Thomas Vanderveken trakteert bekende gast op ‘Een nacht in het museum’: “Een jongensdroom om daar ’s nachts te mogen rondlopen”

662
Thomas Vanderveken: “Wij kunnen dan wel bescheiden doen over Rubens, maar de rest van de wereld is toch jaloers op ons.” (foto VRT)© © VRT
Thomas Vanderveken: “Wij kunnen dan wel bescheiden doen over Rubens, maar de rest van de wereld is toch jaloers op ons.” (foto VRT)© © VRT

Na een verbouwing van 11 jaar heropent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen op 24 september eindelijk opnieuw zijn deuren. Om die heropening te vieren, zendt Canvas ‘Een nacht in het museum’ uit, waarin Thomas Vanderveken een bekende gast op een nacht in het KMSKA trakteert.

De heropening van het KMSKA is een gebeurtenis waar kunstminnend Vlaanderen al geruime tijd naar uitkijkt. Thomas Vanderveken wilde niet tot 24 september wachten en dook – in de koortsachtige laatste weken richting heropening – met drie gasten het museum in, ’s nachts weliswaar, wanneer de werkzaamheden even stil lagen. Thomas was gastheer en curator voor een nacht en koos voor elk van zijn gasten – Wim Willaert, Sarah Vandeursen en Jaouad Alloul – een topstuk om een hele nacht bij door te brengen. “Gemiddeld kijkt een museumbezoeker 27 seconden naar een kunstwerk. Wat doet het met je als je een hele nacht lang bij een kunstwerk mag doorbrengen? Mijn gast en ik gaan voor slow time. Het wordt de schoonste slapeloze nacht ooit.”

Een fantastische uitdaging voor een tv-maker met liefde voor kunst en cultuur.
“Uniek zelfs! Ik heb eerder al programma’s gemaakt over beeldende kunst en ben al in een aantal grote musea geweest wanneer ze gesloten waren. Dat is op zich al magisch. Maar een hele nacht mogen doorbrengen in een topmuseum is van een ander kaliber. Blijkbaar is het een droom die veel mensen koesteren, en om eerlijk te zijn voelde het ook wel aan als een jongensdroom om daar ’s nachts mogen rondlopen. Mijn vrienden waren ook allemaal jaloers (lacht). De nacht doet ook echt iets speciaals. Samen met mijn gast zit ik de hele nacht bij een bepaald kunstwerk. Ik laat daar dan ook filmpjes zien die ingaan op de geschiedenis van het werk of op de maker ervan. Op die manier komt mijn gast steeds meer te weten over het topstuk. En blijkbaar leidt meer kennis ook tot meer inzicht en liefde. Mijn eerste gast, Wim Willaert, was bijvoorbeeld niet bepaald een fan van Rubens, maar na een nacht bij ‘De aanbidding door de koningen’ was hij toch enthousiast.”

De aanleiding van dit programma is de opening van het KMSKA, na 11 lange jaren van renovatie. Was de directie snel overtuigd om jou daar ’s nachts te laten ronddwalen?
“Het was nog nooit eerder gebeurd, maar iedereen vond het wel meteen een goed idee. Het museum heeft echt zijn best gedaan om ons de mogelijkheid te geven om te doen wat we wilden. We werden daar echt in vertrouwd. Eerst vreesde ik dat er de hele tijd een bewaker met ons mee zou lopen en ons af en toe zou terugfluiten als we te dicht bij de kunstwerken zouden komen, maar dat was niet het geval. Op een gegeven moment zijn we met zaklampen door het museum gaan dwalen. Een ongelooflijke ervaring. Ik voelde me in ieder geval enorm bevoorrecht dat we dat mochten doen en dat we dit programma mochten maken.”

Kun je al iets zeggen over de renovatie? Was je onder de indruk?
“De oude zalen hebben ze gerenoveerd. Die waren al formidabel, en zijn nu in ere hersteld. Het museum had vroeger vier patio’s die door de jaren heen zijn dichtgeslibt met Vlaamse koterijen. Die zijn eruit gehaald, en in de oude structuur is een soort nieuwbouw gestoken. Een indrukwekkende totaalrenovatie. Voor dit programma mocht ik ook een paar bekende musea in het buitenland bezoeken en daar hadden ze het over de faam van de Rubenszaal, en hoe die zaal de afgelopen jaren gemist werd. Wij kunnen dan wel bescheiden doen over Rubens, maar de rest van de wereld is toch jaloers op ons.”

‘Een nacht in het museum’, elke dinsdag om 21.20 uur op Canvas.