Mindfulness terwijl je wandelt: 5 x zoeken naar stilte in onszelf

699
In het wandelgebied Maesbempdergreend – Mazenhoven kan je heerlijk rondwandelen, en misschien zie je er wel Gallowayrunderen. (foto Getty)

Duizenden boeken zijn er al over geschreven: een wandeling maakt je hoofd helemaal leeg en zorgt dat je batterijen zich weer opladen. Sommige wandelingen gaan nog een stapje verder en bieden mindfulness aan.

1. Podcast aan zee

“Een podcastwandelroute die je doet bewegen en stilstaan tegelijk”, zegt coach Brenda Utterwulghe. Ze ontwikkelde naast een betalende route ook een gratis variant voor al wie aan zee wil gaan stappen. Ze laat je niet alleen volop genieten van de natuur, maar leert je ook hoe je je leven nog meer in balans kan brengen. Al wat je nodig hebt, is een opgeladen smartphone en oortjes.

Start: eender waar aan de Kust.

www.coachingaanzee.be/kwist

2. Meditatieve ontdekkingstocht in Oost-Vlaanderen

De Meetjeslandse kreken zijn wondermooi. “Deze tocht is een uitnodiging om halt te houden”, klinkt het over de Mindfulwandeling (10 km) tussen Sint-Jan in Eremo en Bentille. “Om even dieper te focussen op wat er voor je ligt.” Je stapt langs het Leopoldkanaal, over eeuwenoude dijken en langs kreken waar de zon spiegelt op het water.

Start: Sportcentrum De Boerekreek, Sint-Jansstraat 132, Sint-Laureins. KNP 83 – 72 – 26 – 24 – 25 – 83.

www.meetjesland.be/mindful-wandelen

3. Wandelen in het eerste stiltegebied in Vlaams-Brabant

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde vier stiltewandelingen in het stiltegebied Dender-Mark. De wandelingen volgen de knooppunten van wandelnetwerk Pajottenland. Dender-Mark was het eerste officiële stiltegebied van het land. Wij volgen de wandeling ‘Oost’ (7 km) die de ruime omgeving van Vollezele verkent.

Start: Sint-Pauluskerk, Bakkerstraat 2, Vollezele. KNP 631 – 630 – 629 – 628 – 623 – 624 – 625 – 626 – 627 – 631

www.toerismevlaamsbrabant.be

4. Geruisloze zenkracht in Antwerpen

Landschap De Liereman in Oud-Turnhout is een veelzijdig natuurgebied. Je vindt er eikenbossen, moerassen, heide en graslanden. Het is een erkend stiltegebied. “Geruisloze zenkracht”, noemen ze de stiltewandeling (13,8 km) hier. Het is een tocht vol magie waarbij je dichter bij de natuur staat dan ooit tevoren.

Start: bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout. KNP 35 – 36 – 37 – 55 – 53 – 54 – 41 – 31 – 42 – 50 – 46 – 45 – 44 – 43 – 32 – 18 – 19 – 38 – 37 – 36 – 35

www.kempen.be

5. Struinen tussen Gallowayrunderen in Limburg

De Maasvallei onderging de laatste jaren een grondige gedaanteverandering. Het water werkt rustgevend. Eén van de zo ontstane wandelgebieden is de Maesbempdergreend – Mazenhoven aan een oude Maasarm. Je kan er ‘struinen’, vrij rondwandelen, en je gedachten de vrije loop laten. Misschien zie je er wel Gallowayrunderen grazen? De oranje (10,2 km) en de rode (14 km) wandellussen van wandelgebied Leut doet de mooie omgeving van deze Maasplas aan.

Start: Einde Genieskensstraat, Leut.

www.rivierparkmaasvallei.eu