Formentera, het kleine, maar elegante zusje van Ibiza…

Formentera mag dan al het kleinste eiland van de Balearen zijn, qua authenticiteit, natuurlijke charme, paradijselijke stranden en natuurschoon, is het een onvervalste topbestemming. Het eiland is enkel per ferry – vanuit Ibiza – bereikbaar. Vandaar een ruwe parel, perfect voor rustzoekers, levensgenieters of families met kinderen. Meer aansporing hebben wij niet nodig om op het vliegtuig richting Ibiza te stappen.

Wij schreven het al in onze inleiding: Formentera is enkel per ferry bereikbaar. Dit hoeft geen nadeel te zijn. Vanuit de haven van Ibiza-stad zijn er, verdeeld over vier ferrymaatschappijen, dagelijks meer dan 50 overtochten tussen Ibiza en Formentera. Ongeveer dertig minuten na ons vertrek vanuit Ibiza, meren we op Formentera in de haven van La Savina aan.

Daar pikken wij onze huurauto op. In feite heb je twee opties: een auto of een scooter huren. Daar laatstgenoemde optie wat onhandig is, gezien de aanwezigheid van een forse reiskoffer, gaan we voor een huurauto.

Brunch met zicht op zee

Omwille van het vroege aankomstuur – in de vroege voormiddag – besluiten we ons op een brunch met zicht op zee te trakteren. Daarvoor rijden we naar Es Pujols, de enige plek op Formentera die wegkomt met het etiket ‘badplaats’. Maar dan zonder de drukte van soortgelijke badplaatsen op Ibiza of Mallorca. Es Pujols bevindt zich op 5 km van La Savina. Op Formentera zijn de afstanden beheersbaar. Van oost naar west is het ongeveer 25 km, terwijl het eiland op zijn smalste punt 2 km breed is.

Formentera weet te betoveren met authenticiteit, natuurlijke charme en paradijselijke stranden”

Het zandstrand en de baai van Es Pujols nodigen nog geen klein beetje uit tot een siësta, maar wij hebben andere prioriteiten. Zoals daar zijn onze honger stillen. De korte strandboulevard bevat enkele leuke beachbars, waarbij je met de voeten in het zand – en lekker in de schaduw – optimaal kan genieten van de azuurblauwe zee en het parelwitte zandstrand. Meer moet dat niet zijn als eerste date met Formentera. Een mens zou hier gemakkelijk honderd jaar oud kunnen worden. We rekken het geen honderd jaar, al scheelt het niet veel. Maar niks hoeft op Formentera. Vandaar dat we pas in de late vooravond in ons hotel inchecken.

La Mola

De volgende ochtend trekken we richting Faro de la Mola. Formentera beschikt over twee vuurtorens, eentje aan elk uiteinde van het eiland. De vuurtoren van La Mola dateert uit de 19de eeuw, en is gelegen op een steil rotsplateau van 192 m hoogte, tevens het hoogste punt van het eiland.

De vuurtoren Far del Cap de Barbaria is het perfecte vertrekpunt voor een stevige wandeling over de kliffen. (GF)
De vuurtoren Far del Cap de Barbaria is het perfecte vertrekpunt voor een stevige wandeling over de kliffen. (GF)

Eenmaal gearriveerd, gaan we voor een stevige wandeling op de kliffen omheen de vuurtoren. Het zicht is overweldigend, terwijl een verfrissend windje voor de perfecte afkoeling zorgt. Een mens zou van minder honger krijgen. Dus trekken we – na een lokale tip – naar het vissersdorp Es Calo de Sant Agusti. Dit vissersdorp zit enigszins verscholen in een plooi van de hoofdweg – de PM-820 – die La Mola met La Savina verbindt. Het haventje van Es Calo is in Spanje uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Een blik maakt alles duidelijk, want de visserssloepen zitten verborgen onder open houten barakken die met rails en een katrolsysteem via een natuurlijke helling met het water zijn verbonden. En waarom dit systeem? Zo worden de houten sloepen niet aangetast door het zoute zeewater. Onze lunch pikken we mee in restaurant Can Rafaet, een authentiek vissersrestaurant met verbluffend zeezicht. De vis wordt voor onze ogen opgeleverd door een lokale visser, zodat we even later genieten van een heerlijke gegrilde albacore, een lokale vissoort. Vlak naast het dorpje, ligt trouwens het gelijknamige Es Calo-strand. Dit zandstrand wordt omringd door duinen en enkele rotsachtige baaien.

Op citytrip naar Sant Francesc Xavier

De hoofdstad van Formentera is een zakdoek groot, maar best de moeite van een bezoek waard. De dorpskern bestaat voornamelijk uit witgekalkte huizen, met pal in het midden het pittoreske dorpsplein, de Plaça de sa Constitucio. Het centrum wordt overheerst door de sobere contouren van de lokale kerk, ooit een voormalig fort. Daaromheen diverse terrasjes en een klein, maar gevarieerd aanbod aan shops. Hier vind je ook het Museo de Etnografia. Geen museumbezoek voor ons. In plaats daarvan snuiven we op een terras de relaxte eilandsfeer op. Op zondagvoormiddag worden de terrassen hoofdzakelijk bevolkt door lokale families. Altijd een goed teken.

Het landschap bij de vuurtoren Far del Cap de Barbaria lijkt zo uit een westernfilm weggelopen”

In het haventje van Es Calo bewonderen we de visserssloepen, die op een bijzondere manier ‘geparkeerd’ worden in houten huisjes. (foto Ismael Ibanez Ruiz)
In het haventje van Es Calo bewonderen we de visserssloepen, die op een bijzondere manier ‘geparkeerd’ worden in houten huisjes. (foto Ismael Ibanez Ruiz)

Na de lunch rijden we door naar het meest zuidwestelijk punt van Formentera. Daar situeert zich die andere iconische vuurtoren: de Far del Cap de Barbaria. Net als de La Mola-vuurtoren bevindt deze vuurtoren zich bovenop een klif. Daaromheen een dor, woestijnachtig landschap dat zo uit een westernfilm lijkt weggelopen. Ook hier kan je in de omgeving mooie wandeltochten over de kliffen maken. Goed om te weten: vanaf de parkingplaats is het nog een kleine 2 km wandelen naar de vuurtoren.

Strandhoppen

Formentera beschikt over verschillende idyllische zandstranden. Sommige zijn gemakkelijk te vinden, andere zitten dan weer verborgen in baaien en zijn een ietsje moeilijker bereikbaar.

Het strand van Ses Illetes is het prijsbeest van de dag, een wondermooie strandsite die al vele jaren bivakkeert in menig top 10-lijstje van de mooiste stranden ter wereld. Het strand van Ses Illetes bevindt zich in het natuurpark Ses Salines d’Eivissa i Formentera, een duinachtig natuurgebied – eerder een langgerekte landtong – gelegen op een kattensprong van La Savina.

Wij zijn vooral onder de indruk van het rustige, ondiepe en turquoisekleurige water dat samen met het witte zand voor een lichtjes paradijselijke setting zorgt. En het goede nieuws houdt niet op want net aan de andere kant van de landtong – denk aan een wandeltocht van maximum 150 meter – treffen we het zandstrand van Llevant, met net dezelfde kwaliteiten. Kortom; twee betoverende – en weinig drukke – zandstranden op één en dezelfde site. Meer moet dat niet zijn. Vooral niet met enkele chille beachbars/restaurants in de directe omgeving. (door Igor Vandenberghe)

Praktische info:

De reis: Wij vlogen met TUI fly naar Ibiza. TUI fly vliegt vanuit Antwerpen, Oostende, Brussel, Charleroi Eindhoven, Rijsel en Luik naar Ibiza. Info: www.tuifly.be

De bestemming: Info: www.formentera.es. Deze site is in het Nederlands raadpleegbaar.

De overnachtingen: Wij sliepen in het Hotel Riu La Mola, een 4*-hotel gelegen aan het brede zandstrand van Migjorn. Het hotel telt meer dan 300 kamers, verspreid over verschillende gebouwen. Het hotel beschikt over verschillende zwembaden, een spacentrum en een sportcomplex. Hotel Riu La Mola is gelegen op een heuvel, omgeven door een weelderige tuin. Info: www.riu.com en www.tui.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier