Meer dan wat wist-je-datjes: 5x kennis opdoen in de coolste wetenschapsmusea

216
(foto Robotland)
(foto Robotland)

Er wordt veel in het mandje van de wetenschap gelegd, van het klimaatprobleem tot een reis naar Mars. Toch is het nu niet bepaald de meest populaire studierichting. Hoe boeiend wetenschap kan zijn, bewijzen deze musea.

Graafmachine besturen

Robotland is een geautomatiseerd doe-park in de douaneloods van Essen, een beschermd monument. In het park draait alles om innovatief transport en robots. Het is de droom van bezieler Luc Van Thillo dat je er buitenkomt met een pak meer kennis dan je er binnen ging. Robotland is geen museum, je doet en ervaart er alles zelf. Zo kan je een parcours afleggen met een compactlader, eendjes vissen met een robot of met een VR-bril op over de Grand Canyon fietsen. Je kan er gemakkelijk een hele of een halve dag doorbrengen. Robotland is open in het weekend en tijdens schoolvakanties.

Hemelrijk 36, Essen, www.robotland.tv

(foto Robotland)
(foto Robotland)

Schedel van een potvis

Museos is een natuurhistorisch museum voor dierkunde en anatomie. Het is tegelijk ook de passie van de twee bezielers die hier wordt doorgegeven. Al dertig jaar lang bouwen ze aan hun verzameling schedels, skeletten en fossielen. Hun museum telt drie verdiepingen en je komt er van alles te weten. Dat een olifant op zijn tenen loopt bijvoorbeeld. Het museum is elke zondag van 10 tot 13 uur open op afspraak via info@museos.be of tijdens schoolvakanties op maandag, woensdag, donderdag en zondag.

Veurnestraat 2, Koksijde, www.museos.be

Iguanodons van Bernissart

Op het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel raak je nooit uitgekeken. De collectie is zo veelomvattend en er zijn zoveel zalen dat je bij elk bezoek wel weer iets nieuws ontdekt. Je kan er zowel met kleuters heen als met oudere tieners, het bijna 180 jaar oude museum spreekt elke leeftijd aan. De iguanodons van Bernissart zijn de blikvangers. De themazaal Levende Planeet is adembenemend. Trek voor je bezoek best een paar uurtjes uit. Gesloten op maandag.

Vautierstraat 29, Brussel, www.naturalsciences.be

(foto KBIN)
(foto KBIN)

Wat proffen verzamelen

Het Gentse Universiteitsmuseum, kortweg GUM, is pas sinds eind vorig jaar open. De collectie omvat 400.000 objecten uit alle mogelijke disciplines die vroeger rondslingerden in de gangen, kasten, zolders en kelders van de 200 jaar oude universiteit. GUM wil vooral een wetenschapsmuseum zijn dat doet nadenken over wetenschap. Je stapt er als het ware binnen in het hoofd van de wetenschapper. Combineer met een bezoek aan de gratis toegankelijke Plantentuin. Het museum is gesloten op woensdag.

Ledeganckstraat 35, Gent, www.gum.gent

Sterren kijken

Een aantal toegangspoorten tot het Nationaal Park Midden Limburg zijn gewijd aan de wetenschap. In Kattevennen wordt het heelal bestudeerd. In de Cosmodrome kijk je naar een projectie van de sterrenhemel en in de expo gaat het over de geschiedenis van de sterrenkunde. Je kan er ook live naar de sterren turen. Rondom ligt een geologische tuin. Kattevennen is elke dag open.

Planetariumweg 18, Genk, www.kattevennen.be