Pastitsio: Griekse pastaschotel

Onze culi-experte Amylia De Schepper van Cookameal verrast ons wekelijks met een heerlijk receptje van een lezer. Deze week serveert Eline (32) uit Waanrode pastitsio: een overheerlijke Griekse pastaschotel.

 

“Al zo lang ik mij herinner gaan we op vakantie naar Kreta. Steeds naar hetzelfde gezellige aparthotel, uitgebaat door een warme Griekse familie”, vertelt lezeres Eline enthousiast. Geen wonder dat ze vandaag kiest voor een authentiek recept, de favoriet in huis: pastitsio. Pastitsio is een beetje de Griekse variant op lasagne. Een heerlijke ovenschotel opgebouwd uit laagjes pasta, kruidige gehaktsaus en bechamelsaus. Waarom iedereen dit gerecht moet uitproberen? “De bereiding vraagt een beetje tijd, maar het recept is heel eenvoudig en het resultaat is om duimen en vingers af te likken”, aldus Eline.

Tijdens het weekend kan Eline er echt van genieten om uitgebreid te koken. Eline: “Koken werkt een beetje therapeutisch voor mij, ik kom helemaal tot rust. Bovendien bereiden we vaak al maaltijden voor om tijdens de week van te genieten. Ideaal, aangezien we zo tijd winnen op drukke werkdagen én we zo amper voedsel verspillen.”

Tip: Je kan dit gerecht perfect invriezen!

Dit heb je nodig (voor 8 personen)

1 kg gehakt, 1 ui, 3 tenen look, 500 g tomatenpassata, 50 ml rode wijn, 65 g boter, 65 g (vloeiende) bloem, 1 liter volle melk + extra, 2 eieren, 200 g gemalen kaas, 500 g bucatini (buisvormige, lange pasta), oregano, tijm, kaneel, 2 laurierblaadjes, 1 kaneelstokje, peper en zout, nootmuskaat, olijfolie, extra: 2 grote ovenschalen

Zo maak je het

Bak het gehakt aan in olijfolie, in een diepe pan

Snipper de ui en looktenen fijn

Voeg toe aan het gehakt en laat kort mee bakken

Kruid met oregano, kaneel, een kaneelstokje, tijm, laurierblaadjes, peper en zout

Voeg de tomatenpassata en rode wijn toe

Laat de gehaktsaus zachtjes pruttelen terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt

Smelt de boter in een pot en voeg er de bloem aan toe

Meng het geheel tot een stevige roux

Haal de pan van het vuur en voeg al roerend de melk toe

Zet de pan terug op het vuur zodra alle melk goed is opgenomen

Laat de saus al roerend indikken

Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat

Splits de eieren en roer de dooiers door de saus

Voeg vervolgens 100 g gemalen kaas toe en meng goed

Breng een pot gezouten water aan de kook

Kook de pasta 1 minuut minder lang dan aangegeven op de verpakking

Giet de pasta af en spoel met koud water

Klop de eiwitten los met een scheutje melk

Schep het eiwitmengsel door de pasta

Neem de ovenschalen en giet er een scheutje olijfolie in

Verdeel vervolgens de pasta over de ovenschalen

Strooi er een laagje gemalen kaas over

Verwijder het kaneelstokje en de laurierblaadjes uit de gehaktsaus

Verdeel de gehaktsaus over de pasta in de ovenschotels

Giet de bechamelsaus in de schotels

Strooi er een beetje gemalen kaas over

Bak de pastitsio gedurende 30 minuten in een oven van 180°

Wil jij met je favoriete zondagse kost ook een plekje in onze krant veroveren? Mail dan het recept met een foto van het gerecht en jezelf naar zondagsekost@roularta.be

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier