Met een populaire televisiereeks (De Luizenmoeder) op de buis, een film in de bioscoop (Yummy) en nog eentje op komst (Music Hole) is acteur Tom Audenaert heden ten dage alomtegenwoordig. En dan zouden we bijna vergeten dat hij binnenkort ook nog te bewonderen valt in de komische VIER-reeks Influencers, die de wedergeboorte van Bart De Pauw inluidt.

In een uiterst schattig lunch-, brunch- en koffiebarretje in Gent, zo eentje met roze kussentjes, roze borden en roze smoothies, tref ik een opgewekte Tom Audenaert, die na een intens jaar weer heel even op adem kan komen. Drie sojapannenkoeken en een cappuccino later steekt de sympathieke acteur van wal. Over De Luizenmoeder, de VTM-reeks die net haar tweede seizoen heeft ingezet en waarin Tom de excentrieke schooldirecteur Erik speelt. “Weet je dat dat eigenlijk echt geen evidente rol is om te spelen? Het ziet er misschien eenvoudig uit, maar ik heb echt even moeten wennen aan die stijl. Voor die eerste draaidag van seizoen 1 was ik ook echt gigantisch nerveus. Door het overweldigende succes van De Luizenmoeder in Nederland moest ik meteen gigantische schoenen vullen. Ik wilde dat toch minstens even goed doen. Maar na een paar afleveringen heb ik me de rol eigen gemaakt. En daarom denk ik dat seizoen 2 ook beter is dan het eerste. Iedere acteur heeft zijn of haar rol beter in de vingers.”

Ik vind het vooral wijs dat ik zoveel verschillende dingen mag doen.

Je rol in De Luizenmoeder lijkt me nochtans fantastisch leuk om te spelen.

Dat is ook zo! Ik hou ook enorm van die pijnlijke humor, die me een beetje doet denken aan Ricky Gervais in The Office. De dingen die ik moet zeggen zijn soms zo lomp, zo fout. Heerlijk! Weet je dat ik me in seizoen 1 vooraf een keer geëxcuseerd heb bij een collega om de gruwelijke dingen die ik hem moest zeggen? Hij kon er gelukkig tegen (lacht). Maar De Luizenmoeder is ook wel heftig om te maken. We nemen dat op een hele korte tijd op, 35 draaidagen. Dat zijn dus drie-en-een-halve draaidag per aflevering. Dat is echt niet veel.

In Vlaanderen ben je vooral gekend als comedy-acteur, maar in Franstalig België ben je ook bekend, maar dan als ‘serieuze’ acteur. Heb je een voorkeur?

Ik vind het vooral wijs dat ik zoveel verschillende dingen mag doen. Ik heb in Vlaanderen ook wel wat rollen gespeeld die niet onder de noemer comedy vielen, maar toch word ik hier inderdaad vaker gevraagd voor humoristische personages. Dat vind ik overigens niet erg. Humoristische rollen vergen vaak meer input van mezelf. Een politiereeks als het Waalse Unité 42 is tof om te doen, maar daar is het visuele vaak iets belangrijker. Het moet flitsen en spannend zijn. Ik merk net iets meer arbeidsvreugde wanneer ik comedy doe. Maar alleszins is het een cadeau om zo veelzijdig te mogen zijn. Franstalige reeksen zijn ook zeer uitdagend, al was het maar om het taalaspect. Ik spreek wel wat Frans, maar voor zo’n reeks moet ik mijn teksten extreem goed kennen.

Binnenkort ben je te zien in de nieuwe reeks van Bart De Pauw. Wat kan je daarover vertellen?

Dat wordt een sketchprogramma voor VIER, over de wereld van de influencers, bloggers en vloggers. Daar kijk ik enorm naar uit, dat wordt zeer geestig. Die influencer-wereld is echt voer voor comedy. Ik hoop dan ook dat het een groot publiek trekt. Bart blijft een supergetalenteerde tv-maker en heeft niks van zijn pluimen verloren.

Ben je dan niet bezorgd dat het programma op voorhand al zal afgeschoten worden omwille van de hele hetze rond Bart De Pauw?

Dat is voor mij geen bezorgdheid. Ik heb altijd heel fijn samengewerkt met Bart en als hij mij voor een rol vraagt, zeg ik graag ja.

2020 is nog niet zo lang bezig. Wordt het weer een druk jaar voor je?

Het is nu even iets rustiger en dat vind ik niet zo erg. 2019 was een zeer pittig jaar. Het wordt misschien wel tijd voor vakantie nu.

De Luizenmoeder, elke woensdag om 20u35 bij VTM.