Onze woonexpert Bart Appeltans geeft tips voor een moderne landelijke look anno 2021

306
(foto's Lenzer)
(foto's Lenzer)

Deze week begon de herfst, en daarmee komt het interieurseizoen ook weer stilaan op gang! Tijd om het binnen terug wat knusser te maken en bezig te zijn met ons interieur!

Een modern interieur, maar toch warm en gezellig? Die vraag krijg ik heel vaak. Ook mensen die landelijker wonen willen het vandaag vaak wat strakker, maar vinden het moeilijk om de balans te vinden tussen ronduit klassiek of te modern. Modern landelijk is dan ook een superveelgebruikte term, en een enorm populaire interieurtrend vandaag! Maar hoe bekom je die look nu, en waar moet je op letten? Ik geef jullie de juiste ingrediënten voor een perfecte balans binnen deze stijl!

Qua vloer kies je best voor een natuursteen of keramische natuursteenlook in een groter formaat van tegel. Een kalksteen of een lichte blauwsteen geven een goede basis. Vermijd te klassieke patronen of robuuste grote tegels. Ze geven een te gedateerde look.

Combineer met een gewit of vergrijsd eikenhout voor vloeren of meubels. De meeste parketten en meubels worden met een fineer toplaag gemaakt en niet meer met massief hout. Hiermee bekom je een strakkere look. Werk met brede lange planken of bijvoorbeeld een strak visgraat of Hongaars puntpatroon voor een extra decoratieve look.

Een Amerikaanse vibe doet stilaan zijn intrede in de moderne landelijke interieurs”

Kies voor meubels de strakke uitvoering, hooguit met een groefje in de deurfronten. Vermijd te overdadige kasten met massa’s zware lijsten en verdikkingen.

Steellook deuren en stalen frames in meubilair zijn al een tijdje een hot item! Ook in deze stijl passen ze perfect. Een mooie deur tussen inkomhal en woonkamer en een mooi frame onder een tafel of een console zijn tijdloos en elegant.

Trek de steellook en zwarte accenten door in verlichtingsarmaturen of decoratieve objecten. Een oversized glazen windlicht of pendels met mooi glaswerk zijn erg stijlvol. Je ziet ze veel in Amerikaanse interieurs. De vibe en trend van deze stijl zien we ook bij ons stilaan zijn intrede doen in de moderne landelijke interieurs.

Voeg eens een strakke wandlijst toe aan je wanden. Dit detail is niet zo duur en geeft meteen een rijkelijke uitstraling. Maar kies een strakke en sobere uitvoering, en overdrijf niet. Als accent op één wand, of als eyecatcher in de hal. Ook een hogere houten plint van 10 a 20 cm hoog kan een eenvoudig en stijlvol detail zijn in dit type interieur.

Gebruik rijkelijk ogende stoffen om je zithoek, zitbank of raambekleding tot echte sfeermakers te brengen. Mooie velvets, boucle stoffen en linnenlooks in effen bleke tinten gecombineerd met een knap patroon geven de juiste balans.

Durf een behang met een grote print of motief te gebruiken. Kies een moderne interpretatie van een bloem- of bladstructuur. Geef eerder de voorkeur aan grote tekeningen in plaats van kleine repetitieve patronen. Ze hebben een grotere impact en een meer hedendaagse look.

Combineer strakke meubels met ruwere natuurlijke objecten . Een strakke gestoffeerde zitbank met een ruwe houten bijzettafel of kruk. Of misschien strakke stoelen aan een robuuste houten tafel. Het combineren van strakkere vormen met ruwere natuurlijke materialen geeft je de juiste sfeer!

Ik zou zeggen niet meer twijfelen! Weg met die te zware klassieke stijl, maak het geheel fris en hedendaags!