De tomaat: koningin van de moestuin

Ik maak er geen geheim van dat ik van tomaten houd. Ik begon ze als prille tiener te telen en ben sindsdien niet meer gestopt. De variatie aan kleuren, smaken en vormen is waanzinnig groot en elk jaar komen er nieuwe variëteiten bij. Maar wil je ze komende zomer ook kunnen plukken, dan moet je ze nu planten. Een aantal tips om de oogst te doen slagen.

Nu planten, binnen 3 maanden oogsten

Door de band genomen doet een tomatenplant er 3 maanden over om rijpe vruchten te produceren. Dat wil zeggen: nu planten, in augustus oogsten. Er zijn ook uitzonderingen die vroeger vruchten geven, maar je kunt ervan uitgaan dat de meeste variëteiten wat meer tijd nodig hebben.

Binnen of buiten?

De hamvraag: waar plant je tomaten? In de serre, of gewoon buiten? Het antwoord vind je bij de oorsprong van de vruchten. Ze zijn afkomstig uit de Andes, waar het warm en droog is, maar waar het ook af en toe flink waait. Dat wil zeggen, weinig regen of vochtige toestanden tussen het gewas. Als je dat vertaalt naar ons klimaat, dan kom je al gauw uit bij een serre. Een plek waar het droog is en waar de bladeren van de plant nooit echt nat kunnen worden. Echter, onze zomers worden alsmaar droger en dat opent in geval van tomaten enkele deuren. Vorige zomer was het buiten een fantastisch tomatenjaar. Weinig tot geen schimmels en kilo’s opbrengst. Moraal van het verhaal: tomaten kunnen buiten groeien, maar zijn dan helemaal in handen van Moeder Natuur. Een droge zomer en je oogst emmers vol, een natte zomer en je kunt de oogst vergeten. Af en toe een gokje wagen maakt het leven spannend, toch?

Dieper planten

Zitten je tomaten reeds in de grond, dan ben je goed op schema. Moet je ze nog planten, dan heb ik nog een tip voor jou. Tomaten hebben hele fijne haartjes op hun steel staan. Door de planten dieper in de grond te steken, worden die haartjes heel makkelijk wortels. Planten die dus te groot zijn geworden, kun je op die manier een stuk dieper planten.

En verder…

Hoewel het altijd lijkt alsof tomaten heel veel zorgen nodig hebben, zijn ze in werkelijkheid niet zo kieskeurig. Als ze maar niet voortdurend natte bladeren hebben en elkaar niet verstikken met hun grote bladeren. En verder…

• is het belangrijk om tomaten rechtop te laten groeien. Dat kan tegen een bamboestok of touw. Elke week de nieuwe groei opbinden is aangewezen.

• is wekelijks dieven noodzakelijk. Dan haal je de okselscheuten weg die de plant produceert, zodat je een rechtopgaande plant krijgt die niet chaotisch alle kanten op begint te groeien.

Water geven

Een misvatting bij tomaten is dat ze heel veel water nodig hebben. Er zijn tuiniers die ze dagelijks water geven en er zijn tuiniers die het 1 keer per week doen. Ik zit bij het laatste team. Door te vaak water te geven zorg je voor planten met zogenaamde luie wortels. De plant vormt dan oppervlakkige wortels en doet geen moeite om diep in de grond op zoek te gaan naar vocht. De plant staat daardoor minder stevig in de grond en blijft langer afhankelijk. Ik loop er zelfs de kantjes van af en geef bij momenten maar 1 x om de twee weken water. Living on the edge.

Volg mij op mijn Instagramaccount Angelo_dorny voor meer tips…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier