Slow travel in eigen land

2052
Op stap met alpaca’s: heerlijk rustgevend en erg populair nu. (foto With Kids On The Road)
Op stap met alpaca’s: heerlijk rustgevend en erg populair nu. (foto With Kids On The Road)

Leven kan soms hels zijn, snakkend naar zuurstof toch maar weer die deadline halen. Kinderen op tijd op school afzetten en ’s avonds zorgen dat er eten op tafel is en tussendoor werken, werken, werken. Dankzij het trage reizen kunnen we die rap-rapknop even afzetten, gewoon je laten meedrijven in het moment met deze vijf activiteiten.

1. West-Vlaanderen – Packraften in het Zwin

Packraften is een combinatie van wandelen en peddelen. In je rugzak steekt een lichtgewicht opblaasbaar bootje die je gemakkelijk te water kan laten. B&B Puffins stippelde enkele toffe parcours uit in de Zwinregio die je op eigen tempo kan doen met hun bootjes. Zo wordt elke zondag tot en met september en in de zomer ook op donderdag de Zwin Challenge (22 km) aangeboden. Je vaart van het historische Damme via verdwenen havens naar de Zwinvlakte via rustige waterloopjes. Af en toe moet de boot uit het water om langs verrassende polderpaden het volgende stroompje op te zoeken.

Info: www.puffins.be

2. Oost-Vlaanderen – Wandelen met alpaca’s

De vele trage wegen in en rond Dendermonde en de Schelde- en Denderboorden lenen zich perfect voor een ontspannende alpacawandeling. De wollige alpaca’s worden omschreven als lieve, zachtaardige en hooggevoelige dieren. Zo’n wandeling zou ideaal zijn als teambuilding of om de banden in het gezin aan te halen.

Info: www.alpacaspirit.be

3. Vlaams-Brabant – Voor stiltezoekers

Tik termen als ‘boomhut’, ‘slow cabins’ of ‘boslogies’ in en je komt op de mooiste plekken in Vlaanderen via Google. Er zijn best wel nog plaatsen waar je je helemaal kan terugtrekken. Zo ook vlak bij het dorpje Houwaart bij Tielt-Winge waar het ecologische boshuis The Forest staat. Het terras kijkt uit over een meertje. De kano ligt al klaar. Het is de perfecte getaway voor koppels of twee vrienden.

Info: www.theforest.be

4. Antwerpen – Huisje op wielen

Oldtimerfanaten kennen ongetwijfeld de Mercedes 508D, stevige busjes die ooit nog dienst deden als brandweerambulance. Lore en Johannes van Wildeweg uit Mechelen verbouwden drie bussen tot campers, huisjes op wielen. Ze kregen zelfs een naam: Ayub, Pablo en Selma. Elke camper is ingericht met een zonnepaneel, een batterij en een drinkwatertank, dé uitrusting om off-grid te gaan. De busjes nodigen uit tot ‘slow travel’ om in alle rust te cruisen op landelijke wegen.

Wildeweg verhuurt de campers in het laagseizoen voor minimum drie dagen en in het hoogseizoen voor minimum vijf dagen.

Info: www.wildeweg.be

5. Limburg – Slapen op het water

Met de Treibgut kampeervlotten van het Sailcenter Limburg in Ophoven bij Kinrooi ga je helemaal back to basics. Elk vlot is geschikt voor twee tot vijf personen. Je stuurt zelf je vlot naar de meest geschikte plek op de Maasplas. Een vaarbewijs is niet nodig. Er is wel een toilet, keukentje en gasstel beschikbaar, maar voor stroom, wifi of stromend water moet je terug aan wal.

Info: www.sailcenterlimburg.com