Ontbijtbabbel met radiopresentatrice Sofie Engelen: “Ik ben meer dan dé festivalchick van Vlaanderen”

163
Sofie Engelen: “Ooit ging ik crowdsurfen tijdens een optreden van Sepultura, ik heb gitaar gespeeld op het hoofdpodium van Graspop, ik heb Kiss geïnterviewd, ik ben bevriend geraakt met de zanger van Slipknot.” (foto SB)
Sofie Engelen: “Ooit ging ik crowdsurfen tijdens een optreden van Sepultura, ik heb gitaar gespeeld op het hoofdpodium van Graspop, ik heb Kiss geïnterviewd, ik ben bevriend geraakt met de zanger van Slipknot.” (foto SB)

Lang geleden al schuimde ze voor TMF de festivals af en anno 2022 doet ze dat nog steeds. Op haar 41ste geniet Sofie Engelen – al bijna drie jaar radiopresentatrice bij Willy – nog even hard van de festivalzomer. “Soms vraag ik me wel eens af: ben ik hier niet te oud voor? Maar in mijn hoofd ben ik helemaal niet zo oud. En ik geniet er nog altijd intens van, zeker na twee coronajaren.”

In de Antwerpse ontbijtzaak Revista tref ik – op mijn eigen verjaardag nota bene – een goedlachse en uiterst sympathieke Sofie Engelen, ooit een muzikaal baken op TMF, later aan de slag bij wat kleinere en ondertussen ter ziele gegane tv-zenders als Acht, OP12 en EXQI, om uiteindelijk op de radio te belanden, eerst bij Studio Brussel, nu bij de digitale zender Willy. Hoewel we elkaar nog nooit ontmoet hebben, overhandigt ze me een verjaardagskaart. Ik ben even van mijn melk, maar al snel praten we over De Wei Van Willy , het dagelijkse festivalprogramma op Willy dat ze sinds half juni en nog heel de zomer lang afwisselend met Elien D’hooge presenteert. “Dit is het allereerste festivalprogramma op Willy en dat heeft alles te maken met corona. De afgelopen twee zomers waren er nauwelijks festivals en Willy zelf bestaat nog maar sinds het najaar van 2019. Met dit programma brengen we de festivalsfeer naar de muziekliefhebbers die er niet bij kunnen zijn. We gaan op zoek naar verhalen op, maar ook naast de wei en volgen enkele landgenoten die deze zomer ‘on tour’ zijn op festivals in heel Europa.”

Het is vandaag de laatste festivaldag van Rock Werchter. Welke bands moeten onze lezers met kaarten zeker gaan bekijken?

“De headliner vandaag is Red Hot Chili Peppers, een band waarmee ik ben opgegroeid. Ik ben superfan van Nirvana, grote liefhebber van Pearl Jam, maar ook de Red Hot Chili Peppers zijn uiteraard legendarisch. Al durft Anthony Kiedis wel eens vals te zingen. (lacht) Verder kijk ik ook wel uit naar High Hi, onze Belgische trots op Rock Werchter.”

Zeventien jaar geleden schuimde je de festivals al af voor TMF. Ondertussen ben je dé festivalchick van Vlaanderen.

“Dat schijnt zo te zijn, ja. Maar hoe lang ga ik die titel nog behouden? Ik vind het in ieder geval nog geweldig om te doen. Ik heb ook de leukste festivalherinneringen. Ooit ging ik crowdsurfen tijdens een optreden van Sepultura, ik heb gitaar gespeeld op het hoofdpodium van Graspop, ik heb Kiss geïnterviewd, ik ben bevriend geraakt met de zanger van Slipknot. Ik heb echt zotte dingen gedaan en zotte avonturen beleefd.”

Het lijkt wel alsof je als vrouw in de media (en zeker op televisie) verwelkt bent vanaf je 45ste”

Je bent indertijd doorgebroken samen met An Lemmens. Toch heb je een heel ander parcours afgelegd. Zou je zelf niet graag grote VTM-shows presenteren?

“Ik ben nooit gevraagd geweest voor zulke programma’s, dat zagen de bazen wellicht niet in me. Maar ik heb mijn eigen koers gevaren en mijn eigen parcours gemaakt, al was dat niet altijd het makkelijkste parcours. Ik heb altijd alleen maar gedaan wat ik zelf echt cool vond en daar ben ik heel trots op. Al moet ik zeggen dat ik meer ben dan dé festivalchick van Vlaanderen. Ik kan zowel met ministers babbelen als met bakkers, omdat ik echt geïnteresseerd ben in mensen. Soms denk ik: geef me eens zo’n programma op televisie, ik zou dat kunnen. Toch zal dat niet rap gebeuren. Ik zit nu eenmaal in dat muziek/festivalhoekje. Daar raak je moeilijk weer uit.”

Als je vrijuit mag dromen, wat zou je dan nog graag doen in het medialandschap?

“Ik zou heel graag documentaires maken die iets met muziek te maken hebben. Bijvoorbeeld over het feit dat er nog altijd minder vrouwelijke dan mannelijke muzikanten doorbreken. Ik zie elke dag dat mijn playlists niet 50-50 zijn. Zijn vrouwen dan niet goed genoeg? Jawel, maar ze krijgen niet dezelfde kansen. Ik wil onderzoeken hoe dat komt en hoe we daar iets aan kunnen doen. Ik wil de strijder zijn die dat aankaart. Op het werk ben ik ook zo’n strijder. Bij de start van Willy namen ze veel getalenteerde mannen aan van over de 50, maar ik vraag me af of ze mij ook nog gaan vragen voor zo’n coole dingen als ik die leeftijd bereikt heb. Ik heb in ieder geval geen vrouwelijke rolmodellen met dat profiel, ik hoop dat ik dat kan zijn voor de generaties na mij. Het lijkt wel alsof je als vrouw in de media (en zeker op televisie) verwelkt bent vanaf je 45ste. Daar wil ik tegenin gaan. Ik vind dat de media een weerspiegeling moeten zijn van de maatschappij. Op alle vlakken mag het wat meer inclusief zijn.”

‘De Wei van Willy’, elke weekdag van 16 tot 18 uur op Willy.