dat er hier geen interessante gesprekspartners meer waren. Maar van Vlamingen in het buitenland weet je toch net iets minder. En dat maakt mij dan weer nieuwsgierig. Wat doen ze daar, vinden ze het echt leuk, willen ze daar sterven? Ik vind dat heel fascinerend. En er is dus voldoende om over te praten. Die extra laag – ook voor mij waren dat trouwens nieuwe landen – maakt dat ik heel tevreden ben met het resultaat. Het zijn zes heel bijzondere portretten geworden.”

Sam Bettens zat in aflevering 1, komende week is het de beurt aan Ivan Heylen. Ik heb de aflevering al mogen zien en vond dat toch een heel opmerkelijk bezoek.

“Het is inderdaad een bijzondere aflevering en Ivan is een bijzondere man. Hij woont in een vakantiecomplex op Tenerife, samen met Nele en hun twee jonge zoontjes. Om te schrijven trekt hij wel eens naar zijn huisje op de berg op buureiland La Gomera, waar dus een handvol hippies leven die geen deel wensen uit te maken van de samenleving. Die buren waren niet opgezet met onze komst. Ik wil nog niet te veel verklappen, maar het was in ieder geval een avontuur. (lacht) Verder ben ik ook bij Piet Huysentruyt in Zuid-Afrika geweest, bij Jessie De Caluwe in Marokko, bij Johan Van Hecke en Els De Temmerman in Oeganda en Emma Meesseman in Rusland, al is het dus nog niet zeker of ze bij de VRT die Rusland-aflevering wel willen uitzenden.”

Dit seizoen, met al die reizen naar het buitenland, is je toch op het lijf geschreven, als voormalig ‘Vlaanderen Vakantieland’-reporter.

“Absoluut, eigenlijk is het te mooi om waar te zijn. Al heb ik de meeste reportages gedraaid op maar een paar uur slaap. Om de een of andere reden kwamen wij altijd midden in de nacht aan. Vandaar die onuitgeslapen kopjes. Maar tegelijkertijd krijg ik daar zoveel energie van. Ik ben nog steeds verzot op reizen en heb enorm genoten van dit seizoen.”

Met een kersvers kindje kijk je toch weer anders naar het leven”

Nochtans was je pas bevallen. Lijkt me ook niet zo evident.

“Ik ben op 20 mei bevallen vorig jaar. En het heeft dan wel even geduurd voor die eerste reis eraan kwam. Ik heb Jools dus niet meteen moeten achterlaten. Maar ik was van heel de ploeg dus wel degene die het best bestand was tegen korte nachten. (lacht) Gelukkig waren we nooit heel lang van huis, gemiddeld maar een vijftal dagen. Net genoeg om de kleine niet te missen en het thuisfront niet met de handen in het haar te laten zitten.”

Dus je hebt nu je droomproject op tv, je hebt dat andere droomproject – je kind. Het geluk kan niet op.

“Ik hoop dat je dat ook ziet in de reeks, dat ik dat uitstraal. Want het is wel zo. Met zo’n kersvers kindje kijk je toch weer anders naar het leven. Al blijft het natuurlijk aanpassen. Mijn oudste zoon Bill was een heel gemakkelijk kind. Frank en ik namen hem na negen maanden al mee naar Guadeloupe en Zuid-Afrika. Ik vond dat ouders daar niet flauw over moesten doen. Maar nu merk ik dat dit kind gebaat is bij de rust van zijn eigen kamer en bedje. En moet ik dus mijn verontschuldigingen aanbieden aan de ouders tegen wie ik heb gezegd: doe niet flauw . Mijn vriend en ik praten de laatste weken over onze vakantie. Hij zit nu volop in de draaiperiode van de reeks Ferry , en hij heeft maar een break van twee weken. Ik zou het liefst met een huurwagen door Marokko trekken, maar ik kan me voorstellen dat mijn lief liever aan een zwembadje gaat liggen. We moeten daarin dus nog een gulden middenweg vinden. Die zin naar avontuur blijft er bij mij toch in zitten.”

Op naar een volgend seizoen in het buitenland dan maar. Waren er eigenlijk BV’s die je absoluut wilde, maar die je niet kon krijgen?

“Herman Van Molle! Ik heb hem zwaar gestalkt. (lacht) En in het begin kreeg ik geen enkele reactie. Maar volgens mij wilde hij uiteindelijk van mijn vragen af en zei hij me dat hij gekozen had voor een leven onder een steen in het Hoge Noorden. Ik geef in ieder geval niet op. Als ik nog een seizoen mag maken, wil ik heel graag die steen optillen.”

‘Buurman, wat doet u nu?’, vanaf 26 mei elke woensdag om 21.15 uur op Eén.