Van 1989 tot 2008 stond elke Belgische zomer garant voor een nieuwe editie van ‘Tien Om Te Zien’. Nu, dertien jaar na de laatste uitzending, herbeleven de TOTZ-sterren hun meest memorabele momenten in het nieuwe VTM-programma ‘Tien Om Te Zien – De Zomer van 199X’.

Een overvolle zeedijk, een iconisch presentatieduo en een aaneenschakeling van nationale en internationale monsterhits: zo staat Tien Om Te Zien in het collectief geheugen gegrift. Met in de jaren 90 elke week tienduizenden muziekfans in Blankenberge en torenhoge kijkcijfers groeide het Vlaamse muziekprogramma uit tot het populairste aller tijden. VTM brengt de sfeer van weleer vanaf vanavond helemaal terug met Tien Om Te Zien – De Zomer van 199X . Elke week wordt aan de hand van een top 10 van meest memorabele momenten uit de rijke TOTZ-geschiedenis teruggeblikt op de zalige zomers vol zomerhits. Coryfeeën van toen én sterren van nu kijken mee en geven commentaar bij de beelden. “Je zou eens moeten weten hoe vaak mensen mij nog aanspreken over Tien Om Te Zien ”, vertelt Anne De Baetzelier, die het programma van 1992 tot 2008 presenteerde. “Iedereen, vooral ook Vlaamse artiesten, zou een gat in de lucht springen mocht dit programma ooit een comeback maken.”

VTM blikt nu dus terug op ‘Tien Om Te Zien’ uit de jaren 90. Hoe blij of verrast was jij met dit nieuws?

“In de Vlaamse muziekgeschiedenis is Tien Om Te Zien een klassieker en het zal altijd in de geschiedenisboeken blijven staan als een van de meest succesvolle concepten ooit. Het programma kwam er toen de Vlaamse muziekindustrie in het slop zat. De enige twee artiesten die overleefden, waren Willy Sommers en Will Tura. Over de rest werd haast niet gesproken. En plots beslisten Mike en Guido om een wekelijks muziekprogramma in het leven te roepen. Een godsgeschenk. Heel wat Vlaamse artiesten zijn daar geboren of groot geworden. Tien Om Te Zien was een enorme springplank. Nu blikken we elke zondag terug op die tijd en ik heb zo’n vermoeden dat heel wat mensen hier naar uitkijken. Willy en ik krijgen nog zo vaak de vraag wanneer Tien Om Te Zien nu eindelijk terugkomt. Ik begrijp zelf heel goed dat het destijds niet evident was om zo’n grote, dure productie te laten bestaan. Maar het programma wordt wel door velen gemist.”

‘Tien Om Te Zien’ wordt door veel mensen gemist”

Pleit je nu voor nieuwe seizoenen?

“Dat is uiteraard niet aan mij, maar ik weet dat die vraag wel aan de orde is vanuit het standpunt van de artiesten. Ik zou het in ieder geval heel leuk vinden, ik heb alleen maar mooie herinneringen aan Tien Om Te Zien . Voor mij was dat niet werken, dat was ongelooflijk veel plezier maken. En daarmee uitermate goed scoren, want wekelijks haalden wij onwaarschijnlijke kijkcijfers. Een marktaandeel van meer dan 50 procent voor een commerciële zender, dat was wereldwijd ongezien. Op de dag van de opnames in Blankenberge stonden duizenden mensen al ‘s morgens vroeg te bakken in de zon, om zeker te zijn van een plekje vooraan tijdens de opnames ‘s avonds.”

Je blikt in het nieuwe VTM-programma ook zelf terug. Wat waren voor jou de meest memorabele momenten?

“Uit heel mijn TOTZ-carrière? Dat is een moeilijke vraag. Wat ik altijd heel bijzonder vond, was de reeks wereldsterren die wij daar over de vloer kregen: Bryan Adams, Lionel Richie, Bee Gees, Tina Turner , … Dat die naar ons kleine Belgenlandje kwamen afgezakt, vond ik een prestatie op zich. Dat heeft altijd een enorme indruk op me gemaakt. Ik herinner me ook nog toen Take That stopte in 1996, dat hun laatste tv-optreden voor ons gereserveerd was. Dat was in de winter, in studio Manhattan, waar jonge meisjes al van ‘s morgens vroeg stonden te wachten – in de vrieskou – om een glimp van hun idolen op te vangen. Het productiehuis heeft toen heel wat meisjes moeten afvoeren die onderkoeld waren. Gekke toestanden waren dat.”

‘Tien Om Te Zien – De Zomer van 199X’, elke zondag om 19.55 uur bij VTM.