Musea op wandelafstand van Vlaanderen

130
In het Bizarium in Sluis komen uitvindingen tot leven die tot dan toe enkel op papier bestonden. (foto Bizarium)©BIZARIUM
In het Bizarium in Sluis komen uitvindingen tot leven die tot dan toe enkel op papier bestonden. (foto Bizarium)©BIZARIUM

Een grens is een fel bevochten lijntje op de landkaart. En toch vormt die andere kant een andere, onbekende wereld. We zoeken vijf musea op die net over de grens liggen, vaak op wandelafstand van Vlaanderen.

1. Zeeuws-Vlaanderen: uitvinden van de eeuw

Een koppel ontwerpers uit Antwerpen richtte in Sluis het Bizarium op, een museum waar je bij elk bezoek nieuwe zaken ontdekt. Ze zoeken oude patenten op en doorspitten biografieën van overleden uitvinders om hun uitvindingen, die vaak enkel op papier bestaan, tot leven te brengen. Het resultaat is een eclectisch geheel. Grappig, ontroerend en vaak met een boodschap.

Hoogstraat 35, Sluis. Open van woensdag t.e.m. zondag van 13 tot 18 uur.

www.bizarium.com

2. Noord-Brabant (1): wortels van de meester

Vincent van Gogh werd in Zundert geboren. Zijn vader was er predikant. Zijn jongere zus begon er als feministe haar strijd voor de rechten van de vrouw. Op de plaats waar vroeger zijn geboortehuis stond, is een museum op de bovenverdieping ingericht over de roots van Van Gogh. In wisselende tentoonstellingen worden kunstenaars belicht die door zijn werk geïnspireerd zijn.

Markt 26-27, Zundert. Maandag en dinsdag gesloten. www.vangoghhuis.com

3. Noord-Brabant (2): de smokkelhistorie

Het Smokkelmuseum Cranendonck kan evengoed in Haringe in de Westhoek worden neergepoot. De verhalen zullen ongeveer gelijklopen. Cranendonck is al heel lang een grensdorp en daar hebben generaties smokkelaars van geprofiteerd. In het museum worden grappige en ernstige verhalen verteld. Ook het bekende verhaal van de Dodendraad in de Eerste Wereldoorlog wordt er uit de doeken gedaan. Met veel beeld en klank. Mooi museum, gedragen door vrijwilligers.

Markt 22A, Budel. Zondag gesloten. www.smokkelmuseumcranendonck.nl

4. Limburg: het dorp van vrouwen

Thorn, het stadje aan de Maas, was ooit een zelfstandig vorstendom waar ongehuwde adellijke vrouwen woonden. Ze waren allemaal steenrijk. Met de Franse Revolutie legde de Franse bezetter een belasting op de grootte van de ramen op. Meteen werden de ramen verkleind en om dat te maskeren, werden alle huizen wit gekalkt. Tot op vandaag is het kunstenaarsdorp Thorn spierwit. Ontdek de boeiende geschiedenis van Thorn in het stadsmuseum waar ook regelmatig lokale kunstenaars hun werk exposeren.

Wijngaard 14, Thorn. Elke dag open. www.museumthorn.com

5. Frans-Vlaanderen: zeemeerminnenkunst

Bailleul wordt in het Nederlands Belle genoemd, wat dan weer mooi betekent in het Frans. In 1859 sloeg verzamelaar Benoît De Puydt zijn volledige collectie op in een museum. De collectie breidde alsmaar uit dankzij andere verzamelaars. In de Eerste Wereldoorlog kon maar 10% van het museum gered worden. Het is absoluut de moeite om dit bijzondere, eclectische museum eens binnen te stappen. Het is bovendien gratis. Je vindt er schilderijen, beeldhouwwerk, kant, keramiek en op dit moment een tentoonstelling over zeemeerminnenkunst. Belle, toch?

Rue du Musée 24, Bailleul. Van woensdag t.e.m. zondag, 11-13 uur en 14-18 uur. www.musee-bailleul.fr