Appelstrudel met kaneel

Onze culi-experte Amylia De Schepper – www.cookameal.be – verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Peggy (46) uit Zottegem serveert vandaag appelstrudel met kaneel.

 

“Appelstrudel is een gebak dat ik doorheen het jaar, en zeker in de herfst, regelmatig klaarmaak”, vertelt lezeres Peggy. “Het is erg eenvoudig en snel klaar. Een ideaal dessertje, maar ook heerlijk op zondagmiddag bij een kopje koffie of thee. Oh en uiteraard nog lekkerder met een bolletje ijs!”

Lezeres Peggy vind je op haar vrije dagen meestal in de keuken. “Ik geniet er van om nieuwe recepten uit te proberen”, vertelt ze met een grote glimlach. “Toen ik tijdens de lockdown heel wat extra uurtjes spendeerde in de keuken begon mijn man spontaan mee te koken. Nu mag ik regelmatig ook mijn voetjes onder tafel schuiven voor zijn lekkere kookkunsten!”

Dit heb je nodig (voor 4 à 6 personen)

2 appels

2 el rozijnen

scheutje rum (of water)

klontje boter

1 el vanillesuiker

1 tl kaneel, toevoegen naar smaak

1 rol bladerdeeg (bij voorkeur rechthoekig)

1 eierdooier

bloemsuiker

Zo maak je het

Week de rozijnen in een scheutje rum

Schil de appels en snij ze in grove stukken

Stoof de appelstukken met een klontje boter aan in een stoofpotje

Voeg de geweekte rozijntjes, de vanillesuiker en kaneel naar smaak toe

Laat de appels ongeveer 10 minuten zachtjes garen onder het deksel, tot je een droge appelmoes hebt

Zet de appelvulling even opzij om af te koelen

Verwarm ondertussen je oven op 180°C

Rol het vel bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat

Schep de appelvulling in het midden van het vel deeg, gelijk verdeeld over de lengte

Verdeel de appelvulling over het midden van het vel bladerdeeg

Maak links en rechts een gelijk aantal schuine insnijdingen in het bladerdeeg

Vouw het bovenste en onderste stuk over de appelvulling

Begin nu van boven naar beneden het deeg te vlechten: plooi de repen bladerdeeg, afwisselend links en rechts over de appelvulling

Klop de eierdooier los met een scheutje water

Bestrijk de appelstrudel met het eimengsel

Bak de appelstrudel 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven

Werk af met bloemsuiker

 

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier