Ontbijtbabbel met zanger en acteur Stan Van Samang: “Voor het eerst sinds lang heb ik weer goede moed”

3226
Stan Van Samang: “Ik kreeg een kans bij ‘Thuis’ en daar ben ik de VRT en de makers heel dankbaar voor.” (foto Sebastiaan Bedaux)
Stan Van Samang: “Ik kreeg een kans bij ‘Thuis’ en daar ben ik de VRT en de makers heel dankbaar voor.” (foto Sebastiaan Bedaux)

Over exact een week begint Stan Van Samang aan zijn verovering van de Vlaamse theaters. In Wijgmaal en omstreken weerklinkt een oorverdovende zucht van verlichting. Na drie keer uitstel is het nu eindelijk zover voor de populaire zanger/acteur. “Dit voelt heerlijk!”

De zon schijnt in Leuven en in Café Entrepot wacht een enthousiaste zanger op me om over zijn aanstaande tournee te vertellen. Stan Van Samang trekt na twee moeilijke jaren weer de theaterzalen in met zijn show Anders dan Anders . “Hadden ze me bij de start van corona gezegd dat deze ellende twee jaar zou duren, dan had ik tenminste iets gehad om naar uit te kijken. Maar nu was het telkens afwachten, goede hoop krijgen, dan toch weer slecht nieuws moeten verteren, een paar keer optreden voor een beperkt publiek. Ik vond het heel moeilijk om daar vrede mee te nemen, het gebrek aan uitzicht. Maar nu is het eindelijk zover. Na drie keer uitstel kunnen we eindelijk aan deze theatertour beginnen. Zonder restricties zelfs, zoals het er nu naar uitziet. Daar ben ik ook heel blij mee, want spelen voor een zaal vol mondmaskers is vreselijk. Je ziet geen enkele emotie.”

Heb jij vorige zomer niet veel gespeeld?

“Ik had wel een aantal optredens, maar een mooie zomer was het zeker niet. Normaal doe ik altijd wel een twintigtal festivals, nu waren het er twee of drie. Ik heb wel nog met Bert Gielen in duo gespeeld, enkel piano en zang, voor een publiek van maximum 400 man in de buitenlucht. Wel fijn, maar niet hetzelfde.”

Heb je nu goede moed? Wordt het een normaal jaar?

“Goede moed heb ik weer voor het eerst in lange tijd, maar ik blijf wel een realist. Ik durf niet te beweren dat we volgende kerst met heel de familie aan de feesttafel kunnen aanschuiven. Want misschien mag dat helemaal niet. Maar natuurlijk is er moed nu. Het voelt aan alsof we er bijna zijn, dat stemt me heel hoopvol.”

Ik wil met de nieuwe theatertournee mijn muziek en publiek weer omarmen”

In plaats van op te treden heb je het afgelopen anderhalf jaar wel veel geacteerd. Toch een luxe om zowel te kunnen zingen als acteren.

“Dat besef ik ook heel goed, hoe luxueus zo’n opvangnet is. Andere muzikanten moesten veel creatiever zijn. Drumles gaan geven bijvoorbeeld, of gewoon een heel andere job zoeken. Ik heb het roer niet helemaal moeten omgooien, en dat is een zegen geweest. Ik kreeg een kans bij Thuis en daar ben ik de VRT en de makers heel dankbaar voor. Ik zal dus zeker niet uitroepen dat ik het zwaar heb gehad. Want ik had een inkomen.”

Hoe lang blijf je in ‘Thuis’, heb je daar zicht op?

“Zolang men er mij niet uitschrijft, blijf ik voortdoen. Het was in ieder geval niet op voorhand vastgelegd hoe lang mijn rol zou duren. Maar ik amuseer me daar. Het klinkt als een cliché, maar het is echt een warm nest, echt een thuis. En nog altijd een kijkcijferkanon. Voor mij was het wel even aanpassen toen ik er begon. Thuis is een goed geoliede machine die er een flink tempo op nahoudt. Het is best pittig, maar tegelijkertijd een luxe om dit te mogen doen. Zeker in combinatie met mijn muziek.”

Het hele sextingschandaal ligt ondertussen ook al in een ver verleden. Hoe sta je daar nu in? Voel je nog schaamte?

“Uiteraard voel ik schaamte. Het is een stempel waar ik nooit meer van af raak, daar ben ik zeker van. En dat had niet gehoeven. Vraag jezelf eens af hoe het voelt om de grond onder je voeten te voelen wegzakken. Ik weet dat ik het gedaan heb, ja, eigen schuld, klopt. Dat had nooit mogen gebeuren. Maar de bagger die ik over mee heen heb gekregen, en de nationale schandpaal, dat hoefde ook niet. Dat zou ik mijn ergste vijand niet toewensen. Ik wist op voorhand wel: er komt een dag dat dit gaat ontploffen. Mijn madam en ik waren daar op voorbereid. Afijn, we probeerden ons schrap te zetten voor wat komen zou. Maar nog was de tsunami vele malen hoger dan het bergje zand dat we hadden opgetrokken. Dit gaat voor de rest van mijn leven aan mij blijven plakken, helaas. Ik ben er ook van overtuigd dat ik hiermee publiek en zelfs vrienden verloren heb. Ik wil met de nieuwe theatertournee mijn muziek en publiek weer omarmen.”

Je hebt aan het begin van alle heisa klacht ingediend tegen onbekenden. Onbekend zijn de daders niet meer. Hoop je op een zware straf?

“Ik mag eigenlijk niks zeggen over die zaak. Maar het is wel duidelijk dat er veel mensen een fout hebben gemaakt, en dat de fout van de daders nog veel groter is dan die van mij. Ik hoop dat ook zij hieruit leren. Ik hoef geen zware straf te zien, ik sta zelfs klaar om die gasten te vergeven, mochten ze tot inzicht zijn gekomen.”

Stan toert met zijn theatershow door heel Vlaanderen, te beginnen op zondag 13 maart in Hamont-Achel (avant-première). Op vrijdag 25 maart staat hij in de Stadsschouwburg Antwerpen (première), op vrijdag 8 april in Capitole Gent en op zaterdag 30 april in Trixxo Theater Hasselt. Alle data en tickets via tttartists.be.