Onze woonexpert Bart Appeltans over dé stijl van 2022: wabi-sabi!

Ieder jaar is er wel één interieurstijl die zijn grote doorbraak kent of duidelijk het meeste in the picture komt. Na Scandinavisch, urban jungle, boho chic en japandi krijgen we dit jaar de échte doorbraak van de wabi-sabi-stijl! Wabi-sabi is al enkele jaren in, maar kent dit jaar geen concurrentie meer! Heerlijk toch, de naam alleen al doet me zin krijgen om mijn interieur weer helemaal om te gooien!

Wabi-sabi is een Japanse filosofie die letterlijk staat voor ‘the art of imperfection’. Anders dan de japandi-stijl van vorig jaar mag bij wabi-sabi nog meer de klemtoon gelegd worden op ruwe muren, robuuste houten vloeren, en een mix van vergrijsde en bruine aardetinten. Strakke minimalistische interieurs liggen al even achter ons. In een wabi-sabi interieur mag er geleefd worden! Maar vooral: het moet imperfect zijn! En wat ik ook zo tof vind in deze stijl, is dat ik merk dat hij zowel mensen die voorheen landelijk woonden, maar ook mensen die heel strak woonden, kan charmeren. Je kan deze stijl dus perfect in een moderne of klassiekere woning crëeren!

Tips & tricks

Hierbij alle ingedriënten voor jouw wabi-sabi geïnspireerde droomplek!

Beige, greige, bruin, grijs, wit. Een uitgebreid ton-sur-ton pallet van al deze zachte aardetinten vormen de rustgevende achtergrond van deze interieurstijl. Je kan gaan voor tinten die kort bij elkaar liggen, of ook grotere contrasten opzoeken tussen donker en licht.

De kalkmuren waren al in, maar bij wabi-sabi mogen ze nog grilliger zijn. Een afbladderende bakstenen muur, een ruwe betonmuur, een grof gestucte muur, er mag textuur inzitten! Opnieuw pleisteren is dus helemaal niet nodig. Integendeel! Haal jezelf een spatel en wat kalk of mortel en begin die muren maar lekker ruw te maken!

Meubilair kan bij wabi-sabi zowel een retro feel hebben, een robuuste handgemaakte look, of zelfs wat industrieel aanvoelen. Zolang het geheel er maar stoer en niet te perfect uit ziet. Kasten uit metaal of hout, wat ruwer afgewerkt, met openstaande nerven tonen de eerlijkheid van het materiaal. Een waskom uit ruw beton of een uitgeholde steen, een tablet met onafgewerkte ruwe zijkant. Al deze elementen dragen bij aan de pure natuurlijke look.

Decoratie kies je eerder in keramiek, hout, ruw metaal of steen. Ook ruwe natuurlijke stoffen passen helemaal. Handgemaakte producten waarvan ieder stuk net een beetje anders is passen ook in deze sfeer!

Een oude vaas met een barst in? Een houten kruk met een barst in de zitting? Een oude lederen sofa met gecraqueleerd leder? Pimp deze spullen en laat ze terug matchen. Door ze te combineren met andere robuustere, pure materialen komt hun schoonheid terug helemaal naar boven!

Less is more ! Overdrijf niet. Enkele goed uitgekozen elementen kunnen al voldoende zijn om die natuurlijke flow te creëren in je interieur!

Ik trek alvast binnenkort naar de doe-het-zelf voor een zak cement en kalk en ga aan het experimenteren! Het mag er immers allemaal wat minder perfect uitzien, dus ook voor DIY-beginners moet deze look haalbaar zijn! Veel succes ermee!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier