Na zijn opgemerkte doortocht door Vlaanderen is Nederland nu aan de beurt. In ‘Reizen Waes: Nederland’ verkent Tom Waes de twaalf Nederlandse provincies, van Zeeland tot aan de Waddeneilanden. “Ik kende wel een aantal grote steden, maar wist niet hoe machtig mooi de rest van Nederland was.”

In zijn ondertussen gekende stijl trekt Tom Waes vanaf morgenavond – op eigen vraag geen uitzending op zondagavond meer, omdat hij dan ook al te zien is in Undercover – door Nederland, op zoek naar mooie plekken, intrigerende figuren en straffe verhalen. De presentator zelf is blij met het resultaat, al was het niet zijn gemakkelijkste opdracht ooit.

Het lijkt me geen sinecure om een programma te maken op vraag van de Nederlandse openbare omroep, dat dan ook in Vlaanderen op tv komt.

“Daar sla je de nagel op de kop. Je bent zelfs de eerste journalist die deze moeilijkheid opmerkt. Nooit eerder hebben we een Reizen Waes gemaakt die bedoeld was voor twee landen. Je hebt dan als tv-maker eigenlijk twee petjes op. En hoe combineer je die? Als het puur voor Vlaamse tv was, zouden we misschien wat meer lachen met die Hollanders. Omgekeerd vroeg ik me af hoe origineel we nog konden zijn voor de Nederlanders. Een item over wadlopen klinkt in Vlaanderen best exotisch, maar iedereen in Nederland kent die activiteit. Ik heb daarom tijdens de voorbereiding heel wat items afgetoetst bij Nederlandse vrienden van me, als Frank Lammers en Elise Schaap. Maar uiteindelijk zijn we zoals in elke Reizen Waes gewoon op zoek gegaan naar bijzondere mensen met een verhaal. Dat die werkwijze in Nederland aanslaat, bewijzen de cijfers. Op NPO3, vergelijkbaar met Canvas – een kleinere zender dus – trekken we wekelijks 1,1 miljoen kijkers. Het werkt dus.”

Reisreeks waarin avonturier Tom Waes door het meest exotische land van Europa trekt: Nederland.

Was je nog verrast door Nederland?

“Absoluut. Ik kende Amsterdam, Rotterdam, Breda en Maastricht wel. En de provincie Zeeland. Maar in de Achterhoek was ik bijvoorbeeld nog nooit geweest. Dat is het stuk van Nederland dat tegen Duitsland aanschurkt. Friesland vond ik ook geweldig mooi, net als de Waddeneilanden. Maar het mooiste vond ik misschien wel de Marker Wadden, dat is het nieuwste stukje Nederland in het Markermeer. Onbewoonde natuureilanden die de afgelopen jaren zijn aangelegd. Een echte aanrader om een keer naar toe te gaan met een tentje. Kortom: ze zien me daar nog terug in Nederland. Maar ook in Amsterdam hebben we een knap staaltje televisie gedraaid. Daar zijn we de grachten opgegaan in een bootje. Uiteraard niet zomaar een toeristenbootje, wel eentje dat een paar jaar geleden uit het Italiaanse eiland Lampedusa is overgekomen. Nu zijn het bootvluchtelingen die ondertussen in Nederland geïntegreerd zijn, die met die boot rondvaren in Amsterdam.”

Er is nog zoveel onzekerheid en voor een reisprogramma is dat vreselijk”

Heb je na de twee seizoenen in Vlaanderen en Nederland niet weer enorm veel zin om de wijde wereld in te trekken?

“Zeker wel, en daar ben ik momenteel ook mee bezig. Of beter: dat probeer ik toch. Voor het volgende seizoen van Reizen Waes trekken we bijvoorbeeld naar Los Angeles. Die reis hebben we ook al gemaakt, maar na vijf dagen moesten we alle activiteiten staken omdat onze producer positief testte. Wij moesten weer naar huis en onze producer moest tien dagen daar blijven, in zijn hotelkamer. Vooraf hadden we gedacht dat corona geen roet meer in het eten zou gooien, maar helaas. Het is allemaal nog niet afgelopen. Er is nog zoveel onzekerheid en voor een reisprogramma is dat vreselijk. De keerzijde is dat er nu wat meer tijd is om Het verhaal van Vlaanderen te draaien, over de geschiedenis van die 14.000 vierkante kilometer die wij nu Vlaanderen noemen. Ik mag daar nog niet veel over verklappen, behalve dat het een bom gaat worden.”

‘Reizen Waes: Nederland’, vanaf morgen elke maandagavond om 20.40 uur op Eén.