Ex-profvoetballer, voetbalanalist en vermaard cafésporter Wesley Sonck: “Ik was heel fanatiek. Ik kon echt niet tegen mijn verlies”

623

Naast voetbalanalist, co-commentator en uiteraard voormalig profspeler is de sympathieke Wesley Sonck sinds kort ook YouTube-ster. Voor het onlinekanaal van Sporza maakte hij een reeks over vijf oersporten uit de Vlaamse cafés: pool, darts, tafelvoetbal, wiezen en tapbiljart. En wat blijkt? Wesley is een natuurtalent. “Ik ben opgegroeid in het café van mijn ouders. Dan leer je al die cafésporten wel. Maar ik wilde maar één ding: voetballer worden.”

Is Wesley Sonck de beste cafésporter van het land? Voor Sporza maakte hij een rondje langs de sportiefste cafés van Vlaanderen om het antwoord op die vraag te vinden. Wesley Sonck is niet alleen de vaste voetbalanalist van Sporza, hij groeide ook op in een café in Ninove en kent als geen ander alle details van de bekendste cafésporten. “Mijn ouders hebben 43 jaar lang een café gehad, waar ik 18 jaar van mijn leven heb doorgebracht. Ik stond op stoelen bij het dartsen en ontwikkelde op die manier mijn worp. Net hetzelfde met tafelvoetbal. Ik vond het zalig om deze reeks te draaien omdat ik terug naar mijn kindertijd ging. Ik heb als kind alles gezien en meegedaan. Er kwamen veel herinneringen naar boven tijdens het spelen.”

Enig idee hoeveel uur je in je leven gespendeerd hebt aan cafésport?

Dat moeten er heel veel geweest zijn. Ik heb in mijn jeugd alles gedaan, van kaarten tot snooker, maar darts was mijn favoriete cafésport. Het opvallende is dat al die toppers uit de ‘cafésportwereld’ zeiden dat ik talent heb. Maar ik wilde toen ik jong was maar één ding: voetballer worden.

Je bent zelf een ex-topsporter. Is cafésport ook sport?

Dat is een vraag die we tijdens de opnames ook gesteld hebben. Weet je dat een dartswedstrijd een hal voor 15.000 mensen kan vullen? En weet je hoeveel geld er omgaat in snooker? Als je dat als criterium voor topsport neemt, dan is dat zeker topsport. Uiteraard verdien je met pool, tafelvoetbal of wiezen niet zo veel en trek je ook niet veel kijkers, maar de toppers in die cafésporten steken bijzonder veel tijd in hun hobby om goed te worden. Naar het schijnt oefent dartskampioen Kim Huybrechts acht tot tien uur per dag. Dat is zijn job en is dus voor mij topsport. Bovendien draait het allemaal om passie.

Je hebt al die sporten in het café van je ouders geleerd. Was je fanatiek?

Ik ben altijd heel fanatiek met sport bezig geweest en kon – zeker als kind – niet tegen mijn verlies. Dat zat in mijn karakter. Ik kan nu nog steeds niet goed tegen mijn verlies, maar met ouder te worden, leer je daar wel beter mee omgaan. Vroeger durfde ik wel mijn keu ergens tegenaan te tikken, mijn boek kaarten op de grond te smijten of mijn dartspijltje of tennisracket kapot te gooien. Tot iemand op een dag zei dat ik er zelf voor moest betalen. (lacht)

Je hebt deze reeks nu gemaakt voor het YouTube-kanaal van Sporza en voor het onlinekanaal VRT NU. Zou het ook niet leuk zijn als dit op televisie kwam?

Een reeks over cafésport zou zeker ook op televisie kunnen werken, als je het mij vraagt. Maar ik beslis daar natuurlijk niet over. Het belangrijkste is dat ik het heel leuk vond om te maken.

Je bent nu een jaar of zeven geleden gestopt als profvoetballer en werkt sindsdien als analist, commentator én trainer van de nationale U18. Hoe komt het dat jij niet fulltime trainer bent geworden?

Toen ik stopte als voetballer, kreeg ik de vraag of ik als analist aan de slag wilde gaan. Daar was ik eigenlijk al door verrast. Ik had nooit iets anders gewild dan profvoetballer te zijn en ik zag het na 20 jaar zeven dagen op zeven bezig te zijn met voetbal niet meteen zitten om snel trainer te worden. Ik wilde ook nog wat genieten van het leven en plezier beleven. Voetbaltrainer ben je ook zeven op zeven, heel het jaar door. Dat vergt dan veel opofferingen. Je moet weten dat ik nogal een familiemens ben. Ik vind mijn gezin heel belangrijk en na mijn eigen voetbalcarrière wilde ik daar meer tijd voor hebben. Dus geniet ik nu als parttime analist/commentator en parttime trainer van een stukje vrijheid. Maar wie weet wat de toekomst brengt? Over een paar maanden behaal ik mijn Pro License. Wat er daarna gebeurt, zullen we nog wel zien.

Café Sport, te zien op het YouTube-kanaal van Sporza en op VRT NU.