Doe alsof je een wijnkenner bent in 4 makkelijke stappen

Weet je echt niets van wijn (behalve dat je het graag drinkt) maar wil je wel graag indruk maken op je gezelschap de volgende keer er een etentje of drink is? Dankzij de volgende 4 tips kun makkelijk doen alsof je een echte kenner bent.

Wine. Man Tasting Wine. Businessman Drinking In Restaurant. CelebrationHoe blaas je vriend en vijand omver met je onwaarschijnlijke (en plotse!) kennis over wijn? Op de cultuurwebsite flavorwire legt Sarah Bray haarfijn uit hoe je met een minimum aan kennis een maximum aan indruk maakt.

1. Bouw een kleine – maar indrukwekkende – woordenschat op

Wijnkenners gebruiken graag een apart jargon en dat is het gevolg van jarenlang proeven, vergelijken en wijnen bespreken. Toch hoeft je echt niet zoveel woorden te kennen om de indruk te geven te grondig te weten hoe het met de wijn gesteld is. Bouw een kleine maar indrukwekkende woordenschat op en pak breed uit met je nieuwe kennis. Voorbeelden? ‘Aards’, ‘eikenhout’, ‘fruitig’, ‘jong’, ‘kruidig’,…

2. Zorg dat je de basiskennis beheerst

Nu kun je uiteraard veel faken, maar een klein beetje algemene kennis is wel essentieel. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je een wijnglas moet vasthouden of op welke temperatuur je rode of witte wijn moet drinken, val je als would-be wijnkenner al vlug door de mand.

Surf wat rond op het web (jaag gewoon ‘basiskennis wijn’ door Google en je wordt beloond met een resem interessante sites die je verder helpen), volg een basiscursus wijnproeven of vraag in het geheim raad aan iemand die wél een echte wijnkenner is. Basiskennis is belangrijk.

3. Gebruik het etiket als spiekbriefje

Vaak kom je al veel over de wijn te weten door eenvoudigweg het etiket eens goed te lezen, ook al heb je de wijn zelf (nog) niet geproefd. De gebruikte druif, de streek, de naam van de producent, het jaar van de oogst, het alcoholpercentage… het etiket is het perfecte spiekbriefje.

Wereldwijnen maken je het makkelijk, want daar vermeldt het etiket letterlijk de gebruikte druif (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon…). Europese wijnen houden het vaak op de wijnstreek (Champagne, Chablis, Chianti…) en dat vergt wel wat (beperkt) opzoekingswerk, maar elke regio lever typische smaken en druiven, dus eens je die info verwerkt hebt, kun je makkelijk aan de hand van het etiket op voorhand de smaak ongeveer te bepalen.

4. Doe een babbeltje met de sommelier

Op restaurant in fijn gezelschap maar de wijnkaart lijkt ondanks alle voorbereidingen toch compleet onbegrijpelijk? Vraag gerust raad aan de sommelier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier