Heerlijk voor de feestdis: een feestelijk veggie groentetaartje

327

Met de feestdagen in aantocht, serveren wij de komende weken een heus feestmenu voor onze lezers. Vorige week trapte Amylia van Cookameal af met twee lekkere voorgerechtjes. Vandaag worden de veggies ook getrakteerd op een lekker groentetaartje!

“Dit lekkere veggie groentetaartje is multi-inzetbaar. Het smaakt heerlijk als aperitief om te delen. En in combinatie met een lekkere salade is het een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht. Een ideaal gerecht voor de aankomende feestdagen, want je kan het helemaal op voorhand klaarmaken. Dat betekent dus zorgeloos en voor 200 procent genieten van lekker eten met je geliefden!”

Dit heb je nodig (voor 6 personen)

Taartdeeg

225 g bloem

Snuifje zout

150 g boter in blokjes

50 g geraspte Parmezaanse kaas

3 el koud water

Tip:weinig tijd? vervang door kruimeldeeg (versafdeling). Dan hoef je dus geen deeg te maken én je kan de stap van het blind bakken ook overslaan!

Feestelijke vulling

1 ui

2 pastinaken

1 zoete aardappel

10g boter

2 eieren

200 ml room

60g geraspte

Parmezaanse kaas

4 blaadjes verse salie, fijngehakt

1 tl verse tijmblaadjes +

6 takjes tijm als garnituur

30 g geroosterde hazel-noten, fijngehakt

Peper en zout

Extra: 6 kleine taartvormen

Zo maak je het

Zeef de bloem

Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen in je keukenrobot

Kneed tot een consistent deeg

Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het 30 min in de koelkast

Verwarm je oven voor op 200°C

Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit (+/- 3 mm dik)

Snij 6 bodems uit (ik gebruikte een serveerring) en schik ze in de ingevette taartvormen

Bak de taartbodems blind voor 10 à 12 minuten

Verlaag de temperatuur van je oven naar 180°C

Snipper de ui

Schil de pastinaken en zoete aardappel en snij in kleine blokjes

Smelt de boter in een ruime pan (met dikke bodem)

Voeg de ui toe en stoof enkele minuten aan

Doe de blokjes pastinaak en zoete aardappel bij in de pan en laat ze zo’n 15 minuten mee stoven

Verdeel de gestoofde groenten over de taartbodems

Meng de eieren met de verse kruiden, de helft van de Parmezaanse kaas en de room

Kruid met peper en zout

Giet nu het roommengsel over de groenten in de taartvormen

Verdeel de fijngehakte hazelnoten en de rest van de Parmezaanse kaas over de groentetaartjes

Bak 35 minuten in je voorverwarmde oven

Werk af met een takje verse tijm

Klaargemaakt door Amylia De Schepper van www.cookameal.be