Op bezoek bij de jarige!

231

De Zondag viert 20 jaar. Hoog tijd dat we rondom ons op zoek gaan naar andere jubilarissen. Natuurpunt bijvoorbeeld blaast dit jaar ook twintig kaarsjes uit. Studio 100 heeft een kwarteeuw op de teller en de striphelden Blake & Mortimer zagen 75 jaar geleden voor het eerst het levenslicht. Maar ook deze vijf toppers zijn een bezoek waard!

Bijzondere dame

Léonie Keingiaert de Gheluvelt was honderd jaar geleden de allereerste vrouw in ons land die benoemd werd tot burgemeester. Ze regeerde over Geluveld, nu deelgemeente van Zonnebeke, als een moederkloek. Naar aanleiding van die verjaardag werd het bier Léonie (6,3%) gebrouwen door Castalia Craft Beers. “De smaak van het bier is zo bepaald dat het past bij het karakter van deze opmerkelijke dame: pittig en krachtig maar met een licht bittere afdronk”, aldus de brouwer. Nog tot 26 september kan je in Geluveld deelnemen aan een fotowandelzoektocht rond de adellijke dame.

Info: www.toerismezonnebeke.be


Kleurrijke verhalen

In 2021 zou Roger Raveel 100 jaar geworden zijn. In de Bozar in Brussel vindt een retrospectieve plaats. In Zulte wordt hij gevierd in het weekend van 10 en 11 juli. Wie niet kan wachten, kan ook nu al tickets boeken om onder meer de muurschilderingen in de kelders van het Kasteel van Beervelde te bekijken. Dit is één doorlopend kunstwerk waar je als toeschouwer als het ware deel van uitmaakt. Twee zondagen per maand worden er rondleidingen gegeven ( volgende keer is dat op 20 juni, red.) .

Info: www.rogerraveelmuseum.be

Hosanna in den hoge

De Abdij van Averbode is een echte trekpleister voor wandelaars en fietsers. (foto Lander Loeckx)©Lander Loeckx
De Abdij van Averbode is een echte trekpleister voor wandelaars en fietsers. (foto Lander Loeckx)©Lander Loeckx

Landschapspark De Merode strekt zich uit over negen gemeenten en drie provincies. De norbertijnenorde speelt al 900 jaar een beeldbepalende rol in deze regio. De abdijen van Averbode en Tongerlo zijn ondertussen ook pleisterplekken voor fietsers en wandelaars. Maar liefst acht fietsroutes en dertien wandelroutes leiden je door de bossen en heide en zijn gratis te downloaden. In Abdij van Park in Leuven vindt een interessante expo plaats.

Info: www.norbertijnenindemerode.be

Bezette Stad

Dichter Paul van Ostaijen (1898-1925) werd 125 jaar geleden geboren en 100 jaar geleden verscheen zijn bekendste bundel ‘Bezette Stad’. In Antwerpen vinden verschillende tentoonstellingen en voorstellingen plaats. Met de Erfgoedapp kan je op eigen houtje wandelen (5 km) door de ‘Bezette Stad’ zoals van Ostaijen die haarscherp omschreef. De wandeling kan je gratis downloaden.

Info: www.antwerpen.be (voer ostaijen in de zoekopdracht)

Schatten in de kerk

Vandaag is Open Kerkendag. Het Teseum in Tongeren viert zijn vijfde verjaardag. Dit museum vol schatten bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren. Voor elke leeftijd is er een aangepast parcours. De kloostergang en de kloostertuin zijn vandaag tussen 13 uur en 17 uur vrij te bezoeken, wel even aanmelden bij de balie. Twee speciaal voor de gelegenheid uitgetekende fietsroutes verbinden alle open kerken in de omgeving.

Info: www.teseum.be