Waarom is familie zo belangrijk? Lidewij Nuitten zoekt het uit in ‘We are family’: “Kans op mislukking was opnieuw zeer groot”

Nadat ze vorig jaar op zoek ging naar haar eerste jeugdliefde in de bijzondere en ontroerende docu ‘Waar is Mark?’, is Lidewij Nuitten opnieuw aan een queeste begonnen: die naar familie. Opnieuw is het resultaat zeer mooi en verrassend.

Na de drie afleveringen van Waar is Mark? werd Lidewij’s mailbox overspoeld door berichten van kijkers die geraakt werden door het programma. Dat deed haar beseffen hoe belangrijk het kennen van je roots is voor je identiteit. Daarom wil Lidewij meer te weten komen over haar eigen voorouders en vraagt ze zich af waar ze eigenlijk vandaan komt en hoe ver ze kan teruggaan in de tijd. In We are family , vanaf morgenavond op Eén, gaat ze op zoek naar haar eigen roots en die van anderen. Zo helpt ze Noëmi en Anéline, twee Chinese adoptiezussen uit Leuven, bij hun zoektocht naar hun biologische ouders. Al snel komt Lidewij tot het inzicht dat ze het zelf niet zo ver moet gaan zoeken. Ze laat de zoektocht naar haar eigen roots dan ook varen. Want terwijl het voor veel mensen haast onmogelijk lijkt om er ooit achter te komen wie hun biologische familieleden zijn, heeft Lidewij dicht bij huis twee broers met wie ze samen opgegroeid is, maar met wie ze nog zelden contact heeft.

Het is wel opvallend: je start de reeks met een zoektocht naar je eigen roots, maar laat die – door een bepaalde gebeurtenis – al heel snel vallen en levert een heel andere docu af dan die je aan de VRT beloofd had.

“Daar zat ik net zelf aan te denken. Ik bedacht me dat het uiteindelijk een minder sterk programma zou zijn geworden als ik op mijn originele idee was voortgegaan. Door toeval is de koers van het programma vrij snel gewijzigd. Dat toeval was een telefoontje van mijn broer om te zeggen dat hij een kind ging krijgen. Je moet weten dat ik voor dit programma nauwelijks contact had met mijn broers. Ik geloof zelfs niet dat ik hun telefoonnummers had. Maar plots besefte ik dat het tijd was om toenadering te zoeken. Vanaf aflevering 2 gaat het programma daarover. Of toch gedeeltelijk, want met Noëmie en Anéline blijf ik wel zoeken naar hun biologische ouders.”

Ik denk niet dat ik al ooit zo iets intiems en persoonlijks heb gemaakt

Hoe krijg jij zo’n idee verkocht aan je bazen?

“Goeie vraag. Omdat Waar is Mark? zo goed onthaald werd, voelde ik vertrouwen van de VRT. Een fantastisch cadeau is dat. Dat wilde ik ook voor de volle 100 procent benutten. Bovendien heb ik het imago van ‘dat zal wel goedkomen’. Dat is mijn stijl en daar geloof ik zelf ook in. Ik weet nooit op voorhand waar mijn verhaal uitkomt. Er staat wel een idee op papier, maar het heeft altijd een verrassende wending, eentje die je vooraf niet in een script kunt vatten. Als ik het puur rationeel zou bekijken, moet ik bekennen dat Waar is Mark? een enorme kans maakte om te mislukken. Maar om de een of andere reden heb ik steeds het gevoel dat het wel goed komt. Ook met We are family .”

Je maakt programma’s over heel persoonlijke thema’s en bent niet bang om iets over jezelf – en in dit geval ook over je familie – te maken. Wilden je broers hier zomaar in meestappen?

“Dat was de grote vraag. Mijn broers moesten wel akkoord gaan met alles wat ik in het programma over hen vertel, anders was er geen verhaal. Ze hebben de afleveringen ondertussen gezien en hebben hun akkoord gegeven, wat voor mij al een mirakel was. Ik had tot op dat moment nog nooit iets aan mijn broers gevraagd, dus ik was wel bang voor hun reactie. En wat die persoonlijke inslag betreft: ik denk niet dat ik al ooit zo iets intiems en persoonlijks heb gemaakt. Normaal gezien zou ik me nooit zo blootgeven, maar dit is net zo’n onderwerp – familieproblemen – dat tegelijkertijd wat taboe maar ook zeer herkenbaar is.”

Waarom heb je eigenlijk zo’n slechte band met je broers? En is er door deze reeks beterschap gekomen in jullie relatie?

“In mijn herinnering is er geen enkel mooi moment tussen mijn broers en mij. Het was altijd ruzie. Ook zij zijn niet elkaars beste vrienden. Door spanningen zijn we alle drie volledig op ons eigen eiland terechtgekomen en helemaal uit elkaar gedreven. Tot voor kort had ik hun telefoonnummers niet eens. Eigenlijk is dat niet oké. Ik praat met Jan en alleman, maak in een vingerknip vrienden, maar met mijn eigen broers kon ik dat niet. Of er nu beterschap is? Ik kan je zeggen dat er goede dingen aan het gebeuren zijn.”

‘We are family’, vanaf morgen elke maandagavond om 21.30 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier