Tom Waes trekt opnieuw de wijde wereld in: “Opnieuw een Reizen Waes zoals het moet zijn”

Na twee Benelux-edities van ‘Reizen Waes’ trekt Vlaanderens bekendste avonturier opnieuw de wijde wereld in. In ‘Reizen Waes: wereldsteden’ focust Tom Waes voor het eerst op enkele van de boeiendste en belangrijkste steden ter wereld.

Met meer dan 4 miljard mensen woont ondertussen meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. Metropolen zoals Caïro, Los Angeles en Mexico City blijven maar groeien. Bovendien blijken ze de ideale speeltuin voor Tom, die altijd op zoek is naar inspirerende verhalen en unieke avonturen. Met Reizen Waes: wereldsteden doet hij weer wat hij het liefste doet: mensen van over de hele wereld tot in de Vlaamse huiskamer brengen. “Voor Reizen Waes ben ik in de eerste plaats op zoek naar straffe mensen en verhalen. En waar vind je die beter dan in enkele van de belangrijkste metropolen ter wereld? Voor deze reeks heb ik een aantal steden die ik dacht te kennen, zoals Mexico City, Londen of Los Angeles, van een heel andere kant gezien. Ook een stad als Caïro heeft me enorm verbaasd. Meer dan 20 miljoen inwoners en heel veel drukte, lawaai en overlast. En dan is er ook nog het buitenbeentje van de reeks: Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. Qua inwonersaantal met 1,7 miljoen het kleine broertje in de lijst, maar de aantrekkingskracht en het belang van Ulaanbaatar voor Mongolië en omgeving is enorm.”

Ik ga ervanuit dat je, na twee reeksen in de Benelux, stond te springen om weer eens wat verder uit te vliegen.

“Absoluut, de goesting was gigantisch. Ik vond Reizen Waes Vlaanderen en Reizen Waes Nederland zeer geslaagd, ik was geboeid en verwonderd door onze contreien, maar ik kan het niet onder stoelen of banken steken dat zo’n avontuur in Caïro bijvoorbeeld een typische Reizen Waes is zoals het moet zijn. Met een andere cultuur, andere opvattingen, verrassende beelden, bizarre plekken. Je gaat daar iets filmen wat je nog nooit eerder hebt gezien, in een stad die je totaal niet kent. Dat geeft toch een kick.”

In Los Angeles had corona er zodanig hard ingehakt dat er een nieuwe groep daklozen is ontstaan. Daklozen met een job. Schrijnend”

Het plan voor deze wereldsteden-editie bestond al veel langer. Corona heeft twee keer roet in het eten gegooid, als ik me niet vergis.

“Klopt. We zijn begonnen in Los Angeles, maar na vier dagen moesten we daar alweer weg, omdat een van ons positief testte. De reportage in LA heben we dus in twee keer moeten draaien. In Mongolië liep het een tweede keer mis. We hadden daar net tien dagen gefilmd, in de barre kou, en toen we naar huis wilden en daarvoor een test moesten ondergaan, bleek ik zelf corona te hebben, samen met klankman Joris. Dat betekende tien dagen extra voor ons in de hotelkamer, terwijl de rest van de crew naar huis mocht. Gelukkig was de reportage wel helemaal gedraaid. Alleen was dat een ramp voor mijn verdere planning.”

Jullie hebben nooit eerder een steden-editie gemaakt. Hoe kwam je op dat idee?

“Dat kwam van Thomas, een van onze eindredacteurs. Normaal gezien blijven wij tijdens een Reizen Waes zelden lang in een grote stad hangen. Achteraf bleek het een topidee om dat nu toch eens te doen. Het idee was: we kiezen vijf metropolen waar iets meer aan de hand is. In Los Angeles had corona er zodanig hard ingehakt dat er een nieuwe groep daklozen is ontstaan. Daklozen met een job, die zich toch geen dak boven hun hoofd meer kunnen veroorloven en daarom in hun auto slapen. Schrijnend. In Londen was het thema Brexit, in Mexico City de overbevolking, de stad die uit zijn voegen barst. Het meest chaotische was Caïro, waar er 24 uur per dag en 7 dagen per week lawaai is. Klankman Pascal werd zot. Toen ik daar dertig jaar geleden regelmatig kwam, omdat ik graag ging sportduiken in Egypte, zag je daar nog bars waar alcohol geserveerd werd, vrouwen zonder sluier en op hoge hakken. Dat is helemaal verdwenen. Tot slot is er nog Ulaanbaatar, waar ik zelf over twijfelde omdat het geen wereldstad is. Toch woont 80 procent van de Mongoolse bevolking daar, en blijft de stad groeien. Mongolië telde tot tien jaar geleden enorm veel nomaden, maar door klimaatverandering en droogte verandert het land razendsnel.”

‘Reizen Waes: wereldsteden’, vanaf vanavond elke zondag om 20 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier