Doemusea voor kinderen: speuren naar nieuwe kennis

3867
Romeinse kinderen richten zich rechtstreeks tot de jonge bezoekers in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. (foto Stad Tongeren)© luc daelemans
Romeinse kinderen richten zich rechtstreeks tot de jonge bezoekers in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. (foto Stad Tongeren)© luc daelemans

Deze musea prikkelen de aangeboren nieuwsgierigheid van kinderen. Ze laten hen als echte detectives de tentoonstellingen ontdekken. De ideale tip voor een uitstap. Vergeet niet om vooraf te reserveren.

1. Limburg – Filmpjes met Romeinen

‘Oog in oog met de Romeinen’ is de nieuwste tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Je maakt een ontdekkingsreis door het uitgestrekte Romeinse rijk. Ooggetuigen vertellen je over hun leven in dit rijk. Voor kinderen werden een speciale audiotour en verschillende spelapplicaties ontwikkeld. Ze leren rekenen, lezen, bouwen en koken… als Romeinen. Verder maken ze kennis met de jonge Romein Drusa, de gladiator in spe Marcus en de soldaat in opleiding Quintus.

Elke dag open, behalve op maandag. www.galloromeinsmuseum.be

2. Antwerpen – Kijken, durven en doen

Het aanbod aan tentoonstellingen in het MAS, het Museum aan de Stroom, is overweldigend. Deze paasvakantie kan je deelnemen aan gratis activiteiten. Kinderen tussen 8 en 12 jaar gaan op speurtocht door de tentoonstelling ‘100x Congo’. De MASafari is een speurtocht voor kinderen tussen 5 en 10 jaar in alle museumzalen. In de gratis toegankelijke wandelboulevard en het kijkdepot kunnen kinderen een reeks opdrachten afwerken met Kapitein MASsimiliaan. Wie jonger is dan 12 jaar bezoekt het MAS gratis.

Elke dag open, behalve op maandag. www.mas.be

3. Vlaams-Brabant – Vleugje kunst

Museum M in Leuven zet in op verschillende doeparcours in hun tentoonstellingen. Ze mikken op peuters en kleuters in het zoekspel rond de kunstwerken van Thomas Demand (tot 18/4) en op lagere schoolleerlingen met het zoekspel van Vlieg rond het thema ‘Klank en Horen’. In de zomer is er bv. een Escape Game voor middelbare scholieren. Een bezoek aan M Leuven is gratis voor jongeren tot 18 jaar.

Gesloten op woensdag. www.mleuven.be

4. Oost-Vlaanderen – Fabriek op stelten

Het Industriemuseum in Gent biedt werkboekjes voor alle leeftijdscategorieën. Het Grote Fabrieksspel is er voor kinderen vanaf 10 jaar die alle verdiepingen van deze voormalige katoenfabriek aan een grondig onderzoek willen onderwerpen. Kinderen worden in dit museum overal bij betrokken. Je kan er een eigen magazine ontwerpen, wol kaarden en draad weven. Een bezoek aan het Industriemuseum is gratis voor jongeren tot 18 jaar.

Gesloten op woensdag. www.industriemuseum.be

5. West-Vlaanderen – 1.000 bommen en granaten

De scenografie van het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke is sowieso al fascinerend. Met het luisterspel worden kinderen nog meer getriggerd om deel te nemen aan de museumbeleving. Vraag aan de kassa ook een gratis ticket voor de beklimming van de Onze-Lieve-Vrouwekerk waar een machtig uitzicht wacht. Wie jonger is dan 7 jaar kan het museum gratis bezoeken.

Elke dag open. www.passchendaele.be