Hier sta je in vuur en vlam: 5 plekken waar romantiek knettert

1484
In Middelkerke kan je vandaag een valentijnswandeling maken. Blikvanger is de Warandetoren, die vurig rood kleurt. (foto Luc Cassiman/Toerisme Middelkerke)©Luc Cassiman
In Middelkerke kan je vandaag een valentijnswandeling maken. Blikvanger is de Warandetoren, die vurig rood kleurt. (foto Luc Cassiman/Toerisme Middelkerke)©Luc Cassiman

Brugge wordt wereldwijd erkend als een bijzonder romantische plek. Naar ons gevoel is het brugje aan het begijnhof de beste plek om je geliefde van je eeuwige trouw te overtuigen. We gaan op zoek naar meer plekjes die het hart van je lief in vuur en vlam zetten.

1.West-Vlaanderen: Hangslot aan de toren

De Warandetoren in Middelkerke baadt voor de gelegenheid in een vurig rood licht. Deze uitkijktoren werd bovenop een door midden gezaagde watertoren geplaatst. Je kijkt er kilometers ver zeewaarts en over het hinterland tot aan de West-Vlaamse heuvels. Aan de ingang van de toren worden koppels uitgenodigd hun liefde te bezegelen met een hangslot, een teken van eeuwige verbintenis. Vandaag kan je in Middelkerke trouwens ook een heuse liefdeswandeling maken, die start bij de BIB XL en mooiste plekjes van de gemeente en prikkelende gedichten combineert.

www.middelkerke.be/toerisme

2.Oost-Vlaanderen: Een zee van stilte

Voor deze plek moet je de wandelschoenen aandoen. Het Raspaillebos op de flanken van de Bosberg in Geraardsbergen biedt vele mogelijkheden voor wandelaars. Schuin op de helling op weg naar de top van de getuigenheuvel staat een wit kapelletje, in de volksmond ’t Uffraken genoemd. Het werd gebouwd bovenop een bron. Op de banken voor de kapel kan je luisteren naar de stilte in het bos. Eind april bloeien de boshyacinten in het Raspaillebos.

www.visitvlaamseardennen.be

3.Vlaams-Brabant: Op wereldtournee

De Plantentuin Meise is twee kasteeldomeinen groot. Vooral het plantenpaleis is in deze tijd van het jaar een aanrader, met maar liefst dertien broeikassen die elk een ander klimaat nabootsen. In de Plantentuin maak je een wereldreis via bloemen en planten. Vandaag is de laatste dag van de buitenexpo Natuur in miniatuur met talrijke werken van illustratrice Marijke Meersman. Wie de wilde rozen in de rozentuin wil zien bloeien, moet wachten tot juni.

www.plantentuinmeise.be

4.Antwerpen: Nachtje vijf sterren

De apothekers van het Sint-Elisabethhospitaal in Antwerpen plukten vroeger hun geneeskrachtige kruiden zelf. In 1926 werd de Botanische Tuin in de Leopoldstraat een publiek park. Sindsdien komen veel mensen uit de kantoren hier ’s middags hun boterhammen opeten. Den Botaniek is best wel een rustig en romantisch parkje. Maar wie zijn/haar lief echt wil verrassen, boekt een nachtje in het nieuwe Botanic Sanctuary Antwerp, het vijfsterren superior hotel naast de plantentuin.

www.botanicantwerp.be

5.Limburg: Samen picknicken

De nieuwste trend in toerismeland is het aantrekkelijk maken van picknickplekken. Rondom Borgloon glooit het landschap. Tussen die heuvels staat het bekende ‘Reading Between the Lines’, bekend als het doorkijkkerkje. Amper 500 meter verder is er de speel- en belevingsboomgaard Grootloon. Hier kan je in alle rust picknicken, een vuurtje maken of zelfs barbecueën. Je vindt de plek halfweg tijdens de blauw bewegwijzerde Greenspotwandeling Grootloon (5,5 km).

www.belevingsboomgaard.be