Boerderijen waar je heerlijk tussen de dieren kan lopen

415
In ’t Silsomhof kan je vrij de dieren bewonderen in de weiden. (foto ’t Silsomhof)
In ’t Silsomhof kan je vrij de dieren bewonderen in de weiden. (foto ’t Silsomhof)

De boerenstiel is een vak apart en is in snel tempo aan het evolueren. Op de kinderboerderijen kan je daar een glimp van opvangen. Het contact met de natuur is bij een boerderijbezoek het hoofddoel. Het aaien van dieren werkt therapeutisch.

1. West-Vlaanderen – Slapen in trekkershutten

Alle dieren hebben een naam op kinderboerderij D’Oude Smelterij in Torhout. Het kalfje werd Cote à l’osje gedoopt. Het 4,5 hectare grote domein is elke namiddag vanaf 12 uur open. In de cafetaria (open van woensdag tot zondag) wordt lokaal lekkers geserveerd. Achteraan de hoeve staan twee trekkershutten. Wie er blijft overnachten, ervaart totale rust. Het bewegwijzerde Moereveldpad (7,5 km) vertrekt vanaf de boerderij.

Ieperse Heerweg 5, Torhout. www.torhout.be

2. Oost-Vlaanderen – Heerlijk ijs

De Makkegemse bossen in Merelbeke bevatten nog kernen van oeroude bossen. Aan de rand ervan ligt kinderboerderij ’t Bakkershof die elke zondag van 10 uur tot 20 uur vrij toegankelijk is. Je kan er tussen de weiden wandelen en de dieren aaien. De schuur blijft nog even gesloten tot corona een vervlogen herinnering is. Op het terras wordt heerlijk hoeveijs geserveerd.

Kastijdestraat 15, Merelbeke. https://bakkershof.odoo.accomodata.net

3. Vlaams-Brabant – Heerlijk rundsvlees

Aan de rand van het Silsombos ligt ’t Silsomhof. In dit voormalig witloofbedrijf worden sinds een tiental jaar runderen gekweekt. Een halfverhard Wij-depad verkent het hoevebedrijf tot in de kleinste hoeken. Je ziet er ook geiten, schapen, konijnen, pony’s en kippen. Op dit moment worden een nieuwe stal en hoevewinkel gebouwd. ’t Silsomhof is vrij toegankelijk (mits aanmelden aan hoevewinkel) op woensdag en vrijdag van 13 uur tot 19 uur en op zaterdag van 9 uur tot 13 uur. Voor het Wij-depad wordt 3 euro per persoon gevraagd.

Olmenhoekstraat 49, Erps-Kwerps (Kortenberg). www.silsomhof.be

4. Antwerpen – Zoo van boerderijdieren

Het wandelnetwerk Land van Stille Waters trekt dwars door de Barelhoeve in Bornem. De kinderboerderij is gratis toegankelijk. In het dierenpark wandel je tussen de dieren. De Vertelroute (1,5 km) is een kleuterpad met spelletjes, versjes en veel weetjes. In de schuur staat oud landbouwgereedschap. Tussen de pikmachine en de aardappelplanter staat een tot nu toe onbekend werktuig. De mensen van de Barelhoeve hopen dat ooit iemand langskomt die weet wat het is.

Barelstraat 183, Bornem. www.barelhoeve.be

5. Limburg – Pionier in Vlaanderen

De familiespeurtocht ‘Het Mysterie van Kiewit’ laat je de rijke geschiedenis van Domein Kiewit ontdekken. Het is niet de oudste kinderboerderij van het land, wel één van de eerste. Sinds 1975 kan je hier vrij de vele dieren komen bewonderen. Het vormt een toegangspoort tot De Wijers, het land van de 1001 meren. De Wijerroute (4,3 km) brengt je langs enkele speelse elementen tot in Bokrijk en terug. In taverne Koe-Vert worden duurzame producten geserveerd.

Putvennestraat 108, Hasselt. www.domeinkiewit.be