Tip van de week: wanneer privéverzamelingen musea worden…

De Amerikaanse kunstverzamelaar Solomon Guggenheim (1861-1949) gaf zijn naam aan enkele wereldberoemde kunstmusea. Zijn in de mijnbouw verzamelde rijkdom gaf hij uit aan moderne kunst. Hij heeft de opening van het eerste Guggenheimmuseum in New York, een gebouw dat zelfs door Unesco als werelderfgoed is erkend, niet meer meegemaakt. Ook bij ons zijn er privéverzamelingen die uitgroeiden tot eigen musea.

1. Zowat van alles – Henegouwen

Domein Mariemont in Morlanwelz is genoemd naar Maria van Hongarije, de eerste eigenaar van dit toenmalig jachtdomein op de heuvel. In de 19de eeuw woonde hier de familie Warocqué die zich rijk boerde met de steenkoolindustrie. De laatste telg was Raoul Warocqué (1870-1917), verzamelaar van alles. Tijdens reizen kocht hij soms hele inboedels van antiekzaken op. Hij liet zich adviseren door de meest vooraanstaande wetenschappers van het land. Bij zijn dood schonk hij het kasteel en zijn collectie aan de Belgische staat die er een museum van maakte. Het Koninklijk Museum van Mariemont is geen museum over één onderwerp. De collectie bevat artefacten van de oude beschavingen, uit het Oosten, zeldzame boekwerken, kunstwerken, porselein, … In de jaren 60 brandde het kasteel af. Gelukkig kon de collectie gered worden. Op dezelfde plek werd een modernistische bouwwerk neergezet in de beste traditie van Le Corbusier.

www.musee-mariemont.be

2. Kunst in het kasteel – West-Vlaanderen

De grootouders van Jean van Caloen (1884-1972) bouwden het Kasteel van Loppem en hij was de erfgenaam van dit neogotische kasteel. Het verzamelen zat in het bloed van de van Caloens, één van zijn ooms had als jongeling een klein museum gemaakt in één van de bijgebouwen van het kasteel. Jean verzamelde vooral kunst uit de middeleeuwen tot de 20de eeuw. Hij hield alle aanwinsten nauwgezet bij in een notitieboekje. Zijn zoon Roland (1920-2014) was een reiziger en nam foto’s op alle continenten, verzamelde boeken en Aziatische en etnische kunst. De verzamelingen zijn tot op vandaag bewaard in het prachtige Kasteel van Loppem. Enkele toppers uit de collectie: een glasraam uit 1460 met een piéta en een pentekening van Michelangelo.

www.kasteelvanloppem.be

3. Eerbetoon aan bevrijders – Oost-Vlaanderen

Maurits Van Landschoot uit Adegem was in de Tweede Wereldoorlog een saboteur en spion voor de geallieerden. Naar het einde van de oorlog toe werd hij door de Duitsers gezocht, maar de bevrijdingsgevechten redden hem van de gevangenis. Uit eerbetoon aan zijn vader richtte Gilbert Van Landschoot in 1994 het Canadamuseum op. In 2004 kwam daar het Polandmuseum bij. Verschillende van de 300 authentieke uniformen in het museum zijn van soldaten die begraven liggen op het Commonwealth War Cemetery in Adegem. Het museum bestaat uit diorama’s die onder andere de Slag om de Schelde verbeeldt.

www.canadapolandmuseum.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier