De ‘nieuwe’ musea van dit jaar

Er staat een recordaantal musea in de steigers, van het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke tot het Hof van Busleyden in Mechelen en van het Design Museum Gent tot het Joods Museum in Brussel. Dit jaar heropenden ook een aantal grote kleppers de deuren na jaren van renovatie.

1. Elf jaar werk aan het KMSKA

De heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, kortweg KMSKA, haalde zelfs de internationale media. Na elf jaar werk heropende het iconische gebouw uit 1890 op de Leopold de Waelplaats de deuren. Het resultaat is ongezien, een hypermodern museum werd als het ware in het oude geschoven zonder afbreuk te doen aan de historische zalen. De elf jaar werden ook door het restauratieatelier nuttig gebruikt om heel wat werken op te blinken. De Vlaamse Primitieven met van Eyck, van der Weyden en Memling zijn er goed vertegenwoordigd. Ook de Antwerpse barokperiode met Rubens, Van Dyck en Jordaens komt uitgebreid aan bod. Hier dwaal je gemakkelijk twee uur rond.

www.kmska.be

2. MOMU in nieuw kleedje

Nog in Antwerpen heropende onlangs het ModeMuseum, kortweg MoMu. De 38.000 collectiestukken verhuisden naar een depot in de Waaslandhaven waardoor er nu meer ruimte is voor expo’s. Je krijgt er meteen drie voor de prijs van één. In de eigen collectie staat de avant-gardemode centraal. Het gaat hier nooit om louter de kledij, ook het achterliggende verhaal wordt verteld. Kledij is immers een uiting van identiteit en van de tijdsgeest.

www.momu.be

3. Multimediaal spektakel in Kortrijk

Met 1302 Opstand, Slag, Keerpunt in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk komt de Guldensporenslag tot leven. Dit gratis museum (tickets wel op voorhand reserveren via website!) dompelt je helemaal onder in het verhaal. De Groeningekouter, waar de slag 720 jaar geleden plaatsvond, ligt vlakbij. Het klank- en lichtspektakel in de Gravenkapel is spectaculair. Via indrukwekkende animaties wordt de slag tussen de Vlaamse opstandelingen en de troepen van de Franse koning uit de doeken gedaan. Daarna betreed je het eigenlijke museum waar nog het hele jaar de echte Kist van Oxford te zien is. Op de eikenhouten middeleeuwse kist worden zowel de Brugse Metten als de Guldensporenslag afgebeeld. In het museum kan je via historische personages de visie op de slag vanuit verschillende hoeken bekijken. In een derde luik wordt uitgelegd waarom net deze slag verbonden geraakte met het identiteitsgevoel van de Vlaming.

www.kortrijk1302.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier