Crimiseries waarin het hoofdpersonage én briljant is én niet onknap én niet uitblinkt in sociale vaardigheden slaan aan bij het grote publiek. Denk bijvoorbeeld maar aan The Killing, The Bridge of dichter bij huis Witse. T., de nieuwe serie op één, met Koen De Bouw in de rol van eigenzinnige en slimme professor, wordt ongetwijfeld ook een hit. Een misdaadverhaal overgoten met een humoristisch, soms absurd sausje en een snuifje liefdesperikelen… ik ben alvast fan.

R2015_A0000_1201141

Het verhaal

Koen de Bouw speelt professor T., een populaire criminologieprofessor die een ongelooflijke smetvrees heeft, sociaal onaangepast is en altijd zegt wat hij denkt waardoor hij bijgevolg nogal eens op lange tenen trapt. Wanneer zijn oud-studente en inspecteur bij de Federale Politie Annelies Donckers (Ella Leyers) zijn hulp inroept bij het oplossen van een verkrachtingszaak, betekent dit het begin van een regelmatige samenwerking met de politie die niet altijd van een leien dakje belooft te lopen. Professor T. is nu eenmaal een man met een bijzonder karakter… en met gevoelens voor Christina Flamant (Tanja Oostvogels). Een dame met wie hij een amoureus verleden deelt en die nu directeur is bij de Federale Politie.

Waarom T. meer is dan een simpele whodunit

Rode draad doorheen elke aflevering is uiteraard een crimineel feit maar door toevoeging van (taal)humor, een vleugje absurditeit en het gebruik van speciale filmtechnieken en een aparte muziekkeuze, krijgt T. net dat ietsje meer dan een simpele whodunit. Mooi vond ik gisteren bijvoorbeeld de metafoor van de Antwerpse kathedraal en de huisjes errond waarmee professor T. een studente, juffrouw Plezier – die hij grandioos gebuisd en uitgemaakt had voor ‘achterlijk kalf’ – duidelijk maakte dat ze beter een andere studierichting koos. Humor zit er niet alleen in de taal maar ook in de absurdische scènes die doorheen het verhaal geweven zitten. Zoals bijvoorbeeld die scène waarin Koen De Bouw terwijl hij op het dak van de unief  zit te mijmeren over Christina, plots ‘Christine’ van Will Ferdy begint te zingen. Als de volgende afleveringen op hetzelfde elan als deze blijven doorgaan, dan reserveer ik graag mijn wekelijkse zondagavonddate met T.!

www.een.be

(foto’s: vrt)