Onze groenexpert Angelo Dorny over zomerklusjes en dierenliefde

671
Heb je een vijver? Zorg dan dat dieren die per ongeluk in het water vallen, er makkelijk weer uit kunnen. En heb je geen vijver? Plaats dan een schaal met water, zodat vogels en egels kunnen drinken. (foto's Angelo Dorny)
Heb je een vijver? Zorg dan dat dieren die per ongeluk in het water vallen, er makkelijk weer uit kunnen. En heb je geen vijver? Plaats dan een schaal met water, zodat vogels en egels kunnen drinken. (foto's Angelo Dorny)

We beleven een extreem droge zomer en zitten momenteel middenin een hittegolf. Onze nieuwe tuin, en bij uitbreiding de hele natuur, heeft het lastig. En toch gaat alles onvermoeid door, zo lijkt het wel. Bloemen bloeien uitbundig, tomaten rijpen sneller dan we ze verwerkt krijgen, en hoewel het water in onze vijver inmiddels flink is gezakt, zit hij afgeladen vol met leven.

Water voor egels en vogels

Als je niet in het bezit bent van een vijver, dan is het belangrijk om tijdens de droogte water te voorzien voor vogels en egels. Want ook zij kunnen onze hulp goed gebruiken. Zet een schaal neer en vul ze herhaaldelijk met water. Je zal zien dat ze er gretig gebruik van maken. Zorg dat de schaal bij voorkeur niet de hele dag in de zon staat. Wel een vijver? Wees er dan zeker van dat dieren die per ongeluk in het water vallen er snel en makkelijk weer uit kunnen. Zo kan een plankje het leven van een egel redden.

Tomaten oogsten & bewaren

Er zijn nog maar weinig jaren zo goed geweest voor de tomaten in onze tuin. We oogsten hier kilo’s en kunnen de oogstmandjes amper aanslepen. Ik oogst ze inclusief het groene kroontje, omdat ze dan iets langer bewaren en geen scheurtjes vertonen bovenaan. Dat bewaren doe je in een mand of bakje in de garage, de berging of bijkeuken, maar niet in de koelkast. Door ze daarin te bewaren, verlies je namelijk opvallend veel smaak en textuur.

 

 

Lavendel snoeien na de bloei

Tegen midden en/of eind augustus is het overgrote deel van de lavendelplanten in je tuin uitgebloeid. Om ervoor te zorgen dat je planten optimaal blijven groeien en niet houterig worden na verloop van tijd, is het belangrijk om ze te snoeien. Je mag knippen tot boven de stukjes die houterig worden. Knip echter niet te diep, je wil nog groene scheuten zien zodat ze makkelijk opnieuw gaan uitlopen straks. Het snoeiafval gaat op de composthoop, of versnipperd in het kippenhok. Ideaal om vervelende beestjes mee op een afstand te houden.

Water geven bij droogte

Tegen deze tijd is je gazon wellicht dor en droog. Dat is niet onlogisch, gezien er al lange tijd geen druppel regen meer viel. Toch heeft het geen zin om nu te sproeien, want dat krijg je in deze hitte niet bijgebeend. En laat ons eerlijk zijn, je kunt water beter voor belangrijkere doeleinden gebruiken. Focus je vooral op pas aangeplante bomen en struiken en de potten of bakken op je terras of balkon. Bomen die je afgelopen voorjaar in de grond stopte, hebben nu echt extra vocht nodig. Het heeft onvoldoende geregend om die nieuwe aanplantingen aan hun lot over te laten. Idem met grote struiken met veel bladeren. Kortweg: hoe meer bladeren, hoe groter het bladoppervlak alwaar water kan verdampen. Maar ook de planten in een pot hebben extra verzorging nodig. Geef ze nu elke dag water wanneer ze in de zon staan en voorzie de grond in de pot van een laagje mulch om verdamping tegen te gaan. Hier giet ik ‘s avonds, wanneer de zon ondergaat. Zo hebben de planten tijd om te bekomen van een warme dag en kunnen ze vervolgens nadien weer volgezogen aan de dag beginnen.

 

Volg mij op Instagram @Angelo_Dorny voor meer tuintips.