De zon schijnt, we kunnen weer volop terrassen en samen genieten met vrienden van een BBQ of een EK-match! De zomer staat gelijk aan ontspanning, vakantie en veel fijne momenten met vrienden en familie. Dus een zomerse sfeer in je interieur brengen, geeft je eigenlijk twaalf maanden die relaxte, ontspannende vibe waar we allemaal zo van houden!

Want bij de minste zonnestraal op eender welk moment van het jaar ga je je binnen op vakantie voelen! Maar hoe doe je dat nu, zonder te vervallen in overdreven commerciële clichés als Mexicaanse hoeden en tikibars. Hierbij mijn stappenplan hoe je te werk gaat.

Het basisidee is het creëren van een rustgevend en lichtrijk interieur . Alle elementen die hier niet aan toedragen gebruik je niet. Schreeuwerige objecten en te felle intense kleuren horen niet thuis in deze interieurstijl.

Probeer een zo open mogelijke ruimte te bekomen, en vermijd te veel hoeken en kanten. Voldoende daglicht in alle ruimtes is van belang. Overweeg misschien om te werken met een lichtstraat of dakkoepel.

De basis van je interieur moet ton sur ton zijn. Mix lichte tinten en texturen om een sfeervol kader te krijgen. Warme wittinten, greiges, zandkleuren, zolang ze maar licht en fris zijn. Vermijd blauwige en koele wittinten, deze geven niet de juiste basis.

 

Roze flamingo’s of gele ananas- prints maken het te tijdelijk. Kitsch past niet in dit interieur

Combineer lichte natuurlijke materialen . Een beige kalksteen, een witte marmer, een vergrijsd of gewit parket, steigerhout, een bleke cementbekleding, allen dragen ze bij tot die zomerse sfeer. Werk ook voornamelijk met matte en ruwe texturen. Een gezandstraalde marmer, ruwer hout, matte tegeltjes.

Creëer met plafondhoge lichte gordijnen in een linnenachtige stof een etherische look. Durf deze overvloedig te gebruiken van wand tot wand en niet alleen voor een raam.

Blijf weg van overdreven zomerse prints en kleuren. Goedkoop ogende groene bladmotieven, roze flamingo’s of gele ananasprints maken het te tijdelijk. Kitsch past niet in dit interieur !

Gebruik wit als accent voor je verlichting, je glazen binnendeur of andere elementen. Beperk het gebruik van zwart puur als accent in je losse meubelstukken.

Gebruik riet, rotan of geweven bladstructuren als subtiel accent in je verlichting, een kast of een knappe bank of loungestoel.

Werk voor je aankleding met verschillende texturen en materialen . Een laagpolig glanzend tapijt gecombineerd met een ruwer geknoopt sisal tapijt. Een gestoffeerde zetel in combinatie met een houten fauteuil. Veel texturen, maar in dezelfde tinten is the way to go !

Werk het interieur af met verrassende kleuraccenten in zachte vergrijsde tinten. Zandkleuren, een zachte terracotta tint, vergrijsde pasteltinten, zachtbruin. De kleur kan je steken in een leuk decoratiestuk, sierkussens, een plaid, wandtegeltjes of een elegant behangpapier.

Maar wat in de winter? Door te werken met voldoende sfeerverlichting , een staanlamp, tafellamp, leuke pendels en wandlampen zal dit interieur ook in de wintermaanden voldoende sfeer en gezelligheid geven.


Ik ben alvast fan en geloof dat deze stijl van interieur voor velen een erg rustgevende thuisbasis kan vormen!

(foto’s Lenzer.be)