Tuinexpert Angelo Dorny duikt de herfst in: moestuinklusjes in het najaar

De regen is teruggekeerd! Dat valt niet bij iedereen in goede aarde, maar de tuiniers onder jullie snappen me wel, denk ik. Het lijkt alsof de tuin aan een soort revival is begonnen, na een zinderend hete én droge zomer. In de moestuin gaat het stilaan bergaf. Tenminste, de zomeroogst neemt af en het wordt vanaf nu focussen op de wintergroenten die de komende maanden hun rol zullen spelen. Een overzicht van enkele moestuinklusjes die je de komende tijd voor je rekening kunt nemen.

Knoflook poten

Vanaf eind september en begin oktober is het alweer tijd om knoflook te poten. Planten in het najaar is noodzakelijk om grote bollen te kunnen oogsten. Hoe later je plant, hoe kleiner de bol uiteindelijk zal zijn. Knoflook houdt niet van een natte bodem, houd daar rekening mee als je de teentjes plant. Een grond die het water goed draineert is belangrijk om schimmels en wortelrot te voorkomen. Geef de knoflook een plekje in de zon of halfschaduw, daar doet de plant niet moeilijk over. Kies voor het gezondste pootgoed (dat stinkt niet) en stop de teentjes op gemiddeld 10 centimeter van elkaar in een goed losgemaakte grond. Laat gemiddeld 10 tot 15 centimeter tussen de rijen, dat zorgt voor voldoende luchtcirculatie tussen het gewas. Knoflook zal in het najaar nog loof vormen om daarna, vanaf december, in rust te gaan. Pas in maart begint het gewas opnieuw te groeien, waarna de bol snel dikker wordt en voor het eerst in juni geoogst kan worden.

De zadenoogst

Wie een moestuin heeft zal ook vroeg of laat zelf zaden willen winnen van de planten die erin groeien. Vaak kan dat zonder problemen, soms komt er wat extra denkwerk aan te pas. Niet alle zaden zijn namelijk altijd zaadvast. Een aantal zijn hybriden, F1 hybriden. Dergelijke variëteiten worden gekweekt met oog op productie en ziekteresistentie. Niets mis mee, maar de zaden die daaruit voortkomen garanderen nooit echt dezelfde planten als je ze opnieuw zou zaaien. Je kunt hybriden dus perfect opnieuw zaaien, alleen ben je nooit zeker wat het resultaat daarvan zal zijn. Zaadvaste variëteiten daarentegen zijn uiteraard wel gewoon weer opnieuw uit zaad te kweken. Ze garanderen jaar na jaar dezelfde soort, zonder voor verrassingen komen te staan. Oogst zaden altijd bij droog weer. Zaden winnen bij regenweer kan voor schimmels zorgen.

Wat met onrijpe tomaten?

Vanaf september wordt het zonlicht schaarser. Tenminste, de intensiteit ervan. Dat zorgt ervoor dat vruchtgewassen zoals tomaten minder snel rijp worden of helemaal niet meer de kleur krijgen die ze moeten hebben. In september kun je nog even bladpluk toepassen, om ervoor te zorgen dat het zonlicht alsnog bij de vruchten kan. Maar vanaf midden tot eind oktober is het definitief afgelopen. Alle onrijpe vruchten zul je dan moeten plukken en binnenshuis proberen te laten narijpen. Je legt de tomaten dan in een bakje of in een kistje naast elkaar en het liefst met een banaan ernaast. Bananen bevatten veel ethyleengas dat er uiteindelijk voor zorgt dat je tomaten sneller rijp worden. Zet ze op kamertemperatuur, wikkel ze in krantenpapier of leg ze simpelweg op een zonnige vensterbank in je keuken. Vruchten die volgroeid zijn zullen alsnog rijp worden. Dat duurt gemiddeld 2 weken. Vers zijn ze niet meer wat ze afgelopen zomer waren, maar in soep en sauzen uiteraard wel erg geschikt.

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier