Slow cruise langs kastelen en wijngaarden

Een riviercruise staat gelijk met slow travel, waarbij je ruimschoots de tijd krijgt om een regio of een stad te bezoeken. Dat ontdekten we al varend op het riviercruiseschip Viva One over de Romantische Rijn, met zijn kastelenrijke en mooi meanderende landschap.

Door Peter Van Oyen

Riviercruises hadden lang een oubollig imago, maar de tijd dat het in 1969 door Willy en Willeke Alberti bezongen ‘Reisje langs de Rijn-Rijn-Rijn’ populair was, ligt ver achter ons. De riviercruiseschepen van nu zijn niet alleen veel eigentijdser, er reizen ook steeds meer jongere mensen mee. Die eigenzinnige stempel valt ons meteen op wanneer we in Düsseldorf aan boord gaan van de Viva One. Het nieuwste schip van de rederij VIVA Cruises ademt licht en ruimte. Het is een drijvend boetiekhotel, dat met ons mee zal reizen op onze vijfdaagse minicruise over de Rijn met als eindbestemming Straatsburg.

Onze comfortabele kajuit in strak design heeft een panoramisch schuifraam, waardoor we veel dichter bij het water zitten dan op een zeeschip. Het is fascinerend om vanuit ons bed of de luie zetel het landschap als een film voorbij te zien komen. Aan boord van deze luxebubbel kan je alleen maar zorgeloos genieten: van het bourgondisch tafelen (er zijn twee restaurants) over een drankje (in de lounge of op het gigantische zonnedek) tot een heuse spa- en wellnesssessie. Bovendien is aan boord bijna alles inclusief.

Hop-on hop-off

Iedere dag legt het schip aan op één of meerdere mooie plaatsen, waardoor zo’n riviercruise een soort hop-on hop-off is. Maar dan wel op een comfortabele manier en zonder dat je met koffers hoeft te zeulen. Bovendien kan je onderweg het steeds veranderende landschap vanop het water en dus vanuit een ander perspectief zien.

Onze eerste stop is Koblenz, een middeleeuws stadje dat zijn naam kreeg van het Latijnse confluentes , wat samenvloeiing betekent. En wat blijkt: de Viva One ligt aangemeerd bij het Deutsches Eck, een landtong met het 14 meter hoge ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I, op de plek waar de Moezel en de Rijn samenvloeien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het strategisch liggende stadje grotendeels verwoest, maar het centrum werd minutieus heropgebouwd. In de middeleeuwse stadskern zijn vooral het witte Rathaus en de 17de-eeuwse Vier Türme – vier torentjes – in de Löhrstrasse de moeite.

Glooiende wijnbergen

Het traject tussen Koblenz en Mainz is nog geen 100 kilometer lang, maar wordt beschouwd als het mooiste stukje langs de Rijn. Hier baant de rivier zich een weg door een smal dal met glooiende wijnbergen en liefelijke dorpjes met pastelkleurige huizen. Hoog boven de Rijn verheffen zich schilderachtige kastelen en romantische burchtruïnes. Vanop het zonnedek kijken we naar de aaneenschakeling van dorpjes, wijngaarden en kastelen, waarover de purser via de microfoon leuke anekdotes vertelt. Zo blijkt het witte kasteel Marksburg boven het dorpje Braubach de best bewaarde Rijnburcht te zijn. En de tegenover elkaar liggende Burg Katz en het veel kleinere Burg Maus getuigen dan weer van de rivaliteit tussen kasteelheren uit vroegere tijden, die allebei tol wensten te heffen langs de Rijn.

Het heuvelachtige, af en toe zacht glooiende en dan weer grillige dal wordt gedomineerd door steile wijngaarden. Pittoreske dorpjes die verscholen liggen in de plooien van het Rijnlandschap, wisselen af met bekendere wijndorpen als Boppard, Bacharach, Assmanshausen en Rüdesheim.

Reikhalzend kijken we uit naar de Loreley: niet alleen een 132 meter hoge rots, maar ook een standbeeld van de nimf die volgens de legende heel wat schippers fataal werd. (foto Getty Images)©Frank Bienewald LightRocket via Getty Images
Reikhalzend kijken we uit naar de Loreley: niet alleen een 132 meter hoge rots, maar ook een standbeeld van de nimf die volgens de legende heel wat schippers fataal werd. (foto Getty Images)©Frank Bienewald LightRocket via Getty Images

Betoverd door Loreley

Reikhalzend kijken we uit naar de Loreley, de legendarische rots die met haar 132 meter hoog boven de rivier uitsteekt. De legende vertelt dat de mooie nimf Loreley hier schippers deed verongelukken. Tegenwoordig betovert ze vooral cruisepassagiers, al blijft het voor de schippers nog steeds uitkijken. Hier is de Rijn op zijn smalst én moeten de schepen laveren tussen twee reusachtige rotsen.

Voor onze kapitein is het geen probleem, en dus kunnen wij blijven genieten van al het moois dat we zien. Zoals van de eilandjes waarop kleine kasteeltjes of tolhuizen staan, met het sprookjesachtige Pfalzgrafenstein nabij Kaub als uitschieter. In Bingen zien we al van ver de beroemde 25 meter hoge Mäuseturm op een eiland te midden van de rivier liggen. Deze toren, die zijn naam dankt aan een gierige aartsbisschop die door muizen zou zijn opgegeten, luidt het einde in van de legendarische strook die bekend staat als de ‘Romantische Rijn’.

In Boppard neemt een wijnboer ons op sleeptouw naar de beste plekjes van het stadje. Tussendoor kunnen we van zijn wijnen proeven. Letterlijk en figuurlijk een gesmaakte uitstap! (foto Peter Van Oyen)
In Boppard neemt een wijnboer ons op sleeptouw naar de beste plekjes van het stadje. Tussendoor kunnen we van zijn wijnen proeven. Letterlijk en figuurlijk een gesmaakte uitstap! (foto Peter Van Oyen)

Op stap met de wijnboer

Ook bij de tussenstops is het genieten. Ons drijvend boetiekhotel legt meestal pal in het centrum van de rivierstad aan, zodat we bijna alle bezoeken aan land te voet kunnen afleggen. VIVA Cruises biedt ter plekke excursies op maat aan, maar er staat ook een team klaar met advies voor wie die de steden op eigen houtje wil verkennen. In Boppard gaan we op stap met een wijnboer, die de verborgen hoekjes van zijn sfeervolle middeleeuwse stadje laat zien, terwijl we tussendoor van zijn wijnen kunnen proeven. Letterlijk en figuurlijk een gesmaakte excursie.

Mainz, bekend voor zijn kathedraal en Gutenberg Museum, bezoeken we op eigen houtje. Dat is ook het geval in Speyer, dat in de schaduw van een imposante kathedraal ligt. De dom van Speyer wordt beschouwd als de grootste romaanse kerk ter wereld en staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Speyer heeft de kathedraal te danken aan een Duitse keizer uit de elfde eeuw, die de ambitie had de langste kerk op aarde te bouwen. In de oude Keizerstad vind je ook nog een verborgen, maar goed bewaarde Joodse wijk met een oeroude synagoge en een mikwe, een ritueel bad.

Straatsburg is onze laatste stopplaats. We dwalen er nog even door de stad met zijn kleine straatjes vol fraaie vakwerkhuizen. Deze Franse stad doet eerder Duits aan, wat niet verwonderlijk is aangezien ze eeuwen lang afwisselend in Duitse en Franse handen is geweest. En dan is het tijd om nog een keer terug te keren naar de Viva One, om officieel te ontschepen en afscheid te nemen van dit fantastisch varend boetiekhotel.

Praktische info

Wij maakten deze riviercruise met de MS Viva One, een nieuw schip van rederij VIVA Cruises dat in april van dit jaar in de vaart werd genomen.
Het rivierschip biedt plaats aan 176 gasten. Onder het VIVA Cruises-bedrijfsmotto ‘Enjoy the Moment’ genieten de gasten van een uitgebreid all-inclusive aanbod.
Tijdens onze reis hield het schip halt in Düsseldorf, Koblenz, Boppard, Mainz, Speyer en Straatsburg.
www.viva-cruises.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier