Ontbijtbabbel met zanger Frans Bauer: “Het meest trots ben ik op mijn rol als vader”

812
Frans Bauer: “Je moet beseffen dat het leven een feest is, maar dat je wel zelf de slingers moet ophangen.” (foto SB)
Frans Bauer: “Je moet beseffen dat het leven een feest is, maar dat je wel zelf de slingers moet ophangen.” (foto SB)

Over minder dan twee weken begint Frans Bauer aan zijn verovering – of beter: herovering – van Vlaanderen. Na twee jaar corona en het herseninfarct van zijn vrouw is de Nederlandse charmezanger klaar om te knallen.

“Ik heb er altijd zin in”, lacht Frans Bauer wanneer ik hem tref in de vergaderzaal van een Antwerps hotel. “Ik heb twee jaar lang opgesloten gezeten, net als alle andere artiesten in heel Europa. Dan verlang je elke dag naar het moment dat je weer het podium op mag. Ondertussen is het leven zoals we het kenden stilaan terug. Mensen mogen weer gezellig polonaise dansen en meeschreeuwen. Voor een artiest is dat een onwaarschijnlijk fijn gevoel. Je ziet je fans weer uit hun dak gaan. De wereld lacht met andere woorden weer een beetje. Ik dus ook. En ik ben heel blij dat ik weer in het mooie België mag optreden.”

Je trekt de theaters in: van de Stadsschouwburg in Antwerpen via Kursaal Oostende en Trixxo Theater Hasselt tot in het Concertgebouw in Brugge.

“Klopt. Frans Bauer Live in Concert , zo heet de show. En ik kan je vertellen dat het een hele mooie is, met liveorkest, led-walls, … Twee keer een uur lang plankgas! Ik krijg heel wat fanmail van fans die er echt naar uitkijken. Zelf vond ik het enorm vervelend om deze concerten steeds maar weer uit te stellen en de teleurstelling van de fans te zien. Maar nu zijn we eindelijk weer vertrokken.”

Je vreest niet dat die corona-ellende over een half jaar weer opnieuw begint?

“Dat kan ik me niet voorstellen. Daar moet je ook niet te veel over nadenken. Je moet in het nu leven, kijken naar wat nu kan. Daar gaat mijn nieuw single Koning van het Feest ook een beetje over. Je moet beseffen dat het leven een feest is, maar dat je wel zelf de slingers moet ophangen. De koning van het feest viert het leven en plukt de dag, tot de laatste snik. Het is een levenslied verpakt in een feestnummer.”

Het is geen feest als Frans Bauer niet is geweest”

Wordt het een pittig jaar voor je?

“Absoluut! Ik denk niet dat ik ooit zo’n druk jaar heb beleefd. Heel veel geboekte voorstellingen van de afgelopen twee jaar zijn verschoven naar dit jaar, en er zijn er een hele hoop nieuwe bij gekomen. Dat maakt het pittig, maar ook heel leuk. Als je twee jaar lang niet mag zingen, dan wil je maar één ding: dat podium op. Artiest zijn is toch een heel bijzonder leven. Het heeft iets verslavends. Zingen is een soort verslaving aan gezelligheid. En door corona word je dan verplicht af te kicken. Maar nu keert die spanning terug. Dat gevoel om een zaal van 3.000 man in lichterlaaie te zetten, valt niet uit te leggen. Dat is een roes waar je in verkeert. Die roes heb ik enorm gemist. De feestkoning staat in ieder geval opnieuw op het podium, en iedereen zal het geweten hebben. Ik zeg altijd zo: het is geen feest als Frans Bauer niet is geweest!”

Toch is het dit jaar niet altijd feest geweest, zeker niet ten huize van Bauer. Je vrouw Mariska kreeg begin dit jaar een herseninfarct. Bovendien kreeg je broer de diagnose kanker.

“Ik begon het jaar met goede moed, maar plots werden we geconfronteerd met dat herseninfarct. Dat had uiteraard een gigantische impact op het gezin. Plots leef je in angst en onzekerheid. Gelukkig gaat het ondertussen weer bergop en zijn er weer mooie vooruitzichten, ook al is er nog een lange weg te gaan. En niet lang na dat herseninfarct kreeg mijn jongere broer inderdaad te horen dat hij blaaskanker had. Hij is ondertussen met succes geopereerd. Maar plots zit je dus in je privésituatie met een aantal heel ingrijpende gebeurtenissen, die uiteindelijk één ding duidelijk maken: gezondheid is het allerbelangrijkste. Tuurlijk is het mooi om te zingen, ik ben blij dat ik het mag doen, maar er zijn nog belangrijkere zaken in het leven.”

Vroeger trad je ook vaak in Duitsland op. Heb je daar nog grootse plannen?

“Jaren geleden kwam ik zo vaak in Duitsland, maar op een bepaald moment moet je verantwoording afleggen. Ik wilde in het leven een paar dingen bereiken: ik wilde de beste zijn in wat ik deed, maar ik wilde ook een goede vader zijn. Ik heb zelf ook een goede vader gehad, die er altijd voor me was wanneer ik hem nodig had. Zo’n vader wilde ik ook zijn. Ik besefte op een bepaald moment dat ik niet in Hamburg of Berlijn moest zitten terwijl mijn kinderen een schoolvoorstelling of een voetbalwedstrijd hadden. Ik heb veel succes geoogst in Duitsland, maar het meest trots ben ik op mijn rol als vader.”

Frans Bauer Live in Concert 2022: Stadsschouwburg Antwerpen (03/06), Kursaal Oostende (10/06), Trixxo Theater Hasselt (12/06) en Concertgebouw Brugge (01/07). Tickets en info: www.ticketkopen.eu.